Pire, ki vsebuje pozabljeno, a zato nič manj okusno zelenjavo! Pastinak je morda videti kot bledo korenje, vendar gre za korenasto zelenjavo s hranilnimi snovmi in pridihom začimb, oreščkov in sladkosti. Ta zelenjava je lahko različnih barv, od bele do kremne in bledo rumene, njena sladkost pa je bolj opazna, če jo poberete po prvi zmrzali.
Za spremembo od krompirja to zimo stavimo na njegovega daljnega bratranca, to je pastinak. Prav tako okusna, a veliko bolj zdrava korenovka slonokoščene barve bo postala vaša nova zaveznica za hujšanje v hladnem obdobju. Kuhan je v pireju, zimski jedi par excellence, katere prednost je, da ni preveč kalorična (če ji ne dodate 10 ton masla), a zaradi tega ni manj okusna. Konkretneje, če govorimo o številkah, ima pastinak približno 314 kJ (75 kcal) na 100 gramov. Vsebuje tudi veliko vlaknin, zato je nasitno živilo, ki je idealno za zmanjševanje želje po hrani. Pastinak, ki je v sezoni med oktobrom in februarjem, lahko jeste, ne da bi preveč skrbeli za izgubo telesne teže pozimi.
Ne spreglejte:
- Večerja, ki topi kilograme, čisti črevesje in pospešuje metabolizem: Ta najljubši recept slavnih zvezdnic si obvezno zapišite!
- 5 lažnih sovražnikov, ki jih lahko uživate po mili volji, tudi ko ste na dieti: Spremenite svojo rutino hujšanja in si privoščite gurmanske pregrehe
- Novica, ki vas bo šokirala: 3 nepričakovani razlogi, da zjutraj še naprej uživate v rogljičku, tudi če ste na dieti!
Pastinak se morda zdi eksotična zelenjava, ki je marsikomu neznana, vendar ima za vašo prehrano dvojno vrednost: Zaradi vsebnosti vlaknin se boste počutili siti, njihov sladek okus pa bo pomagal ublažiti napade lakote in vam omogočil, da se boste zvesto držali svoje prave poti do izgube telesne teže.
Pastinak je videti kot belo-rumeno korenje in se ponaša s čudovitim okusom, ki je slajši od okusa korenja. V srednjem veku so sloveli kot afrodiziak.
Pastinak ima veliko dobrih lastnosti. Najprej je odličen vir energije, bogat z vitamini B1, B5, B6, B9, pa tudi z vitaminom E in vitaminom C. Pastinak vsebuje tudi veliko dobrih mineralov: mangana, magnezija, fosforja, kalija in cinka. Vsi ti elementi prispevajo k pravilnemu delovanju telesa.
Prednosti za zdravje
Pastinak je odličen vir vlaknin. Vsebuje veliko topnih vlaknin, ki pomagajo zniževati holesterol in ohranjati enakomerno raven sladkorja v krvi. Je presenetljiv vir folne kisline, vitamina B, ki ga ženske, ki načrtujejo družino, potrebujejo za zmanjšanje tveganja za nekatere prirojene okvare. Folna kislina je pomembna tudi pri zmanjševanju srčnih bolezni in lahko pomaga pri preprečevanju demence in zlomov kosti pri osteoporozi. V zadostnih količinah je prisoten tudi kalij, ki pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Vendar pa pastinak v nasprotju s svojim bratrancem korenčkom nima betakarotena.
Pomaga pri hujšanju
Pastinak je nizkokalorična izbira z visoko vsebnostjo topnih vlaknin, zato vas nasiti in prepreči sproščanje grelina, ki je hormon lakote. To lahko znatno zmanjša verjetnost, da boste med obroki posegali po prigrizkih, in pomaga pri hujšanju. Poleg tega vam lahko optimizirani prebavni procesi pomagajo pri odstranjevanju odpadkov in pridobivanju najbolj zdravih hranilnih snovi iz hrane.
Raziskave kažejo, da vključitev zelenjave, kot je pastinak, v prehrano pripomore k večji polnosti in občutku sitosti. Kljub temu nekateri načrti za hujšanje, kot so diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, svetujejo izogibanje korenovkam, kot sta korenje in pastinak, ker vsebujejo veliko enostavnih ogljikovih hidratov. Ta pristop ne upošteva drugih zdravstvenih koristi te zelenjave, vključno z dejstvom, da lahko njena struktura, vlaknine in vsebnost vode, če jo uživamo v celi obliki, pomagajo zmanjšati apetit, njena naravna sladkost pa je lahko koristna pri poskusu zmanjšanja drugih sladkorjev v prehrani.
Lahko okrepi imunski sistem
Pastinak, poln antioksidantov, vitaminov in organskih spojin, lahko izboljša odpornost z zaščito telesa pred tujimi vsiljivci in strupenimi stranskimi produkti lastne celične presnove. Vitamina C in E v pastinaku lahko v telesu delujeta kot antioksidanta in odpravljata ali nevtralizirata škodljive proste radikale ter tako blažita oksidativni stres.
Pastinak izboljša prebavo
Ker je pastinak bogat s prehranskimi vlakninami, je zdrav za prebavni sistem. Prehranske vlaknine izboljšajo gibanje črevesja. Naše blato se zmehča, saj prehranske vlaknine absorbirajo vodo v črevesju. Zaradi absorpcije vode se blato zlahka izloča. S vlakninami bogate sestavine v pastinaku tako blažijo zaprtje.
Pastinak dodatno izboljšuje kondicijo črevesja, saj pospešuje razvoj dobrih bakterij v črevesju. Poleg tega študije kažejo, da pastinak s krepitvijo odpornosti preprečuje okužbe in draženje.
Pire iz pastinaka za hujšanje: kako ga pripraviti?
Toda kako pripraviti pire iz pastinaka, ki bo zdrav in uravnotežen? Ta recept vam bo v pomoč, še posebej zato, ker ga je zelo preprosto pripraviti.
- Olupite od 300 do 350 gramov pastinakov.
- Zelenjavo narežite na majhne kocke.
- V lonec dodajte vodo in zelenjavno juho.
- Ko zavre, vanjo položite pastinak.
- Počakajte 15 minut in zabodite nož v kocko pastinaka, da preverite, ali je zelenjava že zmehčana.
- Koščke pastinaka zmečkajte s paličnim mešalnikom za krompir in dodajte malo mleka, da dobite želeno teksturo.
- Dodajte sol in poper in končano!
Če želite pireju dodati začimbe ali aromatična zelišča, ga začinite in mu dajte več okusa. Česen, kurkuma, curry, poper in druga zelišča iz Provanse bodo dobrodošla v pastinakovem pireju.
Povzeto po članku z GRAZIA FR
Fotografije: Profimedia
Preberite še:Jennifer Garner z novo dramatično pričesko sprožila val navdušenja: Igralka se je odločila za preobrazbo, ki je videti kot popolna sprememba v času praznikov
Priporočamo tudi:S to kratkotrajno dieto se znebite odvečnih kilogramov in uravnajte raven sladkorja: Riževa dieta je stroga, a zato toliko bolj učinkovita
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc