Nove poletne dišave

Če želite biti letošnje poletje v trendu, se obdajte z ženstvenim vonjem vrtnice v sodobni različici.

Nove poletne dišave

Naš čut za vonj gre z roko v roki s čutom za slog. Ko se temperature zvišujejo, naše oči bolj pritegnejo svetlejše barve in temu primerno tudi našim nosovom prijajo živahnejši vonji. Pozimi se raje obdajamo s toplimi, čutnimi notami, kot so tuberoza, začimbe in vanilja, poleti pa posegamo po svežih vonjih citrusov, zelenega vetiverja ...

Petra Windschnurer, modna in lepotna urednica Elle
Moj najljubši poletni šopek: Saharienne, YSL Cristalle Eau Verte, Chanel Un Jardin sur le Toit, Hermès


Zaradi vročine, ki jo oddaja koža, in bolj suhega zraka, vonjave poleti potujejo dlje in močne note so lahko hitro 'pretežke' in preveč vsiljive, medtem ko note citrusov delujejo osvežilno, napolnijo nas z energijo in spravijo v dobro voljo.

Da bi bile dišave čim bolj ženstvene, se parfumerji to sezono vračajo k tradicionalnim viktorijanskim cveticam, kot so vijolice, vrtnice, šmarnice in jasmin. Vsi, ki prisegate na klasične cvetlične vonje, se ustavite pri policah z Bvlgarijevimi parfumi. Vonj tradicionalnega cvetja najlepše poosebljata Rose Essentielle in najnovejši Mon Jasimn Noir, ki je za odtenek lažji od svojega predhodnika Jasmin Noir.

Tudi pri Armaniju so na tržišče lansirali prenovljeno poletno različico Armani Code Summer, pri kateri so osrednjim notam pomarančnih cvetov in jasmina dodali dragocen odtenek belega lesa. Stella McCartney je na tržišče lansirala dišavo Sheer, katere osrednja nota je bolgarska vrt­nica, medtem ko dišavi Flowerbomb (Viktor & Rolf) in ELLE (YSL) zaznamuje močan vonj pačulija.

Tudi zadnja dišava YSL Saharienne, ki je luč sveta ugledala pred kratkim, nosi cvetlični podpis, a za odtenek lahkotnejšega. V jedru prevladuje svežina limone, ki jo objema cvetje bergamotke in mandarine, vse skupaj pa začini ton šampanjca. L'Occitanovi dišavi Pivoine Flora in Fleurs de Brignoles odražata drugačen pristop, saj v njiju prevladuje osnovna nota belega cvetja, pridružita pa se ji sladka odtenka slivovih sadežev in cvetja. Sladko sadno zgodbo zavohajte tudi pri Melviti, saj so v isto stekleničko združili vonja vrtnice in maline.

Ti novi cvetlični vonji so drzni in obenem prefinjeni. Srce večine novih poletnih dišav je tradicionalna (morda do pred kratkim celo preveč tradicionalna) vrtnica, ki se nežno prepleta z osvežujočimi notami citrusov in belih cvetic ter z lesnimi vonji. V dišavi Rose Edition (Chloé) vrtnico dopolnjujejo cvetlične note poživljajoče magnolije in šmarnice, v parfumu Byredo Parfums – Rose Noir vonjave smrekovih iglic, medtem ko Pradina dišava Infusion de Rose in Kenzova L'Eau de Kenzo Amour navdušujeta z eksotičnim vonjem ylang ylanga.

Renesanso doživljajo tudi kolonjske vodice. To so najbolj sveže različice dišav, ki so se že pred več stoletji uporabljale za osvežitev v vročih poletnih dneh – podobno kot danes uporabljamo osvežilne robčke. Ljubiteljice lahkih kolonjskih vodic boste zagotovo navdušene nad Chanelovo Eau de Cologne z bogatim vonjem pomaranče, lahko pa se pustile zapeljati tudi omamni dišeči Biothermovi vodici Eau D'Énergie z dodanimi nežnimi sadnimi notami.

Sadni toni se prepletajo tudi v poletni Givenchyevi različici Very Irrésistible Tropical Paradise in DKNY vonju Be Delicious Fresh Blossom Juiced ali novi Guccijevi dišavi Flora by Gucci Eau Fraiche, bogati s pomladanskimi cveticami. Sporočilo? V kopalnici naredite prostor za novo kolekcijo dišav; poletje si zasluži popolnoma nov vonj.

Pripravila Petra Windschnurer

Najbolj brano