Opustite razvade, ki škodujejo lasem

Pretirana uporaba krtače ali silikonov, zapuščanje doma z mokrimi lasmi … in druge neprimerne navade, ki se jim je bolje izogniti, če želite ohraniti svoja lasna vlakna zdrava.

Opustite razvade, ki škodujejo lasem - Foto: profimedia

Nenehno 'stikanje' po laseh masti lase

Če se s prsti ves čas sprehajamo skozi lase, se lasje hitreje zmastijo. S takšnimi gibi namreč narahlo natezamo lase pri koreninah in tako vzdražimo žleze lojnice. Ko z roko potegnemo po celotni dolžini las, loj prenesemo vse do konic. Rešitev? Spnite lase! Učinek vas bo navdušil. Kmalu boste lahko podaljšali čas med dvema pranjema, lasje pa bodo na videz bujnejši.

Nepravilno česanje puli lase

Ali poskušate lase vedno razčesati od lasišča proti konicam? Smer ni prava. Pa če to počnete z glavnikom med pranjem las ali s krtačo, ko so lasje že suhi. V obeh primerih se spravite neposredno na lasne korenine, zaradi česar boste pri reševanju vozlov zagotovo izgubili nekaj las. Najbolje bo, da se zadeve lotite polagoma, in sicer tako, da začnete pri konicah in se, ko jih razmotate, pomaknete nekoliko višje, šele na koncu pa se lotite las ob lasišču.

Pretirano krtačenje oslabi lase

Pogosto krtačenje lahko lase poškoduje in razdraži žleze lojnice. Če imate kodraste lase, jih s krtačenjem lomite, posledica pa bo volnat videz. Če las, nasprotno, sploh ne krtačimo, pa ne odstranimo prašnih delcev in drugih nečistoč, ki dušijo lasišče. Kolikšna je torej prava mera? Lase dobro skrtačimo pred vsakim umivanjem in vsak večer, da preprečimo, da bi se zjutraj zbudili z vozli. Pri kodrastih laseh je dovolj glavnik z velikimi zobmi.

Površno izpiranje lasem krade lesk

Dovolj je le nekaj ostanka šampona in lasje bodo izgubili sijaj in se hitreje naelektrili. Rešitev? Izpiranje naj traja vsaj štiri minute, pri čemer lase, zlasti če so dolgi, tudi privzdignete, tako da vodi olajšate dostop do vseh kotičkov. Na koncu učinkovitega izpiranja morajo lasje pod prsti škripati.

Posledica pretirane uporabe utrjevalcev je pričeska brez oblike

Utrjevalci vsebujejo alkohol, ki v prevelikih odmerkih lase izsuši in jim odvzame lesk, poleg tega pa lasje zaradi kopičenja utrjevalcev postanejo otrdeli in jih ni mogoče česati. Ustrezna uporaba: nanesemo majhno količino izdelka, in če ne moremo ustvariti želene oblike, s pomočjo razpršilca lase navlažimo z vodo, se počešemo in šele nato dodamo še malo utrjevalca.

Pretiravanje s silikoni naredi lase smolnate

Silikoni, ki jih poznamo v obliki šamponov, balzamov za lažje razčesavanje in serumov, imajo čudovito lastnost – lasem takoj zagotovijo sijaj in olajšajo česanje . . Tako lahko hitro postanemo odvisni od njih, težava pa je, da je njihov učinek le površinski. Za privlačno zunanjostjo se namreč skriva izsušen las, ki je zaradi silikonskega ovoja manj dovzeten za globinske maske in tako postaja vse bolj mehak in neprimeren za oblikovanje.

Druga slaba novica pa je, da so silikoni izredno trdovratni in jih težko odstranimo. Če se ne želimo ujeti v past, preverimo, kje med sestavinami ima mesto dimethicone. Če je omenjen na začetku seznama (kar pomeni, da je eden od osnovnih sestavin), se izdelku raje izognemo.

Vsakdanja raba ravnalnika lase izsuši

Seveda je ravnalnik učinkovit pripomoček in lasje so po njegovi uporabi tako brezhibno gladki, da se ga hitro navadimo. Posledice pa niso najboljše. Z vsakodnevno rabo lase namreč ožgemo in izsušimo, zato izgubijo sijaj. Uporabljajmo ga največ dvakrat na teden za dokončno oblikovanje pričeske, in sicer le na laseh, na katere smo nanesli 'termično' zaščito.

Zaradi razcepljenih konic se lasje lomijo

Las, ki se razcepi, izgubi lesk in na koncu se vedno odlomi. Tako lasje pravzaprav ne rastejo. Nesmiselno jih je 'zlepiti' z različnimi namenskimi sredstvi, saj se poškodovano tkivo ne more več obnoviti. Edina rešitev je torej striženje, ki je lahko celostno ali pa se osredotoči le na razcepljene konice.

Uporaba istega šampona lase dolgočasi

Medtem ko strokovnjaki priporočajo uporabo ene in iste kreme, za šampone velja prav nasprotno. Čez čas šampon namreč izgubi svojo učinkovitost, kar je logično, saj se kožne celice obnavljajo vsak mesec, lasne pa nikoli. Tako se tkivo zasiči in na določen šampon privadi. Rešitev jo torej menjavanje šamponov. Glede na potrebe vaših las lahko pri enem pranju uporabite šampon za barvane lase, pri drugem na primer šampon za povečanje volumna las . .

Če se odpravimo ven z mokrimi lasmi, bodo ti hitreje umazani

Mokri lasje kot pivnik hitro vpijejo vse prašne delce in nečistoče iz ozračja. Če lase, zlasti goste, povrhu še spnemo in ostane lasišče dlje časa v stiku z vlago in morebitnimi ostanki šampona, lahko kmalu pričakujemo prhljaj, občutek razdraženega lasišča …

Najbolj brano