Kako ukrotiti skodrane lase? Novinarka je preizkusila 3 izdelke s slovenskih polic

Ob zaključku osnovne šole sem pri obisku frizerja ugotovila, da se moji lasje lahko tudi lepo skodrajo. Do takrat sem jih vztrajno ravnala in gladila, tako je takrat narekovala moda. S skodranimi lasmi pa se je začela nova borba. 

Lepota, 9. 6. 2020
Kako ukrotiti skodrane lase? Novinarka je preizkusila 3 izdelke s slovenskih polic - Foto: Profimedia

Najprej sem si jih po pranju oblikovala z kokosovim oljem, pozneje pa sem začela raziskovati, kaj kodrom najbolj ustreza in kaj ne. Prebirala sem tudi izkušnje drugih kodrolask. Kasneje sem naletela na gibanje Curly Girl Method. Začetnica je Lorraine Massey s knjigo The Curly Girl Handbook.

Gre za metodo, ki ima veliko različic. Večina kodrolask pa se drži osnovnega načela, da na svojih kodrih ne uporablja vročine. Lase si operejo z mrzlo vodo in jih posušijo na zraku ali z difuzorjem. Po metodi Izdelki za kodraste lase ne smejo vsebovati sulfatov, silikonov, ki se ne topijo v vodi, ali izsušujočih alkoholov.

Lase bi si naj razčesali le med pranjem, za ožemanje las pa najboljša stara bombažna majica ali brisača iz mikrofiber vlaken. Skodrani lasje potrebujejo največ vlažnosti. Kar lahko dosežete z negovalnimi balzami, ki jih uporabljate enkrat na teden, da res nahranite in navlažite lase.

Katere izdelke najdemo na slovenskih policah?

Želela sem najti in preizkusiti izdelke brez sulfatov silikonov, alkoholov in drugih sestavin, ki jih Curly Girl metoda ne odobrava. So izdelki brez teh sestavin res boljši za kodre? Prej sem uporabljala izdelke, ki so bili sicer za skodrane lase, kot sta na primer šampon in balzam znamke Sayos za skodrane lase, vendar so vsebovali te sestavine. V trgovino sem se napotila s ciljem, da bodo moji kodri gladki in lepo oblikovani. 

Izdelkov za kodraste lase je res veliko. Na slovenskih policah lahko med drugimi najdete izdelke znamke Cantu in izdelke znamke Maui Moisture. Cena posameznega izdelka se giblje okoli 10 evrov, kar je malce več kot stanejo izdelki večine bolj znanih znamk s trgovinskih polic.

Na policah se da najti še kakšen izdelek, ki ne bo vseboval vseh zgoraj naštetih sestavin. Sama sem se odločila za te, ker so mi bili cenovno dostopni in v tistem trenutku točno to, kar sem iskala.

1. Čistilni šampon brez sulfatov znamke Cantu shea butter

Šampon je brez sulfatov, silikonov, parabenov ali mineralnih olj. Diši zelo sadno. Primeren je za odstranjevanje naloženih produktov z lasišča, kar pa je pogoj za lepe lase. Lase sem si po priporočilu frizerke dvakrat oprala s šamponom in ga pri drugem pranju pustila malce delovati. Z dobrim masiranjem in uporabo krtače za masažo glave sem dobro odstranila naložene produkte z lasišča.

2. Maui Moisture balzam za goste skodrane lase

Na polici sem našla tudi balzam znamke Maui moisture. Privlačil me je s simpatično embalažo, tropskim vonjem, predvsem pa z dejstvom, da je tudi ta brez mineralnih olj, silikonov, sulfatov, barvil in drugih kemikalij. Odločila sem se, da ga vzamem, saj sem želela preskusiti več znamk. Balzam sem nanesla na konice in s pomočjo njega razčesala lase z glavnikom s širokimi zobmi. Tudi balzam sem pustila nekaj minut delovati. Ta čas sem izkoristila za čiščenje kopalnice in tako ubila dve muhi na en mah. Potem sem balzam sprala s hladno vodo. Lasje so bili dobro razčesani in nagrajeni.

3. Cantu Chea Butter krema za naravne skodrane lase

Krema ima gosto teksturo, kot ostali izdelki pa prijeten sadni vonj. Je za vlaženje in definicijo las. Lase sem po pranju ožela z bombažno majico. Nato sem zgornji del las spela na vrhu glave in začela z nanašanjem kreme na spodnjem sloju las. Začela sem pri konicah las in nadaljevala proti vrhu glave. Isto sem storila še zgornjo plastjo las. Ker imam krajše lase sem kremo uporabila v zmernih količinah, saj ima kar gosto strukturo in bi lahko na laseh delovala težko. Lase sem pustila, da se posušijo na zraku. Če se vam mudi je primerno tudi sušenje z difuzorjem na hladni ali zelo nizki temperaturi.

Na policah in na spletu se zagotovo najde še kakšen izdelke druge znamke, ki je primeren za kodraste lase. Če vas zanimajo izdelki, ki ne vsebujejo sulfatov, silikonov in drugih škodljivih snovi, si ob naslednjem nakupu vzemite nekaj več časa in preverite etikete.Pomagate si lahko tudi z aplikacijami za branje sestavin v izdelkih.

Vsak koder je drugačen

V skoraj desetih letih odkar sem odkrila svoje kodre, sem jih dodobra spoznala v vsej njihovi muhavosti. Moji lasje zagotovo potrebujejo veliko vlage. Preizkušeni izdelki so bolj navlažili moje lase in posledično so ti imeli manj tistih nadležnih majhnih svedrastih kodrov, ki pa se jih še nisem čisto znebila. Lasje so postali bolj mehki in sijoči. Pri uporabi kreme je res treba paziti in jo nanesti od konic do vrha glave, da jo je ravno prav in je razporejena po celotni dolžini las.

Vsaka ženska s skodranimi lasmi vam bo zaupala drugačen postopek nege, saj so tudi lasje drugačni. Eni izdelki nekaterim lasem odgovarjajo, drugim ne. Odvisno je tudi kakšen izgled las si želimo. Ali so to bolj definirani kodri, bolj navlaženi lasje. Izdelke izbirajte tudi glede na potrebe las. Suhi lasje potrebujejo več vlage in hranil, zato bodite pri izdelkih pozorni na takšne oznake. Razni pospeševalci kodrov in kreme vam bodo ustvarili bolj definirane kodre. Olja (arganovo, kokosovo,  jojobino …), predvsem na konicah, pa so izjemno hranilna.  Z uporabo gelov pa boste utrdili obliko kodrov.

Na začetku boste mogoče morali preizkusiti več različnih izdelkov, da boste našli tiste, ki ustrezajo vašim lasem. Mogoče boste želen rezultat na laseh dosegli že samo z šamponom in balzamom, brez dodatnih produktov. Nikar pa ne obupajte in lasem dovolite, da zasijejo v svoji naravni podobi.

Pripravila: Klara Podergajs

Fotografije: Profimedia, osebni arhiv

Preberite še: Tukaj boste našli najboljši navdih za poletno manikiro

Priporočamo tudi: Je kozmetika brez vode res bolj trajnostna?

Najbolj brano