Ta okusni sadež ima izjemno malo kalorij: Znižuje krvni tlak in holesterol, preprečuje slabokrvnost in pomaga pri hujšanju

23. 1. 2024
Vsi vemo, da so robide okusne in zdrave, a nekatere raziskave so pokazale, da imajo številne koristi za človeško telo. (foto: Profimedia)
Profimedia

V tradicionalni medicini so obkladke iz robid uporabljali za hitrejše celjenje ran. Ko tanini pridejo v stik z rano, pripomorejo k hitrejšemu krčenju tkiva.

 

Vsi vemo, da so robide okusne in zdrave, a nekatere raziskave so pokazale, da imajo številne koristi za človeško telo. Po raziskavi so znanstveniki ugotovili, da robide pomagajo človeškemu telesu na več načinov, od tega, da so koristne kot vir vitaminov in mineralov, do sestavin, ki pomagajo v boju proti raku. Kot je pisal Daily Mail, ta sadež gradi imunost, saj vsebuje vitamin C, ki ima več pomembnih vlog. Robide imajo dvakrat več tega vitamina kot borovnice.

Ne spreglejte:

"Vitamin C je ključnega pomena za imunost in srčno-žilni sistem, saj znižuje krvni tlak," je povedala dr. Ursula Arens. Spomnila je tudi, da je vitamin C pomemben tudi pri zdravljenju anemije, saj izboljša absorpcijo železa v telesu.

Robide imajo več vlaknin kot večina drugega sadja. V pesti robidnic se bo znašlo približno 8 gramov vlaknin, v 25 gramih polnozrnatih žitaric pa le 4 grame, kolikor je priporočeno na dan. Poleg tega, da so dobre za prebavo in vzdrževanje telesne teže, vlaknine pomagajo zniževati in vzdrževati holesterol.

Profimedia

Robide vsebujejo tudi tanine, ki zmanjšujejo krvavitev pri manjših poškodbah, trdijo strokovnjaki.

Strokovnjaki dodajajo, da so obkladke iz robid v tradicionalni medicini uporabljali za hitrejše celjenje ran. Ko tanini pridejo v stik z rano, pripomorejo k hitrejšemu krčenju tkiva.

Vsebujejo antioksidante, ki vsebujejo antociane, ki upočasnjujejo rast rakavih celic. Tudi druge vrste rdečega sadja in zelenjave vsebujejo antociane, robide pa jih imajo po zadnjih raziskavah v veliko večjem odstotku.

"Vsebujejo tudi spojino C3G, ki pomaga v boju proti raku kože in požiralnika," je pojasnil Arens.

Z dvema pestema robid na dan boste v telo vnesli potreben odmerek mangana. Je eden od mineralov, ki so potrebni za močnejše in bolj zdrave kosti.

Dobra novica je, da imajo samo 180 kJ (43 kcal). Robide vsebujejo tudi vitamin B9, znan kot folna kislina. Skupaj z vitaminom B12 je nujen pri nastajanju novih krvnih celic. Folno kislino pogosto priporočajo nosečnicam, saj preprečuje okvare nevralne cevi pri zarodku.

Robide vsebujejo tudi lutein, ki je dober za zaščito oči, saj lahko prepreči poškodbe, ki jih povzročajo ultravijolični žarki.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kraljica Letizia v stajlingu za čisto 10-ko pokazala nadgradnjo balerink, ki so veliko bolj šik in primerne za vse generacije, s tem pa razlog, da od zdaj nosimo le še ta model

Priporočamo tudi: Probiotično živilo, ki bi na vašem jedilniku moralo biti vsak dan: Pospešuje presnovo, izboljšuje zdravje črevesja ter pomaga pri hujšanju

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik