4 nasveti za vidno zmanjšanje izpadanja las: Ste vedeli, da se lasišče najbolj prizadenejo stresne situacije?

Izpadanje las je nadloga, ki lahko prizadene prav vse. In če se na dnevni bazi tudi vi srečujete s šopi las, ki ostajajo prepleteni med vašimi prsti, imajo strokovnjaki za vas rešitev. Držite se teh nasvetov in si ne dovolite, da vaši lasje krojijo vašo dobro voljo. 

Lepota, 13. 2. 2022
4 nasveti za vidno zmanjšanje izpadanja las: Ste vedeli, da se lasišče najbolj prizadenejo stresne situacije? - Foto: Instagram

Priznajmo si, svet zagotovo še ni slišal za junaka, ki bi rekel, da mu je prav malo mar za svoje lase. Kaj takega si resnično težko predstavljamo, saj si vsi želimo lepih, zdravih las. Dejstvo pa je, da ima vsak las življenjsko dobo nekje med dvema in petimi leti. Lasni mešički imajo cikel aktivne rasti, prehoda in počitka. Različni življenjski dejavniki pa lahko povzročijo poskok izpadanja las, tudi v mirujočem ciklu. To se imenuje telogeni izliv.

Telogeni zliv je lahko simptom stresa, vsi smo že opazili, da se naše telo v času stresa drugače obnaša, s prekomernim stresom pa lahko v stres spravimo tudi svoje lase.

Izpadanje las je pogost pojav tudi po nosečnosti, takšno izpadanje pa je ponavadi povezano s hormonskimi spremembami in telesu je potrebno dati čas, da se vrne v svoj cikel. Prav tako se prekomerno izpadanje las pogosto pojavi kot stranski učinek zdravil ali pa je posledica določenega zdravstvenega stanja.

Če nič od naštetega ne velja za vaše stanje ali pa se v opisu zgolj ne najdete, preverite, kako uravnotežena in pestra je vaša prehrana. Morda ste v zadnjem obdobju, čisto nevede, morda zaradi hitrega toka življenja pozabili na zdravo, uravnoteženo prehrano. Lasje radi izpadajo zaradi pomanjkanja beljakovin, hranil in mineralov.  Če opazite izpadanje las, se za diagnozo posvetujte s svojim zdravnikom ali dermatologom.

Ne spreglejte: 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Annabel Rosendahl (@annabelrosendahl)

Ne glede na to, ali je izpadanje las posledica kroničnega ali kratkoročnega zdravstvenega stanja, obstajajo načini, kako lahko upočasnite izpadanje las. Za začetek se osredotočite na spodbujanje rasti novih las, "stari" pa se bodo na tej poti obnavljali.

1. Poskrbite za prehrano 

Lasni mešički potrebujejo energijo za rast, energije pa jim zmanjka, ko nimajo rednih obrokov, iz katerih bi lahko energijo črpali.Torej imate še en razlog, da se znebite slabe navade, da vse dnevne obroke združite v enega ali dva. Čez dan jejte zdrave prigrizke na osnovi kompleksnih ogljikovih hidratov, kot so mandlji in suho sadje, da ohranite enako raven energije v foliklih.

In ker vemo, da so lasje večinoma sestavljeni iz beljakovin keratina, v svojo prehrano vključite piščanca, ribe, lečo, jogurt, jajca in svinjino. Če mesa ne jeste, lahko poizkusite tudi s kvinojo in ostalimi stročnicami. Odlično živilo za lase je tudi oves in proso, ki naj se v času prekomernega cikla izpadanja, pogosto znajdejo na vašem jedilniku.  Če vašemu telesu primanjkuje beljakovin, telo najde način, da ohrani bistvene funkcije telesa in ustavi tiste "drugotnega pomena", kar vključuje tudi ustavitev rasti las.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanne Vloet (@sannevloet)

2. Telesu privoščite sprostitev

Na žalost, ko je telo nenehno izpostavljeno stresu, samodejno preusmeri energijo iz perifernih delov, kot je lasišče, da prihrani energijo in bolje deluje. Ali ste vedeli, da lasje vsebujejo najhitreje rastoče celice v telesu, ki porabijo veliko energije? Zato so lasje eden prvih "sekundarnih sistemov", ki trpijo v času stresa. Privoščite si torej počitek in ne počitek, ki si ga ljudje radi pod to besedo predstavljamo, da ležimo na fotelju z nogami v zrak, naša glava pa je polna obtoževanj, dvomov, krivde, ker počiva in vseh skrbi sveta. Glava naj bo prazna, vaš um naj bo prazen, to je počitek. 

3. Striženje las 

Če si želite dolgih las, resnično ni potrebe, da konice krajšate na vsakih 6 tednov. To storite zgolj, ko opazite razpokane in neurejene konice, in se bolj osredotočite na šampone brez sulfatov in ustrezno nego. 

4. Poskrbite za primerno telesno aktivnost

Vadba spodbuja cirkulacijo po celem telesu, tudi v lasišču, kar poskrbi za boljšo oskrbo lasnih mešičkov s kisikom in hranili.

Fotografije: Instagram/@vikyandthekid

Preberite še: Pozabite na balerinke, Chanel za to pomlad napoveduje eleganten dvobarven trend čevljev, kot jih še niste nosili

Preberite tudi: Se vračajo ene najbolj kontroverznih hlač iz 90-ih? Napoveduje Emily Ratajkowski

Najbolj brano