Naj živi frufru

Vidimo ga povsod, tako na modnih brveh kot na ulicah. Frufru je absolutni vladar leta. Podrobneje si bomo pogledali ta pravi fenomen med pričeskami.

Naj živi frufru

In kaj je na čelu to sezono?

Lasje. Frufru se vrača v vsem svojem blišču! Prisoten je povsod, tudi na glavah Paris Hilton, Helene Christensen in Mische Barton. Modne brvi ne morejo brez njega, top model Patricia Schmid pa jih je s svojim popolnoma osvojila. Tudi bivšega dekleta Peta Dohertyja, Irine, katere lasje segajo vse do trepalnic, ni mogoče spregledati. H katapultiranju junakinj iz šestdesetih v enaindvajseto stoletje pa so velik del prispevale tudi oglaševalske kampanje luksuznih znamk Rykiel, Fendi, Moschino . .

Zaradi teh je smernice osvojil ‘nizki frufru’, tako da ulice kar buhtijo od novih različic Jane B., mlajših sestric Mireille Mathieu, daljnih sorodnic Ivane Orleanske . . Vendar frufru 2007 še zdaleč ni enoličen – najdemo ga v mnogih različicah, edino pomembno pa je, da je obraz prekrit vse do obrvi!

Kljub temu tiste, ki se zanj še niso odločile, glodajo vprašanja in vrtajo dvomi. Za mnenje smo povprašali tudi frizerje, ki so nam povedali, da se zadnje čase za frufru odloča veliko žensk, večinoma starih od petindvajset do petintrideset let. Najbolj drzne se brez oklevanja odločijo za krajšo pričesko v slogu Mireille M. ali pričesko v slogu Anne Karine, medtem ko druge nimajo posebnih želja, le eno zahtevo: rez tik nad obrvmi! Se torej vdati skušnjavi frufruja ali ne?

Ta osupljivi sindrom, ki so ga spodbudili mo­da, oglaševanje in ljudje, je še toliko močnejši, ker gre obenem za nekakšen spomin na otroštvo. Moda pri tem navdušenju nedvomno igra veliko vlogo, mi pa ji, tako kot velja za vse druge modne smernice, seveda lahko sledimo ali ne. A odločitve za frufru ne smemo primerjati z nakupom torbice ali škornjev po zadnji modi. Ta odločitev se namreč dotakne naše telesne integritete . .

Ah, frufru iz naše mladosti! Lonec in porcelanasta skleda sta bila nekdaj popolna pripomočka za natančno striženje otrok . . Frufru je torej za nas to, kar so bile za Prousta magdalenice. "Ko sem se ostrigla, sem se na lepem počutila kot majhna deklica. Občutki so bili zelo vznemirljivi, a obenem na neki način pomirjajoči, " nam je razložila Simona s sveže pristriženim frufrujem. Da nas pomladi, je vsekakor res.

Verjetno predvsem zato, ker skrije gubice na čelu, ki so ponavadi najbolj vidne. Psihoanalitik Samuel Lepastier pa je razmišljal še korak dlje: njemu frufru v spomin nedvomno prikliče otroštvo, hkrati pa tudi materinsko skrb, s katero mati obsipava hčer.

Torej nam bo vse to pisalo na čelu? Bo nad nami plapolalo kot prapor? "Da, kajti frufru je igra kontrastov med deklico in žensko, " pravi Samuel Lepastier. In kaj je pravzaprav bolj otroško kot frufru in hkrati tako obdelano, dodelano, ukročeno? To je nasprotje naravne zapeljivosti. In ta dvoumnost, ta paradoks privlači. Utelešenje tega eksplozivnega koncentrata je Jane Birkin v različici Melody Nelson – deklica v telesu ženske, z lasmi, ki ji silijo v oči. Gre za zelo retro privlačnost, ki, vsaj tako se zdi, še danes dela čudeže.

Morda zato, ker je naša družba obsedena z mladostjo. Morda tudi zato, ker je po letih odrekanja tistemu, kar je tradicionalno pomenilo ženstveno, frufru nekakšen način subtilnega vračanja k temu.

Frufru igra na karto skrivnostnosti in dvoumnosti.

Ni znak odprte ženske, zato ji dopušča, da bolj obvladuje lastno zapeljivost. Deluje torej kot neke vrste filter in ne kot nekakšen pajčolan, saj njegov namen ni ugasiti moško poželjivost, temveč nasprotno. Frufru nam nedvomno omogoča, da se izrazimo. Krasno poudari oči in usta ter obrazu podari nov značaj. Preoblikuje ga, preustroji in tako rekoč obleče. Postane njegova signatura.

Pomislite na Louise Brooks, Polly Maggoo ter Audrey Hepburn in njen kratki frufru. Ali na primer na Victoire de Castellane, ustvarjalko nakita Dior . . Ženske s frufrujem se vtisnejo globoko v spomin! Mnogo manekenkam se je kariera začela šele z usodnim rezom škarjic. Dober primer iz preteklosti je zagotovo Linda Evangelista, danes pa se to dogaja tudi Valerii Garcia. Šest mesecev je zelo malo delala, zdaj pa je njena kariera vzcvetela.

A čeprav je ta zavesa iz las neskončno fascinantna, nas je včasih strah odločiti se zanjo. "Zelo mi je všeč, a gre za radikalno spremembo. Kaj če mi ne bo pristajal? " je zaskrbljena Darja. Frufru je resda velika odločitev, skok v praznino, sprememba, s katero bomo morali živeti vsaj nekaj časa. Kot tak je pogosto spremljevalec velikih preobratov v naših življenjih in odličen zaznamovalec sprememb. "Ko sem postala mati, sem si zaželela nove pričeske, kot bi hotela pokazati, da nisem več ista, " pove Katarina. Enako se je zgodilo Maji, ki se je za radikalno spremembo pričeske odločila po ločitvi: "Nisem si mogla predstavljati, da bi v novo zvezo vstopila s svojo staro pričesko! "

Kakorkoli že, dramatiziranje in pretirano razmišljanje je odveč. Strokovnjaki pravijo, da je različic frufrujev na ducate, da obstaja slog za vsak obraz. To je vsekakor lepa spodbuda, če še vedno niste prepričane, pa se lahko opogumite tudi z mislijo, da gre navsezadnje le za lase, ki bodo v šestih ali najpozneje osmih mesecih ponovno zrasli.

Najbolj brano