Pokovka je za marsikoga najljubši prigrizek, marsikdo pa se sprašuje, kako zdrava je in ali se zaradi nje redijo.
Pokovka je eden najbolj zdravih in priljubljenih prigrizkov, bogata je s pomembnimi hranilnimi snovmi, vendar jo pogosto pripravljamo z velikimi količinami maščob, sladkorja in soli, česar pa nikakor ne smemo početi, če želimo njene blagodejne lastnosti čim bolje izkoristiti.
Ne spreglejte:
- Kaj počne Nicole Kidman, da ima pri svojih 56. letih samo 58 kg? Nikoli ne strada in se strogo drži tega pravila pravila
- Tako blizu, a tako daleč: "Zgornji del je zadetek v polno, spodnji del čisti spodrsljaj" Mariah Carey na Grammyih razdvojila modno stroko
- Najslabše oblečene zvezde z rdeče preproge grammyjev: Ponesrečeni videzi zvezdnic, ki so s svojimi oblekami popolnoma zgrešile
Zato je pomembno, da jo pripravimo na pravi način, saj je lahko tako zelo zdrava kot nezdrava, odvisno od tega, kako jo pripravimo!
Glede na članek na zdravstveni platformi Healthline je pokovka pravzaprav polnozrnato živilo, zaradi česar je bogata s pomembnimi hranili.
Vsebnost hranil v 100 gramih pokovke (pripravljene brez olja, na zraku):
- Vitamin B1: 9 % priporočenega dnevnega vnosa
- Vitamin B3: 14 % priporočenega dnevnega vnosa
- Vitamin B6: 9 % priporočenega dnevnega vnosa
- Železo: 18 % priporočenega dnevnega vnosa
- Magnezij: 34 % priporočenega dnevnega vnosa
- Fosfor: 29 % priporočenega dnevnega vnosa
- Kalij: 7 % priporočenega dnevnega vnosa
- Cink: 28 % priporočenega dnevnega vnosa
- Baker: 29 % priporočenega dnevnega vnosa
- Mangan: 48 % priporočenega dnevnega vnosa
Poleg tega ima skupno 1620 kJ (387 kcal), 13 gramov beljakovin, 78 gramov ogljikovih hidratov in 5 gramov maščob ter 15 gramov vlaknin, kar je zelo veliko in jih naredi fenomenalen vir vlaknin.
Pokovka je bogata s polifenoli, ki so antioksidanti, ki ščitijo celice pred prostimi radikali, povezani pa so tudi z dobro cirkulacijo, izboljšajo zdravje prebave in zmanjšajo tveganje za številne bolezni.
Marsikoga zanima, ali pokovka redi
Glede na to, da je pokovka bogata z vlakninami in relativno nizkokalorična, ima lastnosti živila, primernega za hujšanje. Vendar je ključna zmernost. Čeprav je dober prigrizek, ko pazite na prehrano, vas lahko zredijo, če jo jeste veliko!
Poleg tega lahko pokovka za mikrovalovno pečico vsebuje nekaj kemikalij in transmaščob v sledovih. Pogosti načini priprave pokovke, z veliko soli in začimb, lahko prinesejo zelo veliko kalorij, poleg tega pa nezdrave sestavine.
Recept za zdravo pokovko
Sestavine:
- 3 žlice oljčnega ali kokosovega olja
- pol skodelice pokovke
- pol čajne žličke soli
Priprava:
V velik lonec ali ponev vlijemo olje in pokovko ter pokrijemo. Na srednji temperaturi jih pražimo približno 3 minute oziroma dokler ne prenehajo "pokati". Prelijemo v krožnik in posolimo.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Nič je ni tako razjezilo: Ta poteza princa Harryja in Meghan Markle je kraljico Elizabeto razjezila kot še nikoli
Priporočamo tudi: 3 znamenja, za katera bo leto 2024 peklensko: Čakajo jih izguba službe, zdravstvene težave in boleči razhodi
Novo na Metroplay: “Sodelovanje z Rickom Owensom, to je res ogromen dosežek" | Tanja Vidic, Elle modna oblikovalka 2024