Nutricionisti prisegajo na moč ovsa in njegov blagodejen učinek na telo.
Slišali ste že, da so ovseni kosmiči eden najbolj zdravih obrokov na svetu. Vendar se to nanaša na oves, ki ni bil predelan. Kuhan oves z dodatkom medu in orehov ali oves z mladim sirom in kuhanim jajcem je zajtrk, ki telesu prija in daje telesu energijo.
Preberite še:
- 75-letna Meryl Streep kombinirala srajčno obleko z jesenskim mikrotrendom in ustvarila brezčasen videz, primeren za vse starosti
- Kdo je ženska, ki je spremljala Brada Pitta na rdeči preprogi v Benetkah? Bila je poročena z igralcem, ukvarja pa se z dragulji
Pojasnjujemo, zakaj je dobro vsako jutro začeti dan s tem zajtrkom:
1. Spodbuja delovanje črevesja
Vlaknine v ovsu pomagajo očistiti črevesje in spodbujajo zdravo prebavo. Pomagajo tudi izboljšati splošno zdravje prebavil, saj poskrbijo, da hrana v določenem času pride tja, kamor mora priti.
2. Spodbuja zdravje srca
Raziskave dokazujejo koristi ovsenih kosmičev za zdravo srce in zmanjšano tveganje za bolezni srca, kot je koronarna srčna bolezen. Antioksidanti in zdrave vlaknine v ovsu so odlična izbira za zajtrk za tiste, ki morajo znižati raven slabega holesterola.
3. Zmanjšuje tveganje za raka debelega črevesa
Raziskave so bile izvedene na 2 milijonih ljudi v Evropi, ki so pokazale, da lahko visoka raven prehranskih vlaknin prepreči nastanek raka debelega črevesa. Da bi se izognili tej neprijetni bolezni, jejte čim več ovsenih kosmičev.
4. Znižuje krvni tlak
Neka študija je pokazala, da ima lahko redno uživanje ovsenih kosmičev za zajtrk enak učinek kot jemanje zdravil za visok krvni tlak. Ovseni kosmiči pa so le pomoč pri zniževanju krvnega tlaka in ne smejo nadomestiti zdravil.
5. Uravnava krvni sladkor
Primarne topne vlaknine v ovsu, znane kot beta glukan, se ob zaužitju delno raztopijo v vodi in v želodcu tvorijo gosto snov, ki ima močne zdravstvene koristi.
Ena od glavnih prednosti te vlaknine je njena sposobnost, da pomaga znižati raven sladkorja v krvi in zmanjša odpornost proti inzulinu pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.