Strokovnjaki razkrivajo, zakaj je lase vseeno bolje sušiti s fenom kot na zraku

10. 7. 2024
Strokovnjaki razkrivajo, zakaj je lase vseeno bolje sušiti s fenom kot na zraku (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko gre za sušenje las, se mnogi ljudje sprašujejo, katera metoda je boljša: sušenje na zraku ali uporaba fena. Čeprav se sušenje las na zraku morda zdi bolj naravno in manj škodljivo, ima sušenje s fenom več prednosti, ki lahko vplivajo na zdravje in videz vaših las. 

V mit, da je feniranje las škodljivo, smo verjeli predolgo časa, zato še danes, ko imamo na voljo ali lase posušiti na zraku ali s fenom, raje izberemo prvo varianto, ne zavedajoč se, da smo izbrali slabšo. Že dolgo časa se namreč govori o t.i hidratni utrujenosti ali z drugimi besedami o stresu za lase, ki je posledica preveč vlage v lasu in na lasišču. Rešitev je sušenje s sušilcem za lase, vendar pri temperaturi do največ 160 stopinj ali  uporaba potovalnih sušilnikov za lase, fena z difuzorjem (ta enakomerno porazdeli toploto) z manjšo močjo a vedno na ustrezni razdalji 10-15 centimetrov od las.

Profimedia

PREPREČEVANJE POŠKODB LASNE KUTIKULE

Lasna kutikula je zunanja plast lasu, ki ga ščiti pred poškodbami. Ko so lasje mokri, so bolj občutljivi in nagnjeni k poškodbam. Če so lasje mokri dlje časa lahko to povzroči nabrekanje in oslabitev lasne kutikule, kar vodi do lomljenja in cepljenja las. S fenom hitreje odstranimo vlago iz las, kar zmanjša čas, v katerem so lasje ranljivi. Če pustimo, da se lasje posušijo naravno, pride do prekomerne absorpcije vode znotraj vlaken, kar povzroči dvig povrhnjice in trenje med vlakni in notranjim delom lasu. Zaradi tega se lasje lomijo.

ZMANJŠANJE TVEGANJA ZA OKUŽBE IN MANJ MASTNO LASIŠČE

Poleg priporočila za uporabo potovalnega sušilnika za lase namesto klasičnega strokovnjaki vztrajajo, da posebno pozornost posvetimo sušenju lasnih korenin. Če ne želite posušiti celih las, posušite vsaj lase pri lasišču. Koren las mora biti vedno suh. Bolj ko je suh, tem bolje. Lasišče ima namreč možnost tvoriti lasten sebum, katerega produkcija se poveča, če uporabljamo neustrezne šampone in prevročo vodo. Predvsem pa je pomembno, da odstranimo vso vlago na tem predelu in se tako izognemo različnim težavam: od mikrobiote lasišča do težav z luskavico ali las brez volumna. Mokri lasje ustvarjajo vlažno okolje, ki je idealno za rast bakterij in glivic, kar lahko povzroči težave s lasiščem, kot so prhljaj in srbečica. Hitro sušenje las s fenom pomaga zmanjšati tveganje za razvoj teh težav, saj vlaga hitreje izhlapi.

To so razlogi za hitro mastenje las.

To so razlogi za hitro mastenje las.

Profimedia

Ena največjih težav pri sušenju las na zraku je, da lasje postanejo 'štrenasti' in neukrotljivi. Odstranjevanje vlage s fenom z difuzorjem lahko pomaga zmanjšati štrenavost. Difuzor pa bo preprečil, da se topel zrak iz fena nanadzorovano giblje in tava.  

Vir:  Elle.rs

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Si najprej umijete obraz ali zobe? Pravi vrstni red lahko vpliva na učinkovitost vaše nege

Priporočamo tudi: Ni vseeno, kdaj in koliko mleka zaužijemo na dan: Podpira delovanje mišič, krepi imunski sistem, vlaži kožo, a pazite na doziranje

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač