Spoznajte 5 mladih oblikovalcev, ki kreirajo prihodnost slovenske mode

Kako se razvija slovenski modni svet in kako bo videti po koncu koronavirusa? Pogovorili smo se z mladimi oblikovalci.

Moda, 11. 5. 2020
Spoznajte 5 mladih oblikovalcev, ki kreirajo prihodnost slovenske mode - Foto: Osebni arhiv

Vsak s svojim osebnim slogom, navdihom in cilji – tako ti mladi oblikovalci raziskujejo meje modnega ustvarjanja in na svoj unikaten način pripomorejo k razvoju modnega sveta v Sloveniji. Spregovorili so tudi o prihodnosti modne industrije in vplivu koronavirusa na njihovo ustvarjanje.

Anja Medle

"Trenutna situacija ne ustavi kreativnosti in iskanja inspiracij."

Anja Medle, ki svoje delo predstavlja pod imenom MEDLE, trenutno zaključuje magistrski študij na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Dobitnica glavne nagrade WOW na jesenskem ljubljanskem tednu mode LJFW je šele na začetku svoje oblikovalske poti, kljub temu pa je za njo že nekaj uspešno predstavljenih kolekcij in modnih editorialov z lastnimi kreacijami. Občasno se preizkuša še v stiliranju oblačil, redno pa sodeluje z ustvarjalci z različnih področij. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M E D L E (@anjamedle) on

Njeno oko pogosto pritegnejo oblačila, ki so jih nosile naše babice in dedki, moški kroji, ročne tehnike (vezenina, “beading”), navdihujeta jo tudi glasba in film. V kolekcijah se tako pogosto prepletata moška resnost ter ženska nežnost in igrivost, "resne" silhuete pa rada popestri z detajli, različnimi dodatki ter igro barv in vzorcev. 

Kako naprej?

Trenutna situacija je upočasnila njeno ustvarjanje in delo, predvsem zaradi oteženega nakupa potrebnih materialov, ni pa ustavila njenega ustvarjanja in iskanja navdiha. Moda, ki jo vidi kot še kako "živ in hiter organizem", se bo v nastali situaciji umirila, mali podjetniki in ustvarjalci pa morajo razmišljati o svojem načinu dela in prodaji izdelkov, ki jih prej niso imeli v ponudbi.

Anita Miklavčič

"Modna industrija se bo morala upočasniti, postati bolj premišljena
in trajnostna."

22-letna študentka oblikovanja tekstilij in oblačil v svojih kreacijah prikazuje barvito estetiko, igrivost, zanimivo proporcionalnost ter navdih vzorcev iz 60. in 70. let. Veliko pozornost posveča nosljivosti in uporabnosti oblačil ter trajnostnemu pristopu k oblikovanju, kar pa rada obogati z otroškimi, veselimi in naivnimi elementi. Največkrat jo navdihujejo lastni občutki in življenjska obdobja, okolica in dogodki iz otroštva.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pop up shop na NTFju je odprt še do jutri do 19h, hvala vsem, ki ste prišli že včeraj in vsem, ki še boste💞

A post shared by ANIDA (@anitamiklavcic) on

Svoj najljubši kos, krilo z rožami, je oblikovala po navdihu ljubezenske zgodbe med Jane Birkin in Sergeom Gainsbourgom. Njena kreativa pa se ne zaključi pri ustvarjanju oblačil. Trenutno dela na spletni trgovini, kjer bodo poleg oblačil na voljo še ilustracije in keramika, delo na različnih projektih pa usklajuje z zaključevanjem diplome, ki zaradi korektur prek kamere in pomanjkanja tehnične pomoči zahteva več časa.

Kako naprej?

Želi si, da bi koronavirus pustil pozitivne posledice v modni industriji, ki bi se morala upočasniti, postati bolj premišljena in predvsem bolj trajnostna – tudi če vsak oblikovalec izdela samo eno premišljeno in lepo kolekcijo na leto, bi bilo oblačil in dogajanja na sceni še vedno dovolj. Koronavirus bi tako morda lahko postal povod za drugačen in bolj trajnosten način razmišljanja.

Dejan Petrović

"Pričakujem virtualne modne revije in porast spletnih trgovin."

Oblikovalec in ilustrator Dejan Petrović, ki deluje pod imenom Princederosesnoires, ustvarja androgeno in barvito modo s pridihom "camp" estetike. Navdih za ustvarjanje črpa iz glasbe, umetnosti in socialne kritike v umetniških delih. Vsak njegov kos vsebuje elemente ženskosti in moškosti – kateri je opaznejši, določi posameznik, ki oblačilo nosi. Pravi, da njegovi kosi zares zaživijo z osebo, ki jo nosi, tako kot skladba zares zaživi na odru.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dejan Petrović (@princederosesnoires) on

Vse lastne projekte si predstavlja kot "svoje otroke", med svoje najljubše kreacije pa šteje modro moško obleko iz kolekcije Bloom in dolgo rdečo obleko iz kolekcije Rosaire.

Kako naprej?

Vpliv trenutnega stanja po svetu opazi tudi sam – moteno je njegovo raziskovanje in ustvarjanje, obkroženost s slabimi novicami o ljudeh in zaposlitvah pa vidi kot neprimeren čas za ustvarjanje novih kolekcij. Koronavirus bo po njegovem mnenju vplival tudi na druge ustvarjalce in svetovno modno industrijo. Pričakuje porast spletnih trgovin zaradi strogih ukrepov, ki bodo veljali v fizičnih poslovalnicah, zaradi odpovedi vseh večjih modnih dogodkov pa virtualne modne revije po zgledu "drag queen performerjev" .

Jan Brovč

"Kot v modi bo tudi na drugih področjih trenutna situacija pustila
velike posledice."

Modni oblikovalec Jan Brovč, ki deluje pod znamko z istim imenom, pri svojem ustvarjanju upošteva pravilo "več je več". Svojo estetiko razvija iz navdiha eksperimentalne "club kid scene". Pri ustvarjanju uporablja različne manipulacije tekstila – screenprint, patchwork, vezenje in pletenje, v končne izdelke pa pogosto vključi nekonvencionalne elemente. V značilnem slogu eksperimentira tudi z že obstoječimi oblačili, kar je vodilo za njegovo naslednjo kolekcijo v nastajanju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jan Brovč (@janbrovc) on

Ustvarjalni navdih mu predstavljajo umetniki, filmi, slike in ljudje, ki so zaznamovali 80. leta – Leigh Bowery, Martin Degville, Judy Blame, Liquid Sky, Walt Cassidy in Pete Burns. 

Kako naprej?

Čas karantene na njegovo ustvarjanje ni imel posebnega vpliva. Ponovno lahko uresničuje začasno zaustavljene projekte, zaradi razmer pa ima tudi več časa za ukvarjanje z lastnim projektom. 

Jona Bednjanec

"Upam, da bo v prihodnosti več poudarka na lokalni proizvodnji in
ponudbi oblačil ter transparentnosti podjetij in malih
ponudnikov."

Mlada oblikovalka pletenin v svoje delo rada vključuje barve in vzorce ter raziskuje na področju tehnologije pletenja. Pletenje in vzorci narekujejo videz in vzdušje celotne kolekcije ali oblačila. Navdihuje jo okolje. Plastenje ter kombinacija različnih vzorcev in barv sta največkrat motiva, prek katerih interpretira svet, ki jo navdihuje. Estetika, ki ji sledi pri oblikovanju, je igriva in mladostna mešanica barv in vzorcev, pri čemer v zadnjem času rada sledi estetiki pop kultur 20. stoletja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jona_Bednjanec (@jona_bednjanec) on

Letos je na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani magistrirala iz Oblikovanja tekstilij in oblačil, trenutno pa oblikuje novo kolekcijo, ki bo predstavljena v začetku jeseni. Vsak nov izdelek ji prinaša nova izzive – tako se izboljšuje kot oblikovalka. 

Kako naprej?

Pojav koronavirusa je tako kot večini oblikovalcev spremenil njen način dela –ustvarjanje v domačem okolju ji sicer ni neznanka, a vseeno pogreša nekatere možnosti, ki jih je imela prej. Vse to bo nedvomno vplivalo na videz naslednje kolekcije, saj trenutno veliko pletenja in kvačkanja ročno opravlja doma.

Omejenosti z materialom in prostorom ne vidi kot slabost, temveč priložnost za razvoj iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Upa, da se bo po ponovnem zagonu gospodarstva in ustaljenega življenjskega ritma modna industrija upočasnila, poudarek pa se bo z nesezonskih ponudb oblačil in večjih podjetij premaknil na lokalno produkcijo in manjša podjetja.

                                                                                     Pripravila: Ina Podkoritnik

Fotografije: Instagram, osebni arhiv

Preberite še: Prevelike hlače so preteklost! S tem trikom jih boste zoožali brez šivanja

Priporočamo tudi: Pozor! Džins bomo letos nosili kot princesa Diana

Najbolj brano