Pozabite na balerinke, Chanel za to pomlad napoveduje eleganten dvobarven trend čevljev, kot jih še niste nosili

Črno-beli dodatek, predstavljen na modni pisti Haute Couture, obnavlja dvobarvni model, ki ga je leta 1957 ustvarila mademoiselle Coco.

Pozabite na balerinke, Chanel za to pomlad napoveduje eleganten dvobarven trend čevljev, kot jih še niste nosili - Foto: Profimedia
Chanel predstavlja nove Mary Janes v črno-beli barvi

"S štirimi pari čevljev lahko grem okoli sveta" - Gabrielle Chanel

Z novo kolekcijo Haute Couture pomlad poletje 2022 je modna hiša Chanel predelala klasiko svoje dediščine: dvobarvne čevlje. Leta 1957 je madeimoselle Coco ustvarila svoj prvi čevelj z nenavadnim bež usnjenim zgornjim delom v kombinaciji s črno kapico na sprednjem delu, zasnovan za nošenje s katero koli obleko in ob vsaki priložnosti. Enako prožnost zdaj na modno pisto prinaša Virginie Viard, ki dvobarvni konceptprinaša na paru Mary Janes.

Dvobarvni čevlji Chanel: izvor klasike

"Tu je zadnji dotik elegance" - Gabrielle Chanel

Gabrielle Chanel se je za obutev začela zanimati leta 1937, ko se je udeležila predstave Le Train Bleu, simbolnega dela francoske povojne avantgarde s  koreografijo Bronislave Nijinskaj in glasbo Dariusa Milhauda. Predstava, ki so jo uprizorili Ballets Russes v Théâtre des Champs-Elysées v Parizu, nosi tudi podpis Mademoiselle Coco, ustvarjalke kostumov - z izjemo obutve. Prav po zaslugi ukrajinskega étoilea Sergea Lifarja na oder pokuka dvobarvni čevelj z namenom, da bi nadomestil čevlje francoske buržoazije, protagonista baleta, ki prikazuje tipične zabave in počitnice na Azurni obali.

Po dvajsetih letih nastajanja se Chanel oddalji od tradicije couture čevljarstva  in se obrne na obrtnike škornjev Massaro, katerih tehnična spretnost je še danes sestavni del slogovnega besednjaka Chanel signé. Pisalo se je leto 1957, ko so se rodili slingbacks. Karl Lagerfeld z nizko petcentimetrsko peto in tankim elastičnim trakom model reinterpretira v neštetih barvah in materialih, od tvida do polprozornega platna, od pastelnih odtenkov do geometrijskih potiskov, ki danes paradirajo v ustvarjeni črno-beli različici Mary Jane avtorice Virginie Viard.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Čevlji Chanel in Mary Jane v črno-beli barvi

"To je najsodobnejša obutev" - Karl Lagerfeld

Massarovo znanje je prisotno v kolekciji Haute Couture pomlad poletje 2022, kjer udobni čevlji Mary Janes spremljajo najnovejše podvige, ustvarjene v ateljejih na Rue Cambon. Zgornji del zaznamuje belo usnje, prsti pa so oblečeni v temno usnje. Komplet dopolnjuje občutljiv sprednji trak, ki objema sprednji del stopala in poudarja kromatični kontrast. V kombinaciji z obleko z midi krilom in poročno obleko z estetiko Roaring Twenties Mary Janes obnavlja temeljno načelo Chanelove estetike, po katerem je moda instrument v službi ženskosti in njenih potreb.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Horoskop: Najbolj stabilni in srečni ljubezenski pari v 2022

Priporočamo tudi: Jennifer Lopez ima nove svetle pramene, ki napovedujejo lepotni trend letošnje pomladi

Najbolj brano