Kakšno modno jesen napoveduje sestrski dvojec Jelena in Svetlana Proković?

Sestrski dvojec Jelena in Svetlana Proković (JSP) je tokrat na modne brvi poslal urbane bojevnice.

Kakšno modno jesen napoveduje sestrski dvojec Jelena in Svetlana Proković?

Kakšna je JSP ženska?

V vsaki kolekciji je ta ženska neki drugi imaginarni lik, enkrat je bojevnica iz Pobesnelega Maxa, drugič Frankensteinova nevesta iz črno-belih grozljivk ali skrivnostna rdečelaska. Morda celo ptica roparica ali vilinsko bitje ...

Katero glasbo sta poslušali med nastajanjem aktualne kolekcije?

Ker sva na začetku navdih iskali v različnih plemenih, sva poslušali afriško glasbo, predvsem bobne. Potem sva začeli iskati sodobno zahodno glasbo s plemenskim ritmom – mešanico urbanega in plemenskega – ter odkrili album iz leta 2013 Tribalicious, izvajalca Coeck's, ki je bil popoln odgovor na najino kolekcijo v nastajanju.

Vama misli že uhajajo k novi kolekciji?

Ja, počasi se že sestavlja nova kolekcija za pomlad in poletje 2016. Razkrijeva lahko, da bo veliko bele barve, plastenja, prosojnosti in skrbno oblikovanih detajlov.

Naslov kolekcije je Tribalicious ...

Ja, album je bil poglavitni razlog, da sva ji dali takšno ime. Tribalicious = tribal + delicious. Ti dve besedi označujeta dva pola v kolekciji. Plemensko je v detajlih, kot so umetno krzno, sintetični lasje in kovinski okrasi na oblekah, ki spominjajo na pirsing. Ekskluzivnost in tretjo dimenzijo oblikovanega izdelka pa sva dobili s pomočjo dvostranskega pliseja in dvojnega pletenja, ki ustvarjata nove forme.

Modni dodatki so močno zaznamovali celotno predstavitev (ustvarili sta zanimivo obutev, torbice in zelo poseben nakit). Kaj vama pomenijo?

Detajli so bistven del najinega oblikovanja. Vsaka najina kolekcija ima skrbno oblikovan nakit, pasove in preostale dodatke, ki jo zaznamujejo. Včasih so detajli izhodišče za celotno kolekcijo, kar vsekakor velja za aktualno kolekcijo, Tribalicious. Obutve pa ne oblikujeva sami, temveč že 15 let sodelujeva z oblikovalko obut­ve Danijelo Biškup in njeno blagovno znamko Lilu.

Tokrat sta v kolekciji uporabili umetno krzno, čeprav je za vama uspešno sodelovanje z krznarji. Kako to?

JSP že več let uporablja umetno krzno. Tako sva se odločili, ker so nama zanimivi novi materiali in nove tehnologije. Umet­ni materiali so vse bolj zanimivi za oblikovanje, saj omogočajo različne načine obdelave. Vsekakor pa mora biti material koži prijazen.

Letos sta v kolekcijo vključili tudi pletenine, ki jo zelo popestrijo z vidika tekstur. Jih bomo videli tudi v prihodnje?

Pletenine so za naju nekaj popolnoma novega. Trenutno sva raziskovali ustvarjanje različnih tekstur in struktur kot tudi oblikovanje pletiva ... Naslednjič bova raziskovali še marsikaj drugega. Pletivo naju je zelo navdušilo, zato sva ga uvrstili tudi v naslednjo kolekcijo.

Kako se slovenska ženska razlikuje od srbske? Posegata po različnih kosih?

Mislim, da JSP kupujejo in nosijo zelo raznoliki značaji žensk; po izkušnjah sodeč, naše kreacije kupujejo tako Slovenke kot Srbkinje. V obeh državah tako ponujamo iste kose in popolnoma enako kolekcijo.

Vlada med vama sestrska usklajenost ali kreativni nesporazumi?

Delujeva kot tandem, saj imava podoben pogled na estetiko, najina temperamenta in pristop k oblikovanju pa so različni. Seveda pogosto pride tudi do ustvarjalnega nesoglasja in dvomov, čeprav naju to še bolj podžiga za dosego cilja in vsekakor bogati najino delo.

In nazadnje še njun modni nasvet za jesen, ki naj se začne z ...

  • trikotažnim predimenzioniranim puloverjem z geometrijsko teksturo
  • uhani s čopom sintetičnih las
  • torbico mufom iz umetnega krzna

Pripravila Tina Curk, fotografije Aleksander Kujčev, Jure Makovec in osebni arhiv

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri