Učinkovita 7-dnevna dieta, na katero prisegajo hollywoodske zvezdnice: Izgubite kilograme s pestrim jedilnikom, ki ga priporočajo nutricionisti

17. 2. 2024
Dieta obljublja hitre rezultate, a ni priporočljiva na dolgi rok. Preverite njen jedilnik! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ponujamo vam podroben prehranski načrt za dieto, s katero v dnevu zaužijete zgolj 5024 kJ (1200 Kcal). Dieta obljublja hitre rezultate, a ni priporočljiva na dolgi rok.

Dieta z 5024 kJ (1200 kcal) je zelo priljubljena in je bila zasnovana tako, da ljudem, ki želijo shujšati, pomaga izgubiti znatno količino teže v kratkem času. Popularizirale so jo hollywoodske zvezde, podprle pa so jo modne revije, in danes skoraj vsaka ženska pozna vsaj eno različico diete, ki temelji na štetju kalorij.

Kaj pravzaprav je ta dieta? Da bo dieta uspešna, moramo paziti na to, koliko kalorij imajo živila, ki jih uživamo. Že samo ime diete z 5024 kJ (1200 kcal) pove, koliko vsota kalorij, ki jih zaužijemo, ne sme preseči te številke, ki je po mnenju nutricionistov idealna za hujšanje.

Ne spreglejte:

Dieta z 5024 kJ (1200 kcal) temelji na priporočenem minimumu za zdravo hujšanje, saj je dovoljeno zmanjšanje 5024 kJ (1200 kcal) na dan med dieto. Ta dieta je namreč zasnovana tako, da s preudarnim kombiniranjem živil vnesemo vsa hranila, ki so potrebna za pravilno delovanje telesa. Da bi bila ta dieta še bolj učinkovita, je priporočljivo, da se med dieto ukvarjate s kakšno telesno aktivnostjo, uporabite pa lahko tudi pripravek za hujšanje, s katerim boste kilograme izgubili še hitreje.

Kako deluje dieta z 5024 kJ (1200 kcal)?

Dieta deluje na omejenem vnosu ogljikovih hidratov, katerih prekomeren vnos vpliva na nastajanje maščobnih oblog v telesu. Ta dieta ustvarja v telesu kalorični primanjkljaj, kar pomeni, da zaužijete več kalorij kot jih vnesete in s tem shujšate. Običajno se priporoča zaužitje približno 8773 kJ (2000 kcal) na dan, za hujšanje pa zadošča že vnos 5024 kJ (1200 kcal) na dan. Namreč dieta, pri kateri vsota vseh živil ne presega te številke, bo omogočila začetek porabe odvečnih, shranjenih kalorij, kar bo s tem sprožilo proces hujšanja.

Potrebno je opozoriti, da se morate pred začetkom te diete posvetovati z zdravnikom, ali je varna za vaše zdravje.

Dieta je precej rigorozna in spada med hitre diete ter je odlična za dodatno motivacijo in topljenje trebušne maščobe, vendar je za doseganje trajnih rezultatov potrebno popolnoma spremeniti svoje prehranjevalne navade in življenjski slog. Zato je treba opozoriti, da se diete ne sme držati dlje kot mesec dni in da jo lahko ponovite šele po dveh do treh mesecih.

Dietni jedilnik

Dieta temelji na zmanjšanem vnosu ogljikovih hidratov, kar pomeni zmanjšan vnos kruha, testenin in sladkorja, pri tej dieti pa lahko uživate živila, bogata z ogljikovimi hidrati v količini od 50 do 150 gramov.

Dieta z 5024 kJ (1200 kcal) vključuje večinoma meso, ribe, jajca, zeleno zelenjavo, olje in mlečne izdelke. Maslo in sir sta dovoljena v minimalnih količinah, saj vsebujeta zelo malo ogljikovih hidratov.

Seveda je treba med dieto omejiti velikost porcij, da lahko nadzorujete vnos kalorij. Pri živilih, bogatih z ogljikovimi hidrati, je dovoljeno uživanje polnozrnatih žit in zelenjave, saj vsebujejo zadostno količino hranil, antioksidantov in vlaknin. Pri tej dieti ni ustaljenega jedilnika, saj vam daje svobodo pri kombiniranju živil, ki jih želite, vendar je pomembno, da skupek vseh živil, ki jih zaužijete vsak dan, ne presega 5024 kJ (1200 kcal).

Profimedia

Seveda pa morate upoštevati tudi pravila prehrane. Čeprav se zdi, da je zelo malo živil, ki so dovolj hranljiva, da bi zagotovila 5024 kJ (1200 kcal) na dan, je še vedno mogoče sestaviti raznolik jedilnik za vsak obrok, tako da je vsak dan v tednu drugačen.

Oglejte si primer jedilnika te diete za en teden:

Prvi dan:

Zajtrk: 50 g manj mastnega jogurta, pol skodelice drobno narezanega svežega sadja, 2 dl zeliščnega čaja brez sladkorja in sladil

Kosilo: dve kuhani jajci, trije sveži paradižniki, sveže kumare (do 20 g) in parmezan (do 30 g)

Malica: en kos popečenega kruha, ena žlica sira in ena sliva

Večerja: bogata solata 200 g z jajčevci

Drugi dan:

Zajtrk: ena rezina integralnega kruha, dve žlici marmelade, kava z mlekom brez sladil in sladkorja

Kosilo: pečene puranje prsi (do 100 g), kuhana cvetača (do 200 g), zeljna solata (150 g), začinjena z limoninim sokom, eno jabolko

Malica: stisnjen pomarančni sok (2 dl)

Večerja: špageti v paradižnikovi omaki (do 200 g), kuhan grah (približno 100 g), kuhano korenje (200 g)

Profimedia

Tretji dan

Zajtrk: zdravi kosmiči (približno 100 g), manj masten jogurt (približno 50 g)

Kosilo: ocvrt puran (100 g), kuhane ali na žaru pečene gobe (do 100 g), kuhana špinača (do 150 g)

Malica: dve rezini integralnega kruha, dve žlici sira

Večerja: pečena govedina z malo soli (do 120 g), sveža zelena solata (100 g), trije sveži paradižniki

Četrti dan

Zajtrk: pet slanih krekerjev, ena žlica sira, ena skodelica nesladkanega čaja

Kosilo: kislo zelje (200 g), kuhana zelena (200 g)

Malica: toast in marmelada (dve žlici na dva kosa)

Večerja: pečena riba (100 g), kuhani šparglji (200 g), mocarela (30 g)

Profimedia

Peti dan

Zajtrk: mleko (2dl) s polnozrnatimi žitaricami (50g)

Kosilo: riž (200 g) s tuno (50 g), kuhan korenček (200 g) in kuhana špinača (450 g)

Malica: nemasten jogurt (50 g) in kosmiči (100 g)

Večerja: pečen piščanec (120 g), zeljna solata (100 g) z limoninim sokom in gobami (50 g)

Šesti dan

Zajtrk: dve rezini popečenega kruha z dvema žlicama marmelade, kava z mlekom brez sladkorja in sladil

Kosilo: kuhana koruza (200 g), solata iz rdečega zelja (200 g), korenje (200 g)

Malica: rezina integralnega kruha, ena žlica sira, sveže iztisnjen naravni sok (2dl)

Večerja: jagnjetina (120 g), špinača (200 g), ena breskev

Profimedia

Sedmi dan

Zajtrk: pet slanih krekerjev, žlica sira, skodelica nesladkanega čaja

Kosilo: špageti (200 g) v paradižnikovi omaki, mocarela (30 g), nemasten jogurt

Malica: kava z mlekom brez sladkorja

Večerja: tri rezine piščančje šunke, kuhano korenje (200 g), kuhan grah (100 g)

Če se sprašujete, kako shujšati brez stradanja, je ta dieta idealna za vas. Med to dieto namreč ne boste stradali, zahvaljujoč uravnoteženim obrokom, vendar morate vedeti, da ta dieta strogo zmanjša količino vnesenih kalorij, kar lahko privede do pomanjkanja hranilnih snovi v telesu.

Zato se je te diete najbolje držati kratkoročno, da ne bo slabo vplivala na vaše zdravje. Počasen in kontinuiran tempo hujšanja je lažje obvladljiv, bolj neškodljiv in ima dolgotrajen učinek, idealen tempo hujšanja pa je približno en kilogram na teden. To je število, ki bi si ga morali prizadevati, ko končate dieto in se motivirate za dolgoročne spremembe življenjskega sloga. Le tako boste shujšali in hkrati poskrbeli za zdravje svojega telesa.

Štetje kalorij

Mnogi, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, pogosto niso prepričani, kako šteti kalorije, in če želite slediti tej dieti, je zelo pomembno vedeti, zakaj so kalorije pomembne. Vnos kalorij je pri ženskah in moških različen, saj ženska v povprečju potrebuje od 5861 kJ (1400kcal) 8373 kJ (2000 kcal) na dan, medtem ko pri moških ta številka presega 2000.

V naši prehrani so le štiri sestavine kalorij, in sicer beljakovine in ogljikovi hidrati (4 kalorije na gram). ), alkohol (7 kalorij na gram) in maščobe (9 kalorij na gram). Vitamini, minerali, fitokemikalije, vlaknine in voda ne vsebujejo kalorij.

Ne poslužujte se diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale vašemu zdravju. Preden se lotite hujšanja in v svojo prehrano uvedete dieto, se posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko pomaga pri sestavi uravnoteženega programa prehrane in gibanja.  

Fotogrfaije: Profimedia

Preberite še: Koliko kave na dan je preveč? To je število skodelic, ki jih še lahko spijete v dnevu, da bi se izognili stranskim učinkom kofeina

Priporočamo tudi: Horoskop: Skrita mož ženske, rojene v znamenju zmaja