Preverite, kaj si v svojem prizadevanju za enakopravnost in enakost želijo in mislijo Elle bralke!

The Happiness Index (Indeks sreče), velika mednarodna raziskava, pripravljena posebej za Elle, nam razkriva, kaj si v svojem prizadevanju za enakopravnost in enakost želi in misli več kot 30 tisoč bralk iz kar 46 držav.

Sreča

1. Družina, prijatelji in kariera so bistvo, ki nas v življenju motivira, zaradi njih se počutimo dobro

Ljudje smo programirani tako, da nenehno iščemo občutek sreče. Ta občutek pa je odvisen od čustvenega ravnovesja. Je mešanica notranjega miru in življenjske energije. Za 52 odstotkov vprašanih bralk po vsem svetu je pravi življenjski cilj srečno življenje. Še zlasti če lov na srečo vključuje družino. V Sloveniji srečno družinsko življenje živi 84 odstotkov anketirank.

Česa ženskam primanjkuje? Na Finskem (81 odstotkov), Japonskem (83 odstotkov) in Nizozemskem (84 odstotkov) so ženske na splošno zadovoljne s svojim življenjem. Želijo pa si več denarja (45 odstotkov), partnerja (29 odstotkov) in dobre službe (27 odstotkov).

41 % Slovenk, ki so sodelovale v anketi, je visokoizobraženih, 58 odstotkov jih ima službo, 69 odstotkov jih nima otrok, 29 odstotkov pa je v skrbeh zaradi revščine.

"Številni mislijo, da morajo trošiti, nakupovati, pridobiti in zaslužiti. Na žalost so to ljudje, ki pripisujejo velik pomen materialnim dobrinam, to pa jih vodi v trajno nezadovoljstvo. Iskati moramo stanje čustvenega dobrega počutja," pravijo psihologi. In kaj pravijo bralke Elle? Njihovi viri sreče so družina (39 odstotkov), družabno življenje (25 odstotkov), spolnost (17 odstotkov) in kariera (9 odstotkov).

2. Pri izpolnjevanju številnih ciljev in želja enakost na delovnem mestu še vedno pušča veliko vprašanj nerešenih

Emma Watson je s svojim govorom leta 2014 ustvarila popolnoma nov koncept feminizma. "Tako moški kakor ženske bi se morali počutiti povsem svobodni pri izražanju občutkov. Tako moški kakor ženske bi se morali počutiti povsem svobodni pri izražanju svoje notranje moči. Če bi se nehali definirati med seboj glede na to, kar nismo, in bi se začeli definirati glede na naše prave značilnosti, bi bili bolj svobodni, in to je cilj kampanje HeFor-She. Za svobodo!" je med drugim izjavila.

Spreminjanje vloge ... Že Beyoncé je v svoji uspešnici prepevala If I Were A Boy ... 10 odstotkov žensk pravi, da bi bile raje moški, 34 odstotkov pa si želi, da bi bile moški vsaj za en dan.

"Po besedah očeta čustvene inteligence, Daniela Golemana, na naše življenje bistveno vplivajo čustva, saj vodijo naše razmišljanje in delovanje. Čustva je treba nadzorovati in stremeti k doseganju čustvenega ravnotežja, da bi živeli brez trpljenja. V nasprotnem primeru je videti, kot da nam je nekdo ugrabil amigdalo (center za preživetje), in tako sprejemamo napačne odločitve."

Prenehajmo biti superženske! Nimamo dodatnega para rok in naš dan ni za nekaj ur daljši, čeprav si včasih želimo, da bi bil. Ujeti v ideji, da moramo vse, česar se lotimo, opraviti popolno, izgubljamo sami sebe!

Več kot polovica vprašanih žensk v svetovnem merilu (natančneje 63 odstotkov) meni, da imajo enake možnosti zaposlitve in izobraževanja (87 odstotkov) kot moški. Mislijo tudi, da prave diskriminacije na podlagi spola ni. Vseeno pa jih je 39 odstotkov odgovorilo, da na delovnem mestu so razlike med žensko in moškim glede plač pa tudi pri delitvi odgovornosti in napredovanju.

3. Pomembno je podpirati žensko nadarjenost, jim dati prepoznavnost in odgovorne položaje

Več kot 60 odstotkov žensk je priznalo, da je njihov položaj v državi dober. V Belgiji (73 odstotkov), Franciji (71 odstotkov) in Hongkongu (70 odstotkov) jih tako meni res velik odstotek, kar je odlično. Urednica švedske Elle, Cia Jansson, svetuje: "Napletite rožnata omrežja znotraj in zunaj pisarne. Nič me ne navdihuje bolj in mi ne daje več moči kot to, da mi pomaga nekdo, kot ste ve."

Urednica španske Elle: "Skupaj smo močnejše. Sama greš lahko hitreje, a če gremo skupaj, bomo prišle dlje." 73 odstotkov žensk verjame v boljšo prihodnost.

Ženske na oblasti? Čeprav se je v zadnjih 20 letih dramatično povečal delež žensk poslank in ministric v parlamentih ter vladah po vsem svetu, 54 odstotkov vprašanih žensk po vsem svetu meni, da zastopanost žensk v politiki ni zelo vidna in pomembna. Dejstvo je, da so tako v Italiji (57 odstotkov) kot v Franciji (51 odstotkov) ženske pesimistične glede izboljšanja stanja.

Kako bi se opisali? 56 odstotkov Slovenk meni, da je ena izmed njihovih močnejših značajskih karakteristik empatija, 43 odstotkov se jih opisuje kot optimističnih, 37 odstotkov je dobro organiziranih, 27 odstotkov jih živi pod stresom in v strahu.

4. Finančna varnost, napredovanje pri delu, najti ljubezen ...

To je le nekaj dnevnih izzivov, s katerimi se ženske soočamo Sabine Nedelchev, urednica nemške Elle, si vsak dan ponovi frazo Melinde Gates: "Ženska z glasom je, po definiciji, močna ženska. Dobiti moramo svojega ter poskušati uskladiti zasebno in poklicno življenje." Čeprav smo še daleč od zglednih finskih in danskih sistemov, 40 odstotkov Slovenk meni, da je to mogoče, čeprav je pred nami še kar nekaj ovir.

Sreča se nanaša na naše čustveno stanje, ki pa je odvisno od nas samih. To ne pomeni, da delaš tisto, kar hočeš, ampak da hočeš enako kot drugi: imeti moraš določen cilj, projekt, ki daje smisel življenju. Očitno so anketiranke po vsem svetu osredotočene na naslednje dnevne izzive: 54 odstotkov na finančno varnost, 45 odstotkov na napredovanje v karieri, 36 odstotkov na srečno ljubezensko in spolno življenje ter 29 odstotkov na več časa zase.

Uspeti na vseh področjih osebnega življenja, je največji družbeni pritisk. Ženske čutijo pritisk družbe: 47 odstotkov jih ga čuti na področju uspeha v karieri, 31 odstotkov jih meni, da morajo biti lepe in privlačne, 28 odstotkov, da morajo izpolnjevati pričakovanja družbe, kulture, verska prepričanja.

Prioritete ... Ko naštevajo tri temelje svojega življenja, 49 odstotkov anketirank kot prioriteto izbere družinsko življenje, 39 odstotkov kariero in 37 odstotkov skrb zase. Do enake ugotovitve je prišel Dan Gilbert, znanstvenik in raziskovalec s Harvarda, ko je razmišljal o sreči: "Kar nekaj stvari, če vadite vsak dan, poveča vašo povprečno srečo. Preživljajte več časa z družino in prijatelji (smo družabne 'živali'), skrbite za telesno zdravje, redno vadite in vključujte se v delo. Po navadi niso najboljši tisti, ki se vzpenjajo, ampak tisti, ki vedo, kako prodati svoje delo."

5. Številni jih imajo za breme, a leta in z njimi naša podoba lahko postanejo zavezniki pri doseganju sreče. Smo v obdobju krivulje nasmeha

Oscar Wilde je rekel, da ženske ne bi smele biti natančne pri navajanju svojih let. "To je videti tako preračunljivo," je dejal. Če se odmaknemo od citata, je starost pomanjkljivost ali je z leti naš duh bogatejši in čustva pomirjena?

Za strokovnjake so štirideseta nova trideseta. Potrditev dobimo v skupini vprašanih, starih od 35 do 49 let: 65 odstotkov je zadovoljnih s sv ojo podobo in se sprejemajo, kakršne so. Hkrati si želijo, da bi jih videli v najboljši izdaji.

53 odstotkom Slovenkam je jasno, da lasten videz ne sme biti obsedenost ali celo ovira za doseganje popolnejšega življenja.

Parabola nasmeha ... V življenju ženske obstaja dobro definiran cikel, ki ima obliko črke U. Silhueta te črke je enaka krivulji nasmeha, je zelo visoka v mladosti in upada s prehajanjem v odraslo življenje, dokler ni na svoji najnižji točki pri starosti nad 40. Potem znova raste, ko se že bližamo petdesetim, ponovno smo srečne in pozitivno naravnane, in to vse bolj in bolj. Vsaj tako pravijo psihologi.

Največja razlika glede videza je med zahodno in vzhodno kulturo. Na Kitajskem, v Koreji in Vietnamu so štiri od 10 žensk zelo zaskrbljene zaradi svojega videza.

Zlata leta ... V osmih državah minevanje časa ni ovira, da ženske dosežejo sv ojo srečo. Med njimi je 51 odstotkov žensk v Sloveniji, Finski in Belgiji, ki prav tako mislijo tako.

Če boste najprej poskrbeli zase, boste lahko osrečili druge. Skrbite zase in ne gradite samozavesti na zunanjih vrednotah. Skrivnost je v tem, da se imamo rade takšne, kot smo. Barbara Sekirnik, odgovorna urednica slovenske Elle, pravi: "Ne obremenjujte se zaradi prvih sivih las, sprejmite svoje gubice ter druge spremembe, ki jih prinaša staranje. Ostanite radovedne ter v stiku z mlajšimi generacijami in iščite srečo v majhnih stvareh. Našli jo boste!"

Pripravili Nina Pretnar in Tea Poljak
Za splet priredila Ajda Hovnik Plešej

Preberite še: Hit poletja: Zapestnice, ki iskreno povedo, kdo si

Najbolj brano