Rastejo med marcem in aprilom in so tako gurmanska jed kot tudi dietna priloga: šparglji so zaradi vitaminov, mineralov in pomoči nekaj receptov za razstrupljanje koncentrat lastnosti za celotno telo.
Uživanje sezonskega sadja in zelenjave je odgovorno dejanje, ki je dobro za planet in zdravje. In če je spomladanska zelenjava okusna in tako bogata z lastnostmi, da se lahko kosa z multivitaminom, je njeno vključevanje v prehrano še lažje. To velja za šparglje, majhen koncentrat koristi, ki podpira zdravje in dobro počutje telesa: so antioksidanti, diuretiki in polni vitaminov ter se lahko spremenijo v gurmansko jed in postanejo del nizkokaloričnega režima. Obstajajo (skoraj) vse barve, vendar to ni pomembno: ne glede na to, ali so bele, zelene, rožnate ali vijolične, vrline te zelenjave, ki izvira iz sredozemskega bazena in Male Azije, ostajajo nespremenjene. Med najbolj znanimi lastnostmi je blago diuretično delovanje špargljev, celo divjih, ki čisti telo, čeprav z majhnim stranskim učinkom: urin lahko vsebuje sledi žvepla, ki ima precej značilen vonj.
Ne spreglejte
- 55-letna Jennifer Aniston obudila še en trend 2000-ih: Žal nam je, da smo te kavbojke pred 20 leti vrgli stran!
- Zakaj je grški jogurt boljši od navadnega? Zmanjšuje potrebo po prigrizkih in je odlično sredstvo pri izgubi telesne teže, toda pazite, katerega izberete
- Označili so jo za iznekaženo: Hollywoodska igralka Kristin Davis se je znebila polnil in vsi so presenečeni nad njenim videzom
Koristi špargljev: hranilne vrednosti in vitamini
Če prisotnost antioksidantov in vitaminov še ni dovolj, da bi bili šparglji spomladi najboljši zaveznik za zdravje, jih lahko zaradi hranilnih vrednosti izberemo za nepogrešljivega prehranskega zaveznika. 100-gramska porcija špargljev namreč vsebuje zelo malo kalorij, poleg tega pa 50 odstotkov beljakovin, 42 odstotkov ogljikovih hidratov in le 8 odstotkov lipidov. Za zdravje in dobro počutje telesa so še pomembnejše hranilne vrednosti. Šparglji namreč vsebujejo več mikrohranil, kot so npr:
- Vitamin E in vitamin C, ki sta bistvena za preprečevanje oksidativnega stresa;
- tiamin in vitamini skupine B, ki so koristni kot vir energije za ohranjanje visoke koncentracije in so bistveni za uravnavanje krvnega sladkorja;
- vitamin K, ki sodeluje pri strjevanju krvi in zdravju kosti;
- folna kislina, ki je bistvenega pomena za nosečnice - prispeva k razvoju ploda - lahko preprečuje tudi bolezni živčnega sistema;
- beta-karoten in karotenoidi, ki pospešujejo asimilacijo vitamina A, bistvenega za preprečevanje staranja;
- glutation, ki preprečuje škodljive učinke sončnih žarkov;
- magnezij in kalij, ki pomagata obvladovati tesnobo in telesno utrujenost ter delujeta kot pravo sredstvo proti stresu;
- kalcij, fosfor in krom, minerali, ki uravnavajo sposobnost inzulina, da prenaša glukozo v celice;
- selen, mangan, železo, cink in baker so odlični antioksidanti.
Učinki špargljev na zdravje
Šparglji imajo zaradi svoje sposobnosti spodbujanja diureze in količine vlaknin odlične koristi za črevesje in prebavo. Prisotnost vlaknin pomaga tudi pri nadzoru ravni sladkorja in holesterola. Šparglji imajo tudi pozitiven učinek na preventivo: ker so odličen vir antioksidantov, se borijo proti okužbam, poleg tega pa se izkažejo tudi kot odlična pomoč pri dietah, tako zaradi nizke vsebnosti kalorij kot zaradi prisotnosti vitaminov skupine B, ki spodbujajo dobro delujočo presnovo.
Kontraindikacije
Šparglji nimajo kontraindikacij. Vendar se njihovo uživanje ne priporoča tistim, ki trpijo za cistitisom, ledvičnimi kamni, odpovedjo ledvic in nefritisom, saj spodbujajo odvajanje vode. Zaradi prisotnosti purinov in avrične kisline so šparglji odsvetovani tudi v primeru protina ali hiperurikemije.
Šparglji in koristi za zdravje: bolje kuhani ali surovi?
Šparglji so kuhani ali surovi, njihova koristnost pa ostaja nespremenjena. Pozornost pa si zasluži voda iz kuhanja, ki jo lahko ponovno uporabite za pripravo zeliščnega čaja z razstrupljevalnim učinkom. Obogaten z limono in ingverjem je idealen za diuretični in razstrupljevalni učinek. To je tudi koristna kombinacija za preprečevanje mačka, zlasti če ga zaužijemo svežega zjutraj po alkoholnem večeru.
Fotografije: Profimedia