Pozabite na ohladitev z ledenimi pijačami, to je preprosta japonska navada za hujšanje in krepitev imunosti, na katero zagotovo niste pomislili

27. 2. 2024
Japonski strokovnjaki razkrivajo preprost trik, s katerim lahko vsi pospešimo presnovo. (foto: Profimedia)
Profimedia

Japonski strokovnjaki razkrivajo preprost trik, s katerim lahko vsi pospešimo presnovo.

O tem, kako pospešiti presnovo, kroži veliko mitov, od katerih jih veliko širijo Japonke. Kar zadeva hrano, najprej: njihove prehranjevalne navade sestavljajo predvsem preproste juhe, riž ali rezanci v pari, ribe, morski sadeži, tofu, natto in čim manj predelana živila. Na splošno naj bi pozitivno vplivali tudi ukvarjanje s športom, krepitev mišične mase, pitje vode z limono, uživanje hrane večkrat na dan v majhnih količinah in dober spanec ... Pogovarjali smo se s strokovnjaki, ki so nam razkrili preprost japonski nasvet za ohranjanje hitre presnove.

Ne spreglejte:

Prednosti hitrega metabolizma, ki ga imajo rade japonske ženske

Metabolizem je niz kemijskih reakcij, ki beljakovine in maščobe spreminjajo v aminokisline, ogljikove hidrate pa v enostavne sladkorje, ki se nato absorbirajo v krvni obtok, prenesejo v celice in se tam presnavljajo za izgradnjo ali razgradnjo telesnih tkiv in energijskih zalog. Hitrejši metabolizem je lahko ključnega pomena pri hujšanju, ohranjanju mladosti ali aktivnem počutju, saj določa, kako proizvajamo in kurimo energijo iz hrane. Kateri so znaki hitre presnove? Po mnenju strokovnjakov so kazalniki, ki dokazujejo, da naš metabolizem deluje učinkovito, med drugim hitra prebava zaužite hrane, ohranjanje idealne telesne teže brez dodatnega napora, uravnan apetit in dober črevesni tranzit.

Japonska tradicija je znana po nasvetih za ličenje in nego kože, vendar ima tudi svoj prispevek o tem, kako pospešiti metabolizem.

Razkrivamo preprost trik za pospešitev presnove.

Najpreprostejši trik, s katerim japonske ženske pospešijo metabolizem

"Japonke se vedno trudijo, da ne ohladijo svojega telesa; tudi če je zelo vroče, na primer ne pijejo pijač z ledom. Če se telesna temperatura zniža, se upočasni presnova in regeneracija celic, zato ne dovolimo, da bi se naše telo ohladilo, ne znotraj ne zunaj," pojasnjujejo strokovnjaki.

Povezavo med visoko telesno temperaturo in pospešeno presnovo pojasnjuje dejstvo, da mraz spodbuja hujšanje s povečanjem termogeneze - proizvajanja toplote v telesu s povečano celično presnovo. Ima pa tudi druge koristi, kot so nižja stopnja umrljivosti, izboljšanje imunskega sistema in preprečevanje debelosti. Torej lahko z ohranjanjem toplote v telesu veliko pridobimo. Še en zdrav izgovor, da se pozimi ogrejemo in poleti varčujemo z energijo.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Po objavi, da ima kralj Charles raka, Kate Middleton naredila veliko spremembo v svoji uradni biografiji

Priporočamo tudi: Trpite za nespečnostjo? 20 minut takšne vadbe je vse, kar potrebujete, da si opomorete od slabega spanca

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik