"Predstavljajte si: obstaja snov, ki izniči učinek izpostavitve UV-žarkom."

Raziskujemo encime DNK, ki so morda najpomembnejši dodatek k vašemu lepotnemu režimu, odkar redno uporabljate UV-zaščito.

Lepota, 1. 8. 2016
"Predstavljajte si: obstaja snov, ki izniči učinek izpostavitve UV-žarkom." - Foto: Profimedia

Obstaja snov, ki izniči učinek izpostavitve UV-žarkom ...

Vse smo že kdaj staknile sončne opekline, ko smo nekega še posebno zabavnega dne na plaži površno nanesle zaščitno kremo (ali sploh ne), posledica pa je bil čuden odtis roke na hrbtu ali nova pošiljka pegic (če ne kar konkretno pekoča koža in celo mehurji).

In zdaj si predstavljajte to: obstaja snov, ki izniči učinek izpostavitve UV-žarkom, če jo nanesete čez poškodovano kožo, in tako prepreči staranje, ki ga povzroča sonce (pigmentni madeži, gube, izsušenost kože), še preden se to lahko začne.

Sliši se kot znanstvena fantastika, a če dobro pogledate v svojo kopalniško omarico, je morda že tam – najdete jo namreč v kremah z vitaminom B ali serumu iz alg. Spoznajte novo orožje pomlajevanja kože: popravljalne encime DNK.

Zamislite si spiralasto strukturo DNK in napad nanjo, ki ga izvedejo UV-žarki in prosti radikali, posledica onesnaženega zraka. Spiralaste stopnice postajajo vse bolj šibke in se lahko zlomijo. To povzroča napako znotraj celic, kar vodi do mutacij, ki posledično vplivajo tudi na razvoj kožnega raka. Dolgo smo se proti temu borile s kremami z zaščitnim faktorjem in antioksidanti, tistimi molekulami, ki lovijo proste radikale; vendar tudi najmočnejši antioksidanti škode ne morejo popraviti, škodljive snovi lahko le lovijo. Antioksidanti delujejo tako, da blokirajo učinke reaktivnih molekul v celicah, popravljalni encimi DNK pa lahko dobesedno 'izrežejo' poškodovani DNK in vstavijo nove, čiste osnove, ki popravijo zaporedje v zapisu DNK.

Naša koža vsebuje osnovni paket naravnih encimov, ki zdravijo DNK, a se s staranjem njihova zaloga zmanjšuje. Kot bi iz škatle z orodjem vzel kladivo in ga ne bi nikoli več vrnil – popravila postanejo vse manj učinkovita. Pred vrati je nova pomoč: najnovejša generacija sestavin, ki vsebujejo encime, pridobljene iz različnih naravnih virov (rjava indijska gorčica, plankton in bakterija, imenovana micrococcus) in ujete v kapsule skupaj z liposomi, ki pomagajo pri vpijanju v povrhnjico kože. Izkazali so se kot dodatek k paketu koži naravnih encimov, kot rezultat pa pokazali bolj zdravo in odporno kožo.

»Škode, ki jo je povzročilo sonce, ne moremo izbrisati.«

Tako pravi Joshua Zeicher, asistent profesorja dermatologije v newyorški bolnišnici. »Koži lahko pomagate z nekaj tradicionalne nege, kot so peptidi, retinoidi in rastni faktorji, čeprav niso dokazali, da lahko škodo na DNK izničijo. Zdaj so morda na voljo sestavine, ki bodo čas na naši koži resnično zavrtele nazaj.«

Statistika je navdušujoča: v zgodnji študiji, objavljeni leta 2001 v medicinskem dnevniku Lancet, so znanstveniki preizkusili losjon s popravljalnimi encimi DNK na 30 pacientih, ki so trpeli za redko dedno obliko nagnjenosti h kožnemu raku. Po letu dni je nagnjenost k raku upadla za 68 odstotkov in razvoj rakastih celic za 30 odstotkov. Študija iz leta 2008, objavljena v dermatološkem dnevniku, je pokazala, da so popravljalni encimi DNK v vlažilnem sredstvu za kožo zatrli učinek UV-žarkov, značilen po izpostavljanju soncu. Leta 2013 so pri drugem dermatološkem dnevniku z biopsijo kože pokazali, da so encimi v 24-urah po izpostavljenosti UV-žarkom popolnoma preprečili razkroj kromosomskih molekul v celici, ki so dokazano povezane z nekaterimi starostnimi boleznimi.

»Ti encimi naredijo več kot samo preprečujejo raka, preprečujejo tudi rjave madeže na koži in jo pomagajo odebeliti s spodbujanjem kolageneze,« pravi Ronald Moy, podpredsednik fundacije za boj proti kožnemu raku. Poleg teh dolgoročnih pozitivnih delovanj tudi takoj ublažijo učinke izpostavljenosti soncu. »Delujejo izjemno hitro, v manj kot uri,« pravi Moy.

Pa vendar – ti encimi niso jutranja tabletka za vašo kožo. V celicah kože sta dva tipa DNK, enega lahko obnavljamo, drugega, v mitohondriju celice, pa žal ne. Oba morata biti zaščitena, da koža deluje kar se da optimalno. In oba imata nekaj skupnega: lažje je škodo na njiju preprečiti kot zdraviti. Ko je DNK v mitohondriju poškodovan (običajno zaradi izpostavljenosti soncu), upade energija celice. Za vse funkcije, ki jih celice v koži opravljajo, pa energijo potrebujejo. Nižja energija pomeni tudi zmanjšano proizvodnjo kolagena, elastina in naravnih antioksidantov. In vse to dejansko pospešuje staranje kože. Čeprav za zdaj ne obstaja nič, kar bi zdravilo DNK v mitohondriju, lahko nekatere snovi delujejo kot navijačice za boljše razpoloženje celic. To je predvsem niacinamid, biološko aktivna oblika vitamina B3. Višja energija lahko poveča možnosti, da bo vaš DNK proizvedel zadostno količino svojih naravnih encimov. Vse je povezano.

Popravljalni encimi DNK lahko s pospeševanjem tvorbe kolagena in preprečevanjem hiperpigmentacije spremenijo igro v lepotnem režimu, a vseeno bi jih morali obravnavati kot dodatek v orožarni, in ne kot čudežni metek. Sredstva, ki bi opravilo vse naloge, žal ni. Razmišljajte tako: antioksidanti so kot gasilni aparati, ki gasijo škodo, povzročeno z UV-žarki ali onesnaženjem, kar vodi k vnetjem kože in posledično škodi na DNK. Sestavine, ki popravljajo DNK, so, kot bi najeli dobrega gradbenika, ki popravlja škodo na strukturi. A ne glede na to, kako dobri so ti gradbeniki, nič ni boljšega kot preventivna zaščita s kremo.

Prevedla in priredila Tadeja Ogrizek

Preberite še: 6 tehtnih razlogov, zakaj bi morali piti več vode

Najbolj brano