Trpite za nespečnostjo? 20 minut takšne vadbe je vse, kar potrebujete, da si opomorete od slabega spanca

9. 2. 2024
Nauk zgodbe: 20 minut je vse, kar potrebujete, da si opomorete od slabega spanca. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ne glede na to, ali ste mladi starši ali izkušeni nespečneži, vam lahko svetujemo, kako zmanjšati možgansko meglo in vsakodnevno izboljšati svojo pozornost.

Ste slabo spali? Niste edini: nespečnost pesti ves svet. Če ste že kdaj imeli nemirno noč, potem veste, da odhod v posteljo ni edini težavni del nespečnosti: naslednji dan je lahko pravi izziv. Še posebej težko je normalno delovati, če ste premalo ali slabo spali in vas muči možganska megla, ki se ne odpravi, ali splošna počasnost.

Ne spreglejte:

Rešitev za nespečnost? Telesna vadba

Nova študija, ki jo je izvedla Univerza v Portsmouthu, bi lahko ponudila rešitev za to stanje. Po podatkih raziskave lahko 20 minut zmerno intenzivne kardiovaskularne vadbe (v tem primeru kolesarjenja) izboljša kognitivne sposobnosti dan po neprespani noči. Iz obstoječih raziskav vemo, da vadba izboljšuje ali ohranja našo kognitivno zmogljivost," pojasnjujejo strokovnjaki, "vendar je to prva študija, ki kaže, da vadba izboljšuje tudi kognitivno zmogljivost po popolni ali delni pomanjkljivosti spanja.

Čeprav gre za majhno študijo, v kateri je sodelovalo 24 udeležencev, rezultati dajejo upanje tistim, ki trpijo zaradi številnih kratkoročnih učinkov pomanjkanja spanja na telo in um. Ne glede na to, ali ste mladi starš ali izkušeni nespečnež, bi lahko znojenje spremenilo količino hormonov, ki uravnavajo delovanje možganov, ter prispevalo k možganskemu pretoku krvi, budnosti in motivaciji. To pomeni, da nam zaradi slabega spanca ni treba trpeti zaradi kognitivnih sposobnosti (vključno s čustvenim stanjem, razponom pozornosti in presojo).

Kakšno vadbo naj izvajamo?

Kako je videti teh znamenitih 20 minut zmerno intenzivne kardiovaskularne vadbe? V študiji so udeleženci kolesarili, vendar bi lahko upoštevali tudi druge dejavnosti, kot so pohodništvo, plavanje, ples, hitra hoja, vodna telovadba, vožnja z rolerji ali celo košnja trate.

Po zadnjih znanstvenih raziskavah je idealno trajanje uspešnega treninga približno 20 minut. Druga študija v reviji British Journal of Sports Medicine je pokazala, da lahko 22 minut zmerne telesne dejavnosti na dan zadostuje za odpravo negativnih učinkov sedečega načina življenja na telesno in duševno zdravje, hkrati pa izboljša kognitivne sposobnosti.

Nauk zgodbe: 20 minut je vse, kar potrebujete, da si opomorete od slabega spanca.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 3 zelišča, ki močno blažijo simptome menopavze: Razkrit recept za čaj, ki spravi hormone v red

Priporočamo tudi: Kralj Charles takoj razkril svojo diagnozo, Kate Middleton pa ne: Zakaj valižanska princesa skriva razlog za operacijo?

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan