Lepotni potopis: Japonska

Čeprav je evropsko kozmetično tržišče največje (predstavlja okoli 30 odstotkov svetovne prodaje), se pravi test vzdržljivosti dokazuje na najbolj konkurenčnem, japonskem tržišču, na katerem se za kupca bojuje okoli 1000 kozmetičnih blagovnih znamk. V takšnem tekmovalnem okolju je stalno izpopolnjevanje in lansiranje novih izdelkov edini način za preživetje.

Lepotni potopis: Japonska

Japonke so vodilne potrošnice inovativnih izdelkov za nego kože (44 odstotkov). Negovan in sijajen obraz brez hiperpigmentacijskih madežev je pojem zdravja in ideal lepote. Ker jim siva polt in madeži predstavljajo večje težave kot gube, ki jih Japonke tako ali tako dobijo deset let pozneje kot me, je zanje nega kože na obrazu osnova vsega. Šminka v 'barvi' predstavlja manj pomembno nadgradnjo, s katero eksperimentirajo v najstniškem obdobju.

Povprečna Japonka uporablja od 16 do 18 krem in losjonov dnevno, medtem ko jih povprečna prebivalka na Zahodu uporablja od pet do šest. Japonke premagajo le Korejke s celo dvajsetimi izdelki na dan.

Na Japonskem tržišču se zato pogosto lansirajo posvetljevalci kože, kreme proti staranju in 'sončne' linije z visokim zaščitnim faktorjem. Priznana japonska blagovna znamka Shiseido vsake tri mesece predstavi novi izdelek za 'beljenje' in nepogrešljiv puder. Podlaga za ličila ima drugo najpomem­bnejšo vlogo v lepotnem svetu Japonk. Oditi ven 'golega' obraza je znak nevljudnosti. Celo 90 odstotkov Japonk v obdobju med 30 in 60 let na zapušča hiše brez nekaj vrst pudrov, ki predstavljajo 50 odstotkov prodaje v kategoriji ličil, kar je neprimerljivo s katerim koli drugim tržiščem.

Tolikšna skrb za videz ni le stvar nečimrnosti, temveč tudi ponosa in časti. S skrbjo zase Japonke kažejo, da cenijo sebe in svojo kulturo. Gejše so bile do nedavnega nepremagljiv ideal ženske lepote. Čeprav se ta vzdržana lepota počasi umika seks bombam z Zahoda, Japonke še vedno cenijo dolge črne lase in zato so izdelki za nego las (27 odstotkov) bolj iskani od šmink (22 odstotkov). Ni jim do živo rdečih ustnic po vzoru gejš, raje uporabljajo prosojna bleščila.

Medtem ko predstavljajo parfumi na tržišču EU tretjino kozmetične porabe, jih Japonke skoraj ne kupujejo, zato se prodaja parfumov tam računa v promilih (0,4 odstotkov). Po bontonu je ljudi okoli sebe nevljudno dušiti s svojim parfumskim izborom, oseba, ki ji je pomembno, da je čista, pa ne diši, ker je … čista.

Čudežni žvečilni gumiji

Japonska je za zdaj edina država, v kateri lahko kupimo neverjetne žvečilne gumije Fuwarinka Scented Gum, ki po zaužitju izhlapijo iz kože. Zahvaljujoč aromatičnim rastlinskim sestavinam grenaiolu in linaloolu lahko dišite kot sveži citrusi ali mešanica cvetja in sadja. Obstaja tudi čudežni žvečilni gumi Bust Up, katerega poseben izvleček rastline Pueraria mirifica poveča velikost in napetost prsi, a to je tema za neki drugi tekst v nekem drugem časopisu.

Prevedla Petra Windschnurer,
fotografija promocijsko gradivo Maybelline New York

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri