5 najboljših začimb za boljše zdravje črevesja in urejeno prebavo: Poslovite se od prebavnega nelagodja

10. 6. 2024
5 najboljših začimb za boljše zdravje črevesja in urejeno prebavo: Poslovite se od prebavnega nelagodja (foto: Profimedia)
Profimedia

Vse sestavine, ki jih potrebujete za popestritev obrokov in dobro počutje vaše mikrobiote! Uvedite teh 5 najboljših začimb v vsakodnevno prehrano za boljše zdravje črevesja in izboljšajte svoje počutje.

Po obroku ima veliko ljudi prebavne težave. Različne prebavne težave lahko povzročijo utrujena mikrobiota, preobčutljivost na hrano in slab življenjski slog. Te se lahko kažejo na različne načine, vključno z bolečinami v želodcu, napihnjenostjo, napenjanjem in drisko. Da bi vse to preprečili in da ne bi končali na tleh vsakič, ko zapustite mizo, je včasih dovolj, da v svojo prehranjevalno rutino dodate nekaj preprostih stvari, ki bodo zagotovile boljše delovanje vašega prebavnega sistema. 

Ne spreglejte:

Zdrava prebava je pomembna za pravilno delovanje našega telesa. Res pa je, da se pri večini od nas kdaj v življenju pojavijo različne vrste prebavnih motenj. Najhuje? Težavam s črevesjem le redko posvečamo pozornost, saj trdno verjamemo, da bo težava čez nekaj časa izginila sama od sebe. Vendar to ni vedno res! 

Navsezadnje smo to, kar jemo. Ta pregovor večinoma drži tudi zato, ker uživanje prave hrane pomaga ohranjati naš imunski sistem in zdravje črevesja pod nadzorom. Tu pridejo v poštev zelišča in začimbe, saj imajo mnoge med njimi sposobnost spodbujanja zdrave prebave za ohranjanje zdravega črevesja.

Pitje čaja z začimbami, kot je ingver, je lahko koristen način za lajšanje prebavnih težav. Vendar se je izkazalo, da to ni edina rešitev. Prebavno blagodejne začimbe lahko vključite tudi v svoje obroke!

To vključuje dodajanje več začimb v jedi. Vendar ne le navadnih začimb! Dr. Kenneth Brown, gastroenterolog, je v kolumnah ameriške spletne strani Well & Good navedel 5 začimb, ki pomagajo obnoviti dober tranzit in preprečiti vnetje črevesja.

Katere začimbe je treba uživati za izboljšanje prebave?

Začimbe so že v zgodovini uporabljali kot poživila za prebavo.

V zadnjem času so študije pokazale, da mnoge začimbe spodbujajo jetra, zato ta izločajo žolč z večjim deležem žolčnih kislin. Žolčne kisline so pomembne za prebavo maščob in absorpcijo, zato je pomembno, da jih imate dovolj.

Ugotovljeno je bilo tudi, da številne začimbe spodbujajo delovanje pankreatične lipaze, proteaze in amilaze. Ti encimi pripomorejo k učinkovitejšemu prebavnemu sistemu.

Nekatere začimbe pomagajo izboljšati čas prehajanja hrane skozi prebavila. Počasen prebavni trakt omogoča, da se iz prebavljene hrane absorbira več vode, kar lahko povzroči boleče zaprtje. Poleg tega, dlje ko se prebavljena hrana zadržuje v telesu, preden se izloči, večja je nagnjenost k temu, da jo začnejo uživati nezdrave bakterije.

Kurkuma

Na prvem mestu je kurkuma, rastlina, ki se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti, ki pomagajo v boju proti sindromu razdražljivega črevesja. Kot poroča Pourquoi docteur, je študija iz leta 2022 pokazala, da kurkuma zmanjša resnost simptomov, kot so bolečine v trebuhu. 

Z vključitvijo kurkume v prehrano lahko preprečite prebavne motnje in vnetja. Predvsem zato, ker ima kurkuma antioksidativne, protivnetne, protiglivične, protibakterijske in protivirusne lastnosti, ki se borijo tudi proti sladkorni bolezni, alergijam, artritisu in Alzheimerjevi bolezni.

Profimedia

Ingver

Ingver se v Indiji že dolgo uporablja za zdravljenje slabosti, napihnjenosti, razdraženega želodca in drugih črevesnih težav. Ta začimba pomaga celo pri zgagi. Najboljši način uporabe? Pripravite si skodelico ingverjevega čaja in opazujte, kako se stres in tesnoba razpršita.

Enako velja za ingver, ki ima ključno vlogo pri zmanjševanju prebavnega nelagodja, lajšanju slabosti in preprečevanju trebušnih krčev. 

Profimedia

Kumina

Kumina je zelišče z veliko močjo, ko gre za pline in napihnjenost. Ne pomaga le pri težavah s prebavo in kislostjo, ampak lahko tudi okrepi vaš imunski sistem. Kljub temu jo morate uživati zmerno, sicer se boste morali soočiti s hudimi stranskimi učinki.

Koromač

Semena koromača so bogata z železom, kalcijem in magnezijem, zato je ta začimba dobro sredstvo za zmanjšanje napihnjenosti, plinov in želodčnih krčev. Poleg tega lahko semena koromača pomagajo tudi pri pomirjanju mišic prebavnega sistema.

Cimet

Če pogosto trpite za črevesnimi okužbami, je cimet ali dalchini odlična izbira zelišča, saj ima prebiotične lastnosti, ki pomagajo spodbujati rast koristnih bakterij.

Profimedia

Cimet je še eden izmed priljubljenih: ščepec ali dva lahko zadostujeta za zmanjšanje napihnjenosti in izboljšanje splošnega zdravja črevesja.

Začinite svojo prebavo!

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Zdravnik razbija mit o prehrani: “Vsi, ki mislijo, da se lahko znebijo holesterola z izločanjem maščob, se resno motijo”

Priporočamo tudi: Horoskop za junij po ciganskih kartah: Eno znamenje se mora izkazati, za drugo pa je izredno pomembno, da ne zamudi priložnosti

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave