To je Slovenka, ki ustvarja nakit s prav posebnim sporočilom

17. 5. 2022
To je Slovenka, ki ustvarja nakit s prav posebnim sporočilom (foto: Saša Aleksandra Prelesnik)
Saša Aleksandra Prelesnik

Slovenska oblikovalka Sanda Vidmar oblikuje nakit, pri kateremu imamo opraviti z izvirnim prepletom misli. Vsak kos nosi posebno zgodbo, posebno sporočilo.

S Sando smo se pogovarjali ravno v času Slovenskega tedna nakita, projekta, ki ustvarja prostor, kjer se srečujejo umetniki s področja sodobnega nakita in izmenjujejo ideje, se povezujejo in razvijajo prihodnja sodelovanja. Tole nam je povedala ...

Kako ste te dni?

Odlično. Mesec maj je izjemno pester. Razstavljam na kar nekaj lokacijah v okviru Slovenskega tedna nakita, natančneje v trgovini Ika, v Trgovini Extraordinary, v studiu OK in trgovini D'Tajl v Slovenj Gradcu. Ravno v teh dneh sem bila izbrana za perspektivno oblikovalko nakita na natečaju v ZOOF-i v okviru Centra za kreativnost (CZK). Navdajajo me občutki navdušenja, presenečenja in ponosa.

Katera je vaša zadnja oblikovalska novost?

Kolekcija Love. Pri oblikovanju kolekcije, ki so jo navdušile tudi ilustracije srčkov hčerke, sem se tokrat še bolj poigravala z idejo, kako ustvariti v osnovi minimalističen nakit, ki nepričakovano navduši z različnimi možnostmi nošenja. Prstan, verižico in uhane si lahko nadenemo na vsaj tri načine. Kljub temu, da je osnovni motiv srček, je že marsikatera navdušenka spremenila mnenje, da so srčki lahko samo ''luškani''.

Kdaj ste ustvarili prvi kos nakita?

Prvi kos iz srebra sem oblikovala pred približno sedmimi leti. V osnovni šoli pa prvi prstan iz medeninaste žice, ki ga imam še danes. Ostal je popolnoma enake oblike in še vedno mi je nekaj na njem všeč. Hkrati je tudi dokaz, da me strast do nakita že od nekdaj spremlja.

Ko na Googlovem brskalniku vtipkamo vaše ime in pritisnemo enter, nam brskalnik ponudi zadetek "Sanda Vidmar, oblikovalka nakita, ki je navdušila Britanke". V resnici gre za velik dosežek. Kakšna je bila pot do sem?

Vijugasta v vse smeri. Samostojna podjetniška pot vsekakor ni lahka, zahteva veliko odgovornosti in poguma. Zahteva tudi neprestano stopanje izven cone udobja, odločanje na dnevni ravni in upravljanje s stresom. Pozitivna plat takšne poti je tudi neizogibna osebna rast in soočanje z nalogami, ki bi se jim v kakšni službi morda lahko izognila. Ne bi je zamenjala za nič na svetu, tudi kadar se vrnem domov še z zadnjim kančkom energije.

Kdo so vaši kupci?

V veliki meri so moji kupci iz Slovenije, nekaj pa jih prihaja tudi iz Italije, Nemčije in Hrvaške.

Kako se na vaš nakit odzivajo stranke na domačem trgu?

Odzivi so res neverjetni. Največkrat me prav stiki s strankami in njihove povratne informacije še toliko bolj opogumijo in mi okrepijo samozavest. Navdušena sem tudi nad podporo in odzivi trgovin Ika in Extraordinary, ki so pripravljene podpirati in predstavljati moje kolekcije in smo skupaj zgradili zares čudovite zgodbe. Iskreno si nisem mislila, da se bodo meni najljubše trgovine v Ljubljani odzvale na moj poziv, a sem se zelo motila. Vse skupaj kaže na to, da se tudi v Sloveniji vse bolj ceni ročno izdelan nakit in trajnostna moda.

Pravite, da te tisto, kar te veseli, vedno najde … In tudi vas je. Kdaj točneje? Namreč, študirali ste komunikologijo. Kdaj je bil tisti ključni trenutek, ko ste se odločili, da "preklopite" na oblikovanje?

Lahko bi rekla, da me je spet našlo takrat, ko sem zbrala dovolj poguma. Dolgo časa me je zaustavljal strah in tudi dvomi o tem, kako naj se stvari sploh lotim, ali bodo moji izdelki dovolj dobri, kaj pa če se ne bom odločala prav. Danes lahko rečem, da je bila najboljša odločitev ta, da sem stopila iz cone udobja in zaupala sami sebi, pa čeprav je trajalo dlje.

Kljub temu da sem nakit ustvarjala že v osnovni šoli in se tudi v srednji šoli skrivoma pripravljala na šolanje na šoli za oblikovanje v tujini, sem se vseeno odločila za študij komunikologije. Žal mi sicer ni, saj mi danes tudi znanje marketinga prav pride, se pa nisem nikoli počutila, da sem na "pravem mestu". Ključni trenutek je bil leto in pol nazaj, ko sem odprla svoje podjetje in se z nakitom začela ukvarjati z vsem srcem in časom. Preprosto ni šlo drugače, kot da končno poslušam željo, ki me je mučila toliko časa.

Nekaj najhujšega je, ko neprestano sanjariš o nečem, delaš pa nekaj drugega.

Olga Košica je bila tista, pri kateri ste se začeli učiti oblikovanja nakita. Prvi tečaj, ki ste ga obiskali, je izvajala ona. Kje ste kasneje poglabljali svoje znanje?

Ja, res je. Tečaj pri Olgi Košici je odprl moj pogled na oblikovanje v kovini, znanje pa sem nato naprej dopolnjevala pod mentorstvom oblikovalke Martine Obid Mlakar, Mom Jewelry. Danes se največ naučim preko sodelovanja z oblikovalci, spletnih tutorialov, knjig, radovednosti, predvsem pa poskusov in napak.

Vaš nakit je resnično nekaj posebnega. Kje najdete navdih za ustvarjanje in kaj pomenijo vsi ti simboli, ki jih vaš nakit vključuje?

Narava je velikokrat moj navdih, pa tudi osebni odnosi in čustva. Sem mamica dveh malčkov in neverjetno navdušujoče so tudi otroške misli in ustvarjalnost. Joj, kaj vse pride iz njihovih ust. (smeh)

Rada ustvarim kakšne večje, "statement" kose, vedno bolj pa me privlači tudi iskanje posebnosti znotraj minimalizma. Na videz preprosti kosi, ki postanejo zanimivi zaradi nenavadnega načina nošenja ali pa možnosti preobrazbe kosa. Recimo pri kolekciji Love na videz preprost uhan doseže "uau učinek", ko omenim, da ga lahko zataknemo za ušesno mečico in postane popolnoma drug uhan.

Kaj menite, kaj pomeni kos nakita, ki ga podedujemo?

Vsak kos nakita, ki ga nosimo, z nami ustvarja spomine. Majhne praske, ki se zapišejo v njegovo površino so izkušnje in trenutki, ki kos oplemenitijo s čustvi. Zato, ko prejmemo kos nakita, dejansko v last podedujemo del življenja. Že samo to je neprimerljiva vrednost. Sama spodbujam ohranjanje kosov v originalni obliki, vedno pa se lahko preobrazijo v nov kos in nov začetek zgodbe.

Kateri kos nakita pa je vam najdražji? Obstaja kakšen kos, ki ga nosite ves čas?

Skoraj ves čas nosim Twig vejico na mezinčku in pa kakšno pentljico, odvisno katero potrebujem. Včasih Zaupanje, včasih Potrpežljivost, včasih pa Pogum. Pogosto tudi dve ali tri skupaj. Načeloma pa ne nosim enega kosa nonstop. Velikokrat imam na sebi tudi kakšne testne kose, na ta način preizkušam oblike, patente in izdelavo. Sama do sebe sem verjetno najbolj zahtevna in kritična zato sem tudi odličen testni model.

Kaj bi svetovali vsem ob nakupu kakršnega koli nakita?

Vedno pravim, da bi moral bit vsak kos nakita povod za začetek zanimivega pogovora. Vreden nakit ni samo tisti, ki je bogat v smislu kovine ali kamna, ampak tisti, ki nam nekaj pomeni. Nakit je verjetno najbolj intimen kos, ki ga največkrat nosimo na goli koži in povezava z njegovim pomenom ali preteklostjo se mi zdi pomembna. Prav zato v vsak svoj kos vpletem svojo zgodbo, ki je velikokrat izhodišče za bolj osebno interpretacijo in povezavo z lastnimi izkušnjami. Moj nasvet bi torej bil, da pred nakupom zastavimo čim več vprašanj in se seznanimo tudi z izdelavo in pomenom.  

Če se ne bi ukvarjali z oblikovanjem nakita, kaj bi počeli?

Zagotovo kaj ustvarjalnega. Dolgo časa me je zanimalo izdelovanje torbic, uživam tudi v fotografiji in grafičnem oblikovanju. Verjetno bi v vsakem delu iskala kreativnost in razvijanje svojih idej. Učim se zaupati intuiciji v vsem, kar počnem, saj me ta vedno vodi do občutka zadovoljstva. Res pa je, da tudi pri oblikovanju nakita zraven pride še ogromno obveznosti, ki mi niso ravno pisane na kožo, pa se jim kot samostojna podjetnica ne morem izogniti. Ugotavljam, da se izven svoje cone udobja največ naučim in hkrati odpiram vrata novim priložnostim.

In kakšen izbor nakita ste pripravili za poletje? Kje lahko najdemo vaše stvaritve?

Moje trenutne kolekcije lahko najdete v trgovini Ika, v času Tedna slovenskega nakit v trgovini Extraordinary, do konca meseca maja pa v trgovini Zoofa. Nove kolekcije in unikatni kosi so vedno najprej na voljo v spletni trgovini www.sandavidmar.com. Tudi za poletje se že pripravljam. Pozornost bom zagotovo namenila verižicam, ki se bodo nosile tudi na hrbtu, uhanom za katere ne potrebujemo lukenj in prstanom v setih. Motiv, ki me že nekaj časa preganja je flamingo in pa organske oblike cvetlic. Obljubljam, da bo nakit zopet poln pomenov.

V sklopu Tedna slovenskega nakita pogovor pripravila: Ajda Kolar
Fotografije: Saša Aleksandra Prelesnik

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan