Menopavza in njeni vplivi na pojav gub ter staranje kože: Kako bi morali skrbeti zase, da upočasnite proces staranja kože

Kako poskrbeti za svojo kožo v obdobju menopavze, ki vpliva na večanje gub, neenakomerno polt in pomanjkanje čvrstosti?

Menopavza in njeni vplivi na pojav gub ter staranje kože: Kako bi morali skrbeti zase, da upočasnite proces staranja kože - Foto: Profimedia

Nobena skrivnost ni, da hormonske spremembe vplivajo na našo kožo na različne načine, kar je več kot očitno, ko žensko telo vstopi v menopavzo. Perimenopavza se začne okoli 45. leta, menopavza pa nekaj let kasneje (čeprav je pomembno vedeti, da je to zelo individualno), telesne spremembe pa so popolnoma normalne, kot je pričakovano, še posebej, ko gre za kožo.

Suhost, »utrujen« videz kože in neenakomeren ten, občutljivost, gube in bolj vidne pore ter pomanjkanje čvrstosti so le del tistega, kar ob menopavzi in med njenimi prehodi skrbi veliko število žensk. Vse to je posledica nihanja hormonov in upadanja ravni estrogena. 

Ne spreglejte: 

Ta padec ravni estrogena je glavni vzrok za kožne spremembe od začetka perimenopavze (čas, ko začnejo menstruacije postajati neredne). Raven kolagena začne upadati hitreje, ko pade raven estrogena, kar pomeni, da je koža lahko manj čvrsta, gube pa se lahko poglobijo. Največje spremembe pa so verjetno v zgornjih plasteh kože, vključno s samo zaščitno bariero, kar pomeni, da boste postali bolj nagnjeni k različnim vrstam draženja.

To pomeni, da izdelki, ki so nekoč delovali, morda ne bodo dali enakih rezultatov. Na splošno bo koža potrebovala več hidracije, rednejše nanašanje kreme za sončenje in izdelke za reševanje specifičnih težav, ki se pojavijo. Če ste torej v dvomih, kako skrbeti za svojo kožo med prehodom v menopavzo, bodite pozorni na naslednje korake, ki naj neizogibno postanejo del vaše rutine.

1.Retinol za drobne gubice

Zmanjšanje kolagena med perimenopavzo in menopavzo lahko pospeši staranje kože, kar lahko povzroči hitrejše nastajanje gub in poglabljanje drobnih gubic. Najboljši način, da preprečite, da bi se to zgodilo in zdravite obstoječe linije in gube, je vključitev retinola v vašo večerno rutino.

Retinol lahko pomaga povečati naravno proizvodnjo kolagena v koži in na splošno naredi kožo bolj zdravo. Ne pozabite, da lahko koža med menopavzo postane bolj občutljiva, retinol pa ima ta "sloves", da je lahko tudi močno namakanje, zato je nasvet, da začnete počasi - enkrat na teden in z manjšimi količinami, pa tudi, da iščete formule, ki vsebujejo nizke odstotke, dokler koža ne postane bolj tolerantna.

2. Da bi se izognili suhosti, je hidracija pomembnejša kot kdaj koli prej

Vsaka sprememba v ravni hormonov lahko opustoši naravno navlaženost kože. Padec estrogena, ki se pojavi med menopavzo, lahko povzroči, da koža proizvaja manj svojih naravnih olj in zato postane suha in pusta. Zato je nujno potrebno ohranjati kožo hidrirano in dobro nahranjeno, če se želite izogniti razdraženosti, rdečici in celo izbruhu mozoljev v menopavzi. Hialuron igra tukaj morda eno najpomembnejših vlog.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford)

3. Rdečica in draženje

Kot že omenjeno, lahko upad proizvodnje estrogena povzroči vse vrste težav za kožno pregrado. Zaščitna pregrada je naravni obrambni mehanizem vaše kože, ki deluje tako, da zadržuje hidracijo in vlago ter jo ščiti pred zunanjimi "agresorji". Ko postane kožna pregrada oslabljena ali ogrožena (kot se običajno zgodi med menopavzo), bo koža bolj dovzetna za poškodbe, rdečico, občutljivost in draženje (zato so pomembni vlažilni izdelki). Zato je pomembno, da če imate kakršno koli občutljivost kože, poiščete ciljno zaščitno zdravljenje za vašo specifično težavo.

4. Občutljivost na sonce je večja, zato so kreme z zaščitnim faktorjem "must"

Ker postane koža med prehodom v menopavzo bolj občutljiva in dovzetna za zunanje agresorje, je nujno treba vedeti, da je zaradi tega vaša koža bolj dovzetna za poškodbe zaradi sonca. To pomeni, da je med menopavzo še bolj pomembno kot običajno, da si med menopavzo dnevno nanesete kremo za sončenje – še posebej, če se želite izogniti tistim pospešenim znakom staranja in poškodbam kože, o katerih smo govorili prej.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 6 jesenskih alternativ kavbojk: Zamenjajte kavbojke s temi enako elegantnimi hlačami ali krili

Priporočamo tudi: Jennifer Aniston navdušila v anti-trendnih kavbojkah te sezone in elegantnem kratkem blazerju

Najbolj brano