Probiotično živilo, ki bi na vašem jedilniku moralo biti vsak dan: Pospešuje presnovo, izboljšuje zdravje črevesja ter pomaga pri hujšanju

16. 1. 2024
To so prednosti kefirja, probiotika z nasitnim učinkom, ki optimizira presnovo, pomaga uravnavati prebavne procese in je odličen, ko želite shujšati. (foto: Profimedia)
Profimedia

Prednosti kefirja, probiotika z nasitnim učinkom, ki optimizira presnovo, pomaga uravnavati prebavne procese in je odličen, ko želite shujšati.

Kefir je probiotično živilo iz fermentiranega mleka, ki poleg varovanja zdravja črevesja pospešuje presnovo ter ima druge koristi za imunski sistem in nego kože. Strokovnjaki za prehrano z vse večjim navdušenjem govorijo o tej pijači, ki izvira s Kavkaza in je pripravljena iz svežega ovčjega, kozjega ali kravjega mleka ter fermentiranega kefirja ali granul, tako zaradi njenih hranilnih in prebavnih lastnosti kot tudi zaradi njene vsestranskosti: uporabna je za uživanje med obroki, za zajtrk, kot sladica ali celo kot večerja, če želite nadomestiti velik obrok.

Ne spreglejte:

Kefir vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, kalij, kalcij, magnezij, fosfor ter vitamine D, A in B.

Po besedah strokovnjakov kefir poleg koristi za kožo - je eno od živil, ki izboljšujejo luskavico - optimizira presnovo, pomaga uravnavati prebavne procese, čisti prebavila ter uravnava raven lipidov in sladkorja v krvi. Poleg tega vsebuje veliko beljakovin in malo kalorij, zato je odličen, kadar želite shujšati.

V kefirju poteka fermentacija s pomočjo kvasovk in bakterij. Zaradi raznolikosti mikroorganizmov, ki jih vsebuje, je odličen za črevesje, primerjamo pa ga lahko tudi z naravnim jogurtom, ki je prav tako zelo priporočljiv za zdravje črevesja.

Povezava med probiotiki, telesno težo in presnovo

Splošno prepričanje povezuje probiotična živila z zdravjem črevesja prav zaradi prisotnosti mikroorganizmov in bakterij, koristnih za črevesno floro. Kako te vplivajo na presnovo in telesno težo, pa je manj znano. Črevesni mikrobiom obsega vse mikroorganizme v našem črevesju in ima velik vpliv na naše zdravje, obrambo in dobro počutje. Številne znanstvene študije so pokazale, da imajo črevesne bakterije odločilno vlogo tudi pri telesni teži, tako pri pridobivanju kot pri hujšanju. Črevesne bakterije namreč razgrajujejo hrano, da se hranila lahko absorbirajo, vsaka od teh bakterij pa ima posebno funkcijo. Vse to določa delovanje celotne presnove. Z drugimi besedami: probiotiki izboljšajo prebavo maščob in spodbujajo porabo energije. Zlasti kefir je tudi beljakovinsko živilo z nasitnim učinkom, ki pomaga pospešiti presnovo in izgubo telesne teže. Številne študije potrjujejo, da prehrana, bogata s probiotičnimi živili, kot je jogurt, povečuje raznolikost mikrobioma in zmanjšuje vnetja v trebuhu.

Kdaj uživati kefir?

Kefir je vsestransko uporabno živilo, ki ga lahko zaužijete med obroki - sredi dopoldneva ali popoldneva, da preprečite vnetja, ki se kopičijo čez dan - ali pri zajtrku. Pri tem obroku se mu lahko pridružijo semena chia, jagodičevje in kanček stevie. Lahko pa je to tudi laktozna večerja po obilnem kosilu (vendar v tem primeru govorimo o kompenzacijskem mehanizmu, ki ga ne smemo zlorabljati, temveč ga uporabiti le občasno). Poleg tega je, kot je potrdila študija na kalifornijski univerzi iz leta 2013, pri ženskah, ki so v jogurtu uživale probiotike, prišlo do manjše možganske aktivnosti na področju, povezanem s stresom.

Kako izbrati dober kefir

Na trgu je na voljo veliko možnosti, vendar niso vse enako priporočljive. Preveriti se mora vsebnost sladkorja in vrsto mleka, iz katerega so narejeni, priporočamo pa tudi, da jih kupite v specializiranih zeliščarskih trgovinah. Zlato pravilo za izbiro dobrega jogurta ali kefirja je: zakon 3-4-3 ali, z drugimi besedami, izbrati takšnega, ki vsebuje 3 % maščob, 4 % sladkorja in 3 % beljakovin. Poleg tega strokovnjaki priporočajo, da vsak dan izmenično uživamo kefir in naravni jogurt, tako da vsi različni mikroorganizmi, ki jih vsebujeta, postanejo del naše mikrobiote.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Harry in Meghan bi zdaj lahko izgubila svoja kraljeva naziva

Priporočamo tudi: Danes 42. rojstni dan praznuje Kate Middleton! Izbrali smo 10 njenih najlepših modnih videzov zadnjega leta