Intervju z Leo Pisani: Koliko v resnici stane vaš dnevni stajling?

Pogovor z Leo Pisani, svetovalko za kulturo oblačenja z več kot 20-letno tradicijo in avtorico knjižne uspešnice Ravni oblačenja.

Moda, 3. 5. 2021
Intervju z Leo Pisani: Koliko v resnici stane vaš dnevni stajling? - Foto: Taja Košir Popovič

Lea že takoj na začetku najinega pogovora opazi moj suknjič. »Rokavi so nekaj centimetrov predolgi,« mi pove. Drugače ji je všeč. Priznam ji, da sem ga kupila v Zari. »Trajnostno se lahko oblečemo tudi, če kdaj pa kdaj kupujemo v trgovinah s hitro modo,« doda. Odkrito rečeno, kdo pa ne?

Kaj lahko sami storimo za trajnostno prihodnost?

Čeprav se dilemi trajnostne mode v tujini precej težko izognemo, v Sloveniji to ni tema, ki bi se naselila v vsakodnevne pogovore. Le spomnimo se množičnega nakupovanja ob odprtju prve trgovine Primark. Cena in priročnost, vsaj pri večini, imata še vedno prednost pred etičnostjo in trajnostjo. »V Sloveniji je to še vedno domena intelektualcev,« opaža Lea. Za to so med drugim zaslužne tudi visoke cene certificiranih ekoloških materialov. Lea upa, da bo v prihodnosti trajnostni način oblačenja tudi pri nas postal moden.

Čeprav problem trajnosti velikokrat prelagamo na modne znamke, lahko kot potrošniki storimo marsikaj. Lea pojasni, kako lahko svojo omaro naredimo bolj trajnostno, tudi če ne kupujemo v trgovinah s striktno okolju prijazno modo. »Obleke, ki jih kupimo, moramo imeti radi. Nositi jih moramo. Čim večkrat.« Trajnostna garderoba je v tem primeru tudi denarnici prijazna.

Kos moramo nositi več kot šestkrat

Če kos oblečemo več kot šestkrat, je to že dosežek. Zakaj šestkrat? Statistično ljudje en modni kos nosimo manj kot šestkrat. Omare so polne kril, srajc ali suknjičev, ki še dolge mesece po nakupu visijo nenošeni. Včasih na njih ostane celo etiketa. Lea predstavi preprosto enačbo, s katero lahko izračunamo, koliko stane naš dnevni stajling. Ceno vsakega kosa delimo s številom priložnosti, ko smo ga nosili. Je številka nizka ali visoka? Izkaže se, da je lahko dražji kos veliko boljša finančna naložba v primerjali z impulzivnim nakupom v času razprodaj.

Na hitro izračunava ceno mojega videza (črna majica Alexander Wang x H&M; blazer Zara; kavbojke Zara; superge Nike; torbica Strathberry). Vse od naštetega nosim pogosto. Zagotovo sem kose oblekla več kot šestkrat, morda celo več kot stokrat. Cena mojega videza za današnji dan je nižja od 10 evrov. Opravila sem test.

Poznate svoj modni slog?

Če želimo oblikovati trajnostno garderobo, je dobro poznavanje svojega modnega sloga ključnega pomena. Množično kupovanje in zavračanje oblačil sta dve od glavnih težav današnjega časa. Izbrati moramo kose, v katerih se res dobro počutimo, saj bomo te nosili najdlje, svetuje. Manj izkušenim predlaga, naj najdejo modno ikono, ki jim bo za zgled, navdih naj iščejo v modnih revijah, na spletu ali družbenih omrežjih.

»Kaj vam je všeč? Kdaj se počutite najbolje? Kateri materiali vam najbolj ustrezajo?« Vse to so vprašanja, ki jim med nakupovanjem pogosto ne pripisujemo dovolj velikega pomena. »Če poznate odgovore, boste imeli te obleke resnično radi. Žalostni boste, ko se bo vaša najljubša obleka strgala.«

»Najprej morate poznati sebe, razviti svoj modni slog,« poudari Lea. Tako ustvarimo garderobo, ki bo trajala dolga leta. Najdemo kose, od katerih se nikoli ne bomo želeli posloviti. In posledično pomagamo okolju. Čas koronavirusa (in po njem) še bolj korenito spreminja naše prioritete. »Marsikdo bo začel razmišljati drugače.

Pretirano trošenje bo postalo neprimerno in neokusno,« razmišlja Lea. Še večja odgovornost kot kdaj prej je na naših ramenih, v tem, kako kupujemo. »Ves svet je skupaj v tej situaciji in vzajemno bomo začeli hoditi po skrbneje izbrani poti.« 

Leini nasveti za nakupovanje:

1. Ne nakupujte impulzivno. O obleki razmišljajte.

2. Kupujte v kompletu. Se zgornji in spodnji del skladata?

3. Izogibajte se nakupovanju med razprodajami, raje nakupujte na začetku sezone. Če kupujete v času popustov, kupujte le res kakovostne znamke, ki jih poznate in spremljate.

4. Pozorni bodite na materiale in kako ti delujejo na vašo kožo.

5. Če vam določen kos ne ustreza, ga vrnite ali podarite naprej.

Izračunajte ceno svojega stajlinga

cena kosa deljeno s številom nošenj = cena na današnji dan


Primer izračuna stajlinga spletne urednice Ane Abram


Top Alexander Wang X H & M 39,99 €

nošeno več kot 180 x = 0,22 €

Blazer Zara 49,95 €

nošeno več kot 20 x = 2,50 €

Hlače Zara 5 €

Nošeno več kot 100 x = 0,05 €

Superge Nike 74,99 €

nošeno več kot 30 x = 2,50 €

Torbica Strathberry 381 €

nošeno več kot 100 x = 3,81 €

Cena stajlinga na dan intervjuja je znašala 9,08 €

Pripravila Ana Abram

Fotografija Taja Košir Popovič

Preberite še: Horoskop: Pluton v kozorogu začenja retrogradno obdobje

Priporočamo tudi: Bomber jakna se vrača! Poglejte, kako jo bomo nosili

Najbolj brano