Zdravnik razbija mit o prehrani: “Vsi, ki mislijo, da se lahko znebijo holesterola z izločanjem maščob, se resno motijo”

9. 6. 2024
Strokovnjaki so razkrili, kako lahko zdravo shujšamo in pojasnil, zakaj je izločanje maščob iz prehrane zaradi holesterola največja napaka. (foto: Profimedia)
Profimedia

"Najpomembnejša postavka je količina in redno uživanje obrokov," je izpostavil strokovnjak.

 

Strokovnjaki so razkrili, kako lahko zdravo shujšamo in pojasnili, zakaj je izločanje maščob iz prehrane zaradi holesterola največja napaka.

"Čarobnih diet in formul ni, naša naloga je, da vemo, kaj delamo, in ohranjamo kontinuiteto. Z dieto boste izgubili 15 kilogramov, po njej pa ste se zastrupili še bolj. Proces prehranjevanja ni 'od novega leta do morja', ampak je proces, v katerem se človek uči na ravni zavesti," pravijo.

Ne spreglejte:

"Najpomembnejša postavka je količina in redno uživanje obrokov. Takoj si povejte, da če boste jedli meso, boste pojedli velikost in debelino vaše dlani, zraven pa lahko zelenjavo, in ne pol kilograma zelja. Vzemite otroško skledo dušene zelenjave. Imejte redne obroke,  po sedni uri zvečer pa pojejte pest mandljev, če vas pograbi lakota," trdijo strokovnjaki.

Ne jejte kruha, če imate težave z glutenom. Zvečer lahko kruh namažete z maslom in marmelado, nič ni sporno, pomembna pa je količina. Če ste po tem, okrog desetih zvečer, še vedno lačni in greste spat ob 23, 12 uri, zaužijte pest mandljev. Mandlji vsebujejo maščobe, a so zelo dobri. Da telo proizvaja energijo, mora imeti zadostno količino maščobe, ne sladkorja. Zato moramo zaužiti maščobo, pa naj gre za mandlje ali pet krekerjev.

"Kdor misli, da se bo z izgubo maščobe znebil holesterola, se hudo moti. To je ponavadi problem. Vsak obrok je kemična reakcija. Teoretično lahko pojem pet krekerjev zjutraj ob 10, ob 12, popoldne ob 17 in zvečer ob 10. To nam daje energijo," pravijo strokovnjaki.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Najpogostejša napaka, ki jo počnemo z mokrimi lasmi: To je razlog, zakaj je spanje z mokrimi lasmi odsvetovano

Priporočamo tudi: 10 značilnosti, ki jih ima po mnenju moškega vrhunska ženska: Ženstvenost je pomembna, a ta lastnost ni vse

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave