Piti vodo na prazen želodec ali ne? 10 stvari, ki se zgodijo v telesu, če tako začnete dan

8. 5. 2024
Piti vodo na prazen želodec ali ne? 10 stvari, ki se zgodijo v telesu, če tako začnete dan (foto: Profimedia)
Profimedia

Kakšen učinek ima pitje vode pred zajtrkom na zdravje in hujšanje?

Voda je nekaj, brez česar ni življenja in je nujna za nemoteno delovanje telesa in jo je treba piti ves dan.

Z zadostnim vnosom vode ste lahko prepričani, da so vaša tkiva, hrbtenjača in sklepi bolj zaščiteni, da bo telo lažje odstranilo odpadke, da boste učinkoviteje in lažje prebavljali, da bo ohranjeno optimalno delovanje možganov, da bo vaš srčno-žilni sistem sistem bo bolj zdrav, da bodo vaša koža in lasje videti bolje ...

Ne spreglejte:

V zadnjem času je v svetu zelo priljubljena japonska tradicija pitja kozarca vode na tešče. Gre za t.i vodno terapijo, ki jo na Japonskem izvajajo vsak dan in je zelo pogost del dneva, tako zelo, da se je začelo jemati kot samoumevno, da bodo vsi najprej spili vodo in nato začeli dan. Kot verjamejo Japonci, mora biti voda topla ali mlačna, saj mraz obremenjuje prebavni trakt in upočasnjuje prebavo.

Boljša prebava, imajo prav?

Po številnih znanstvenih raziskavah se s tem strinjajo strokovnjaki, zato priporočajo pitje vode vsaj sobne temperature zjutraj na tešče.

Razlog je v tem, da lahko pri ljudeh, ki so nagnjeni k zaprtju, hladna voda povzroči nasprotni učinek.

Če ste natočili vodo ustrezne (sobne) temperature, je odgovor na vprašanje, ali jo piti na prazen želodec – absolutno ja! Če to počnete vsak dan, medicinska platforma Healthline piše, da pričakujete, da se bo v vašem telesu zgodilo marsikaj pomembnega ...

Morda boste shujšali...

Voda je brez kalorij, pomaga pri prebavi, pospešuje metabolizem ... Zahvaljujoč vsemu temu nam lahko pomaga, če smo na dieti, številne študije pa podpirajo vodo kot enega glavnih orodij za hujšanje (zraven z uravnoteženo in raznoliko prehrano).

Ena študija, objavljena leta 2009 v Journal of American Dietetic Association, je pokazala, da so odrasli s prekomerno telesno težo (ali debeli), ki so popili pol litra vode 30 minut pred obrokom, pojedli 13 odstotkov manj kot tisti, ki tekočine niso popili pred jedjo. Študija Univerze Loughborough iz leta 2016, v kateri so sodelovali le moški z zmerno težo, je dala podobne rezultate.

Zjutraj boste jedli "močneje", zvečer pa "šibkeje".

Strokovnjaki priporočajo, da tudi tisti, ki želijo shujšati, zaužijejo bogat zajtrk, da bodo imeli več energije in čez dan pojedli manj.

Če popijete kozarec mlačne vode takoj, ko odprete oči, boste kmalu končali z večjo skodelico, potem pa boste tudi lačni in zato "močnejši" zajtrk, kar praviloma pomeni, da je vaše kosilo večerja pa bo manj mastna in obilna.

Imeli boste več energije

Pitje vode na prazen želodec spodbuja eritrocite, torej rdeče krvničke, kar pomeni, da boste imeli zjutraj več energije.

Lažje boste izločili toksine

Pitje tekočine pomaga pri razstrupljanju telesa s povečanim izločanjem toksinov, tako z blatom in urinom kot tudi s potenjem.

Imeli boste močnejšo imuniteto

Pitje vode je eden najpreprostejših načinov za preprečevanje različnih okužb v telesu. Vsako jutro na tešče popijte kozarec mlade vode in prepričani boste, da je vaša imuniteta močnejša kot pred tem kozarcem in pripravljena na vse izzive! Vaša koža bo lepša Če ne pijete dovolj vode, lahko pride do dehidracije, kar vodi v vrsto težav. Eden od njih je koža: videti boste bolj utrujeni in bolj nagnjeni k gubam in poškodbam kože, če ne boste spili dovolj tekočine. Poleg tega, da odpravite to tveganje, Healthline piše, da boste, če popijete en kozarec na prazen želodec, uredili krvni pretok in izboljšali kakovost kože, tako s hitrejšim pretokom krvi kot tudi znebitvijo toksinov in izboljšanjem koža izgleda super.

Črevesje si boste lažje očistili

Pitje vode na prazen želodec vam bo pomagalo očistiti črevesni trakt. Kmalu boste namreč začutili potrebo po praznjenju črevesja, kar bo uredilo tudi delo prebavnega sistema.

In vaši lasje bodo lepši

Tako kot pomaga hidrirati kožo, lahko voda hidrira tudi lase ter jih naredi sijoče in manj nagnjene k poškodbam. Skrivnost je v tem, da kar četrtino las sestavlja voda, zato je treba izgubljeno tekočino nenehno nadomeščati, da bodo lasje lepši in gostejši.

Preprečevanje glavobolov

Eden pogostih vzrokov za nepojasnjene glavobole je premajhen vnos vode, enako velja za skrivnostni zadah in težave z zobmi.

Pospešili boste metabolizem

Če se želite znebiti odvečnih kilogramov, je zelo pomembno, da pospešite metabolizem, raziskave pa so pokazale, da imajo ljudje, ki pijejo vodo vsako jutro na prazen želodec, celo 25 odstotkov hitrejši metabolizem v primerjavi s tistimi, ki je ne!

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Video Jennifer Lopez navdušil ženske po vsem svetu: 5 vaj, ki jih pevka izvaja vsak dan in ima zato telo boginje

Priporočamo tudi: Ne sladkor ali cimet, to je sestavina, ki bi jo morali dodati svoji jutranji kavi za boljše zdravje in hujšanje

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan