Oprema, nakup in izbira spalnice

Spalnica je najintimnejši prostor v stanovanju. Res je navadno skrita pred očmi obiskovalcev, vendar si pri načrtovanju in opremljanju zasluži dobro mero pozornosti.

Oprema, nakup in izbira spalnice - Foto: promocijsko gradivo

Spalnica že dolgo ni le prostor za spanje oziroma kotiček, kjer preživimo noč.

Tako kot drugi prostori sodobnega stanovanja je tudi spalnica postala večnamenski prostor.

Marsikdo v njej bere, brska po internetu, gleda televizijo in se sprošča. Spalnica je torej prostor, kjer si polnimo baterije in kjer se počutimo neizmerno varno.

Prostor, kjer začnemo in zaključimo dan, kjer v sanjah razrešujemo težave in si dovolimo biti vse in še več.

Prav zato je nujno, da je spalnica maksi­malno udobna in funkcionalna.

Osrednji element je seveda postelja, ki naj bo primerno široka in tudi dovolj visoka, da vstajanje ne bo oteženo. Za dodatno mero udobja in topline si privoščite posteljo, oblečeno v usnje ali blago.

Največjo pozornost je vredno nameniti izbiri primernega ležišča.

Če kdaj, potem pri tem ni pametno varčevati. Izberite si takšnega, ki ustreza vašemu telesu in spalnemu položaju. Takšnega, ki bo spanje spremenil v imenitno razvajanje in s katerega boste vstajali popolnoma sveži.

Velik del spalnice običajno zavzema tudi garderobna omara.

Ta naj sega do stropa, da se popolnoma izkoristi prostor za shranjevanje. Večina sodobnih omar je vgradnih in ima drsna ali zložljiva vrata, da se pridobi prostor. Pri načrtovanju omare bodite pozorni na skoraj neskončne možnosti sodobnega načina obešanja in shranjevanja oblačil, saj boste tako omaro naredili funkcionalno in prijazno za uporabo. Ker je garderobna omara velik kos pohištva, naj bodo fronte umirjene in enostavne. Omara naj ne prevzema pozornosti, saj ne velja za glavni kos pohištva.

Glede na velikost spalnice si lahko izberete število dodatnih pohištvenih elementov.

Če vam prostor dovoljuje, si v spalnico lahko namestite počivalnik in lepotilno mizo, izogibajte pa se delovni mizi in televizorju. Zavedajte se, da se v dobro oprem­ljeni spalnici človek spočije in si nabere nove energije. Delo za računalnikom in spanje ob prižganem televizorju pa močno vplivata na kakovost spanca.

Če vaša spalnica ni prav velika,

se raje odločite za ravne, minimalistične linije, saj bo prostor tako ostal bolj odprt in bo deloval usklajeno in harmonično. Nikoli ne pozabite na majhne dekorativne izdelke, ki vnesejo v prostor osebni stil ter toplino in domačnost. Spalnico napolnite s slikami, fotografijami, preprogami, blazinami in rožami. Ne pozabite, da veliko vlogo pri končnem videzu spalnice in kakovosti spanja igra posteljnina. Izbrani materiali naj bodo kakovostni, barve in vzorci pa takšni, da vam lahko vsak dan izrišejo nasmeh na obrazu.

In nazadnje, velik del ambienta ustvarja svetloba.

Nikoli se ne odločite za le en vir umetne svetlobe. Poigrajte se z lučmi in ustvarite prostor, ki se prilagaja vašemu počutju. Za osrednjo luč izberite dekorativni lestenec ali večjo stropno luč, ob postelji namestite bralne stenske ali namiz­ne luči, ne pozabite pa niti na osvetlitev garderobne omare ter dodatne ambientalne stenske luči. Pomembno je, da so luči narejene tako, da je mogoče uravnavati jakost svetlobe. Stene v spalnici naj bodo v toplih, naravnih tonih, ki jih bo igra svet­lobe še poudarila.

Spalnica naj postane središče vašega miru in počitka.

Naj bo varen pristan, kamor se boste vsak večer z veseljem vračali in od koder boste zjutraj odhajali spočiti in nasmejani.

Besedilo Zoja Bevc
Fotografije promocijsko gradivo

Najbolj brano