Ali obstaja povezava med Alzheimerjevo boleznijo in prehrano? Glede na številne znanstvene študije je! Nevroznanstvenik je razkril tri živila, ki jih je treba vključiti v prehrano po 40. letu starosti, da bi preprečili bolezen.
Alzheimerjeva bolezen je napredujoča nevrološka bolezen, ki prizadene spomin in kognitivne funkcije, tveganje zanjo pa se s starostjo povečuje. Pri ženskah, starejših od 40 let, je ohranjanje zdravja možganov še posebej pomembno, saj je verjetnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni pri njih statistično večja kot pri moških.
Preberite še:
- Pamela Anderson na filmskem festivalu v San Sebastinu navdušila z nežno rožnatimi lasmi in elegantno ujemajočo se obleko
- Kaj jesti pred spanjem, če smo lačni? To je 7 idej za zdrave večerne prigrizke, s katerimi boste potešili lakoto tudi na dieti ter boljše spali
Eden od proaktivnih pristopov za zmanjšanje tega tveganja je upoštevanje posebne prehrane. Redno uživanje nekaterih živil, bogatih s hranili, lahko igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja možganov in morebitnem zmanjšanju tveganja za Alzheimerjevo bolezen.
Strokovnjaki so delili tri živila, ki jih morate uživati vsak dan, če želite zmanjšati upad kognitivnih sposobnosti po 40. letu starosti.
Jagode
Jagodičevje, kot so borovnice, jagode in maline, je polno antioksidantov, kot so flavonoidi in vitamin C. Ti antioksidanti pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu in zmanjšujejo vnetja, ki so povezana z nevrodegenerativnimi boleznimi, kot je Alzheimerjeva bolezen.
Jagodičevje je bogato z antioksidanti, vsebuje veliko polifenolov in je odlično za črevesne bakterije. Kar je dobro za črevesje, je dobro tudi za možgane. Strokovnjak je tudi povedal, da so nekatere raziskave pokazale, da lahko jagodičevje dejansko izboljša spomin.
Vendar priporoča, da izberete ekološko pridelane jagode, saj so ostanki pesticidov lahko škodljivi za zdravje možganov.
Zelena listnata zelenjava
Zelena listnata zelenjava, kot so špinača, ohrovt in blitva, je polna pomembnih hranil, kot so vitamini A, C, E in K ter folati in magnezij. Ta hranila podpirajo zdravje možganov, saj zmanjšujejo oksidativni stres in vnetja. "Ta zelenjava je bogata s hranilnimi snovmi, ki pomagajo hraniti možgane in lahko pripomorejo k ohranjanju kognitivnih funkcij v starosti," opozarja strokovnjak.
Mastne ribe
Mastne ribe, kot so losos, skuša in sardine, so odličen vir maščobnih kislin omega-3, zlasti EPA in DHA. Te esencialne maščobe so ključnega pomena za delovanje možganov, saj podpirajo strukturo možganskih celic in omogočajo komunikacijo med nevroni. Vaši možgani zunaj vode so večinoma sestavljeni iz maščob, zato lahko uživate veliko zdravih maščob, ki pomagajo pripraviti možgane in jim celo dajejo surovine, ki jih potrebujejo za rast novih možganskih celic.