To zmoremo vsi: Le toliko minut dnevne vadbe je potrebno za zdravje možganov in telesno vitalnost

25. 5. 2023
To zmoremo vsi: Le toliko minut dnevne vadbe je potrebno za zdravje možganov in telesno vitalnost (foto: Profimedia)
Profimedia

Imate nekaj minut časa? Potem lahko opravite vadbo.

Nenehno nam govorijo, kako pomembno je, da se ukvarjamo s športom in tako ohranjamo kondicijo. Če je telesna aktivnost res koristna za našo postavo, lahko ohranja tudi naše možgane zdrave, kot je pokazala študija, objavljena v reviji The Journal of Physology, o kateri je poročal Cosmopolitan. Ključno je, da vsak dan telovadimo le 6 minut na dan. S tem lahko odložite nastanek nevrodegenerativnih bolezni.

Če vam danes zmanjkuje časa za telovadbo, bi jo verjetno morali preskočiti, kajne? Narobe! Prednosti vadbe lahko izkoristite že pri petminutnem potenju. Pravilno ste prebrali: Šest minut. Še vedno ste skeptični? Nadaljujte z branjem, da bi izvedeli več o tem, kako lahko mikro vadba izboljša vaše zdravje in okrepi vaše telo.

Ne spreglejte:

Nenehno nam govorijo, kako pomembno je, da se ukvarjamo s športom in tako ohranjamo kondicijo. Če je telesna aktivnost res koristna za našo postavo, lahko ohranja tudi naše možgane zdrave, kot je pokazala študija, objavljena v reviji The Journal of Physology, o kateri je poročal Cosmopolitan. Količina vadbe, ki jo potrebujemo na dan, da ohranimo zdravje in zdravje možganov, je odvisna od več dejavnikov, vključno s starostjo, splošnim zdravstvenim stanjem in telesno pripravljenostjo posameznika.

Možgani in vadba, kakšna je povezava?

Ključno je, da vsak dan telovadimo le 6 minut na dan. S tem lahko odložite nastanek nevrodegenerativnih bolezni.

Šest minut intenzivne vadbe zadostuje, da se v možganih tvorijo ključne beljakovine, ki so pomembne za nastanek, delovanje in spomin možganov ter so povezane z napredovanjem nevrodegenerativnih motenj, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Kar zadeva zdravje možganov, je vadba še posebej pomembna. Študije so pokazale, da redna telesna dejavnost izboljšuje kognitivne funkcije, spomin, pozornost in razpoloženje. Vadba povečuje pretok krvi in ​​kisika v možgane ter spodbuja nastajanje novih živčnih celic in povezav. Prav tako lahko zmanjša tveganje za razvoj nevrodegenerativnih bolezni, kot je demenca.

Da bi prišli do te ugotovitve, so raziskovalci z Univerze v Otagu izvedli različne poskuse s skupino 12 fizično aktivnih prostovoljcev. Cilj? Določiti najučinkovitejšo športno rutino za povečanje ravni možganskih nevrotrofičnih dejavnikov, znanih tudi kot BDNF. "Nevrotrofični dejavniki so zelo pomembne beljakovine za možgane: izločajo jih nevroni, uravnavajo rast, proliferacijo in diferenciacijo živčnih celic ter so tako bistvenega pomena za razvoj živčnega sistema kot celote in za ohranjanje delovanja možganov," pojasnjujejo v fundaciji Médéric Alzheimer.

Udeleženci so imeli štiri možnosti: 20-urni post, post s kombinirano vadbo, 90-minutno nizkointenzivno telesno vadbo in šestminutno visokointenzivno telesno vadbo. Slednja se je izkazala za najuspešnejšo. Rezultati so pokazali, da je prav kratkotrajna, a intenzivna vadba bistveno povečala BDNF v krvi.

Je 6 minut vadbe na dan vse, kar potrebuje naše telo?

Morda še nikoli niste razmišljali o tem, da bi trenirali samo nekaj minut. Ne zdi se vam, da je to dovolj časa, da bi se kaj spremenilo. Navsezadnje Urad za preprečevanje bolezni in promocijo zdravja pravi, da se aerobna dejavnost, ki traja več kot 10 minut, šteje v okvir 150 minut zmerne ali 75 minut intenzivne aerobne vadbe, ki naj bi jo izvajali vsak teden. Vendar to ne pomeni, da krajše, visoko intenzivne vadbe ne morejo pomagati.

Prednosti redne vadbe so vse od izgube telesne teže, boljšega spanca do povečanja ravni energije. Vzdrževanje kondicije lahko zelo pripomore tudi k vaši samozavesti.

Manj kot 10 minut vadbe na dan bi bilo dovolj, da bi ustvarili zadostno količino nevrozaščitnih beljakovin, ki so bistvene za nastanek in shranjevanje spomina. Te beljakovine delujejo tako, da spodbujajo rast in preživetje nevronskih celic v možganih ter tako zmanjšujejo tveganje za degenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen ali nekatere oblike raka. 

Ni treba biti odličen športnik, da bi naredili nekaj dobrega za svoje telo in zdravje, šest minut športa, tudi intenzivnega, je dosegljivo vsakomur.

Ne glede na vrsto kratke vadbe, ki jo izberete, je pomembno, da se pred začetkom posvetujete z zdravnikom, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene težave ali poškodbe. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Chanel laki za nohte utelešajo pomladno razpoloženje: Odkrijte 17 novih odtenkov in nalepke ikoničnega logotipa za pomlad in poletje 2023

Priporočamo tudi: Anela Šabanagić nosila kroj hlač, ki optično podaljša noge in poskrbi za pridih luksuznosti

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan