6 večnih modnih kosov

Da spoznate še njihove korenine in njihovo obnašanje v letu 2014.

6 večnih modnih kosov - Foto: PRIMOŽ PREDALIČ, IMAXTREE, PROFIMEDIA IN PROMOCIJSKO GRADIVO

Kavbojke

Datum in kraj rojstva: Leta 1873 v tovarni Levisa Straussa v Ameriki.

Življenjski preobrat: Leta 1980 se prvič predstavijo na brvi, pod okriljem blagovne znamke Calvin Klein.

Status: Žensko moč začutijo leta 1943 s propagando We Can Do It!; seksi pečat na njih pusti Marilyn Monroe (Reka brez povratka, 1954); uporniško držo dobijo z Jamesom Deanom (Upornik brez razloga, 1955).

Kako nositi v 2014: Tokrat bo o njihovi usodi odločala dolžina. Moda namreč zapoveduje sedemosminske – pa naj bo to njihova končna dolžina ali posledica vihanja. Aktivne urice bodo najlepše preživele v družbi barvnih superg (možnost so tudi moški čevlji) in kara. Za še bolj modne trenutke jih obvezno privzdignite s petami, oblecite bluzo in vse skupaj začinite z močnejšo šminko. Večerni trenutki bodo v njihovi družbi minevali po prosojnem vzoru Louisa Vuittona.

Mala črna oblekica

Audrey

Datum in kraj rojstva: Leta 1926 jo Coco Chanel predstavi v ameriškem Vogueu.

Življenjski preobrat: Ideji Coco, ki je črno barvo iztrgala žalovanju in jo vpeljala v modo, sta sledili njeni konkurentki Nettie Rosenstein in Elsa Schiaparelli ter ji tako utrdili pot na prestol modne kraljice.

Status: Nevarno kratka različica na risani junakinji Betty Boop leta 1930; v pasu močno preščipnjena Diorjeva, ki je leta 1950 podpisala new look; do kolen segajoča Givenchyjeva v kombinaciji z ogromnim klobukom na Audrey Hepburn v Zajtrku pri Tiffanyju, 1961; tista, ki je 1994 popolnoma razkrila ramena princese Diane.

Kako nositi v 2014: Čeprav mala črna za svoj obstoj ne potrebuje prav nikogar, ji to sezono lahko dodate športne akterje in zbudite njen ulični duh. Superge in rožasta parka? Vredno je poskusiti! Če želite mali črni dodati napis v koraku s časom, pa izberite tako, ki se igra s prosojnostjo – prosojni materiali ali mrežica?

Balerinke

Kenedy

Datum in kraj rojstva: V 16. stoletju jih v Franciji začnejo nositi tako moški kot ženske.

Življenjski preobrat: Za nekaj stoletij jih zasenčijo pete, dokler leta 1793 Marije Antonije v petah ne obglavijo, s čimer se nehote naredi prostor čevljem brez pet.

Status: Leta 1956 svoj par pri Repettu naroči Brigitte Bardot za film In bog je ustvaril žensko; leto pozneje jih Audrey Hepburn v filmu Smešni obraz obuje k ozkemu džinsu. Mary Tyler Moore jih leta 1960 nosi v šovu The Dick Van Dyke Show; Jackie O. pa jih je približala modri krvi.

Kako nositi v 2014: Čisto nič drugače, kot ste jih že do zdaj. Obujte jih, kadarkoli si želite lahkega koraka in k skoraj kateremukoli trendu, ki bo podpisal letošnje poletje. Ko boste želeli pričarati romantiko, se odločite za pastele, za športne pečate naj bodo mrežaste, z njimi prebudite živalske vzorce, folkloro, prosojnost ali pa kovinski lesk.

Bela srajčna bluza

Bardot

Datum in kraj rojstva: 3.000 pr. n. št. v Egiptu.

Življenjski preobrat: Leta 1890 jo prvič v pisarnah nosijo ženske (skupaj s krilom), pred tem jo obravnavajo le kot del spodnjih oblačil (kot vrhnje jo do tedaj nosijo le moški).

Status: Leta 1930 postane statusni simbol, imenovan white collar oziroma beli ovratniki; leta 1961 postane z Brigitte Bardot v filmu A Very Private Affair v družbi le spodnjih hlačk zelo seksi; v petdesetih je z zatlačeno v ozke črne hlače Audrey Hepburn zelo šik; leta 1992 Anna Wintour vanjo obleče devet supermodelov za 100. naslovnico ameriškega Voguea; oblikovalke Carolina Herrera brez nje skoraj ne poznamo.

Kako nositi v 2014: S kar se da širokimi hlačami, ki lahko segajo od kolen vse do sredine meč. Čim bolj razprto in nikakor ozko. Ob naravnem ličenju in z obveznimi visokimi petami.

Trenčkot

Marlene Dietrich

Datum in kraj rojstva: Leta 1879 Anglež Thomas Burberry ustvari tkanino, ki kljubuje dežju in oblikuje prvi trenčkot, čeprav si zasluge za nepremočljivi material in prvi trenčkot v enaki meri pripisuje tudi blagovna znamka Aquascutum (1853).

Življenjski preobrat: Po letu 1990 začnejo pri Burberryju ustvarjati moderne različice s pomočjo novih materialov, barv, dodatkov in tekstur.

Status: Med prvo svetovno vojno sestavljajo garderobo angleških in francoskih vojakov, po vojni pa postane zaželeno oblačilo tako žensk kot moških. Leta 1984 Marlene Dietrich v močno prepasanem trenčkotu zaigra v filmu A Foreign Affair; v sedemdesetih nastane kultna fotografija Helmuta Newtona manekenke le v visokih petah in trenčkotu; leta 1979 ga v popolni klasiki v Kramer proti Kramerju predstavi Meryl Streep.

Kako nositi v 2014: Še vedno osvaja klasika, oblečena le na golo kožo, pa naj bo ležerno spuščena ali močno prepasana s seksi pečatom. Če želite dodati sezonski pečat, se igrajte z barvami in slogi. Izstopata predvsem dva – tisti odet v nežne, pastelne tone, pri katerem so oblačila spodaj lahkotna in svilena ter spominjajo na pižame ali kombineže, in tisti bolj ulični stil – kjer se eleganci plašča zoperstavi športni duh.

Pulover z V-izrezom

Grace Kelly

Datum in kraj rojstva: V 15. stoletju jih začnejo plesti žene ribičev.

Življenjski preobrat: V dvajsetih si jih od moških izposodi Coco Chanel in tako dobijo etiketo ženskega oblačila.

Status: Pastelni različici Grace Kelly poleg mehkobe vdihne še eleganco in pojem šika ter proslavi tričetrtinske rokave; med drugo svetovno vojno v njih drži moško pozo Hitlerjeva fotografinja Leni Riefenstafel; v safari videzu pa jih vpelje Lauren Hutton.

Kako nositi v 2014: Nosite ga na romantičen način, najbolj zaželeni so nežni, pastelni odtenki in lahko pletenje. Zraven oblecite lahkotne materiale, ki spominjajo na življenje v spalnici, če vam 'prek V-ja' pokuka delček modrčka, pa ste povsem ujeli njegov poletni duh.

Pripravila: Tina Curk

Najbolj brano