To je količina sladkorja, ki ga še lahko zaužijete v dnevu in ne bo vplival na vaše kilograme

24. 5. 2023
To je količina sladkorja, ki ga še lahko zaužijete v dnevu in ne bo vplival na vaše kilograme (foto: Profimedia)
Profimedia

To je količina sladkorja, ki je ne smete preseči v enem dnevu, če želite shujšati.

Ko gre za hujšanje, poskušamo prepoznati vse slabe stvari, sladkor pa je prva stvar, na katero moramo biti pozorni, ko začnemo z dieto ali uravnoteženo prehrano. Čeprav je potreben za zagotavljanje energije, ki jo telo potrebuje za delovanje, je pomembno, da ostanemo pozorni in ga ne zlorabljamo. Na splošno pri pretiranem uživanju sladkorja ne prevladuje sadje, temveč dodani sladkor v industrijskih pripravkih in prosti sladkor. Za hujšanje je zato treba najti pravo ravnovesje in ne preseči določene količine sladkorja, da bi shujšali.

Ne spreglejte:

Uživanje prekomernih količin sladkorja je že dolgo povezano z negativnimi učinki na naše zdravje, vključno z debelostjo, boleznimi srca in sladkorno boleznijo. Če imate cilj izgubiti telesno težo, omejevanje vnosa sladkorja lahko igra ključno vlogo pri doseženju želenih rezultatov. V tem članku bomo raziskali, koliko sladkorja je varno zaužiti na dan in kako ta omejitev vpliva na proces hujšanja.

Koliko sladkorja naj zaužijem na dan?

Čeprav številne diete priporočajo, da za hujšanje popolnoma prepovemo sladkor iz naše prehrane, lahko to povzroči tudi veliko razočaranja. Pojavi se lahko nasprotni učinek in tehtnica se obrne na napačno stran. Strokovnjaki za prehrano sami ne priporočajo izključitve sladkorja, temveč njegovo doziranje čez dan. Kot poročajo strokovnjaki, naj bi bila idealna uravnotežena prehrana takšna, da bi glede na število zaužitih kalorij zagotovili razmerje 40 % ogljikovih hidratov, 30 % beljakovin in 30 % maščob.

Priporočene smernice za omejevanje vnosa sladkorja

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) priporoča, da odrasli omejijo vnos prostih sladkorjev na manj kot 10% dnevnega energijskega vnosa. To pomeni, da za osebo s povprečno dnevno porabo 8376 kJ (2000 kcal) ne bi smelo presegati 50 gramov sladkorja na dan. Poleg tega SZO izpostavlja, da je še bolj zdravo omejiti vnos sladkorja na manj kot 5% dnevnega energijskega vnosa, kar znaša približno 25 gramov sladkorja na dan.

Kaj pa hujšanje?

Da bi si lažje predstavljali, kaj te številke pomenijo, jih lahko prevedemo v tipičen dnevni vnos pri nizkokalorični dieti. Če na dan zaužijete 6289 kJ (1500 kcal), morate vnos ogljikovih hidratov omejiti na 40 %. To pomeni, da od ogljikovih hidratov odštejete približno 600 kalorij, kar ustreza 150 gramom.

Omejevanje vnosa sladkorja je lahko koristno pri hujšanju iz več razlogov. Prvič, visok vnos sladkorja je povezan z visoko vsebnostjo kalorij in pomanjkanjem hranilne vrednosti. S tem, ko zmanjšujemo vnos sladkorja, zmanjšujemo tudi kalorični vnos, kar lahko prispeva k ustvarjanju negativnega energijskega ravnovesja in posledično hujšanju.

Drugič, sladkor povzroča nihanje ravni krvnega sladkorja, kar lahko vodi v povečano željo po hrani in nezdrave prehranjevalne navade. Spreminjanje prehrane tako, da zmanjšamo vnos sladkorja, lahko pomaga uravnotežiti raven krvnega sladkorja in zmanjšati željo po prekomernem uživanju hrane.

Poleg tega visok vnos sladkorja pogosto vodi v prekomerno telesno težo, kar lahko oteži proces hujšanja. Zmanjšanje vnosa sladkorja lahko pripomore k zmanjšanju telesne maščobe in izboljšanju telesne sestave.

Vendar pa vam močno priporočamo, da poiščete pomoč strokovnjaka za prehrano, ki vam bo pomagal pri hujšanju.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Martha Stewart pri svojih 81 letih na naslovnici revije Sport Illustrated v kopalkah subtilno razkrila svojo neverjetno postavo in razvnela internet. Bi jo sploh prepoznali?

Priporočamo tudi: Življenje v rožnatem: Moda je rožnato barvo v vsej njeni dekliški slavi razglasila za najboljšo potezo pomladi... in pozneje

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan