Lureks - popoln zmagovalec letošnje zime

Lureks - predrzen in popoln. Hit letošnje zime. Ko ob obleki ne potrebujete ničesar drugega ...

Lureks - popoln zmagovalec letošnje zime - Foto: profimedia

Kaj se zgodi, ko ob obleki ne potrebujete ničesar drugega? Nič, če jo znate nositi tako kot prestižen nakit.

Takoj ko sem vstopila v trgovino s konceptom Pentlja, me je neka svetleča sila povlekla do precej skritega stojala s turkizno zeleno in globoko vijoličasto obleko iz lureksa. Viseli sta tam in me nagovarjali: kupi me, kupi me, kupi me. Pravzaprav ne vem, ali jima je uspelo ukazati trikrat ali sem njunemu mežikanju podlegla že ob drugem drezljaju. Toliko o tem, kako težko se uprem temu materialu, ki ga v njegovi najbolj modno 'vulgarni' različici povezujejo z osemdesetimi in Studiom 54, malce manj obtožujoče pa deluje, ko ga danes podpišejo pri Balmainu in Sonii Rykiel. Kako torej osvojiti to večno modno pregreho, da boste kljub namagnetenemu videzu ostali matirano na zemlji in vam vrat v taksi ne bo odpiral kralj Zahodnega Berlina.

Lureks v družbi ...

Ker je gospod svetleči tako dominanten, najraje nastopa čisto sam. Lureks ob sebi ne potrebuje 'dvigovalcev modnega razpoloženja' niti različic, ki bi ga z namenom umirjale (če želite ostati anonimni, ne posezite po svetlečih materialih, to je najbrž jasno). A ker so pred nami vseeno meseci, ki temperaturo neradi dvigajo nad ledišče, se bo vaš gospod svetleči vseeno znašel pred dilemo, koga povabiti na randi. Predlagam, da mu ponudite krzno (umetno ali pravo – odločitev je vaša). To je dovolj glamurozno, da bo lahko z dvignjeno glavo vštric hodilo z lureksom. Še zlasti aktualna je enobarvna zloženka, pri kateri sta tako krzneni plašč kot oblačilo iz lureksa v isti barvi, oziroma nasprotujoča si kombinacija v vijoličasti in zeleni ali oranžni in modri. Zelo pazljivi morate biti, če mu za družbo ponujate običajen zimski plašč. Res gre za dva povsem kontrastna materiala, in to je po navadi v svetu mode več kot dobrodošlo, a tokrat gre za izjemo. Plašč – razen res luksuznih različic iz kašmirske volne ali tistih z daljšimi vlakni, ki spominjajo na male kosmate medvedke – deluje ob lureksu preprosto prerevno in celotni stajling spremeni v ceneno različico, primerno študentskim žurom. Še več, lureksu se zelo lepo poda še ena nič kaj priljubljena tkanina, pliš. Nedavno sem celo prebrala, da pliš nosijo zgolj ljudje, ki so povezani z modo, medtem ko mu navadni smrtniki ne želijo niti blizu (bojda so krivi ekstra kilogrami, ki jih ima ta svetleči zapeljivec pripravljene za nas). V kombinaciji z lureksom je pliš vedno dobrodošel v obliki modnih dodatkov, v obliki sandalov, torbic ali naglavnih okraskov.

Lureks in slog ...

Lureksu in podobnim svetlečim materialom najbolj pristaja koketna razigranost. Zadržan in preveč resen oseben pristop bosta svetleči stajling spremenila v uvelo novoletno jelko, ki se še z zadnjimi bleščicami bori, da je ne odstranijo s plesišča. Prav tako se zoper uigrano in zastarelo in popolno disko kombinacijo osemdesetih bojujemo s klasiko: manj je več. Torej, če je svetleča vaša obleka, si lahko to dovolite tudi z modnimi dodatki, medtem ko sta pričeska in ličenje precej skromna ali, danes bolj aktualno, nedodelana. V mislih imejte mlajše predstavnice novodobne zabavljaške scene, kot je Georgia May Jagger, ki 'skuštrana' in svetleča zapušča nočni klub. Lureksu se proti vsem pravilom poda tudi strog, dominanten slog. Gladko zalizani lasje, intenzivno poudarjene obrvi in sijoča obleka v plisirani zgubanki. Ona je popolna in predrzna! Kaj več si lahko še želite od svojega novoletnega videza? 

Tekst: Petra Windschnurer

Foto: Profimedia

Preverite še, kako se to zimo nosi čop.

Najbolj brano