Slovenska moda za pomlad in poletje 2015

Na ljubljanskem tednu mode, LJFW, se je s svojimi novimi kolekcijami predstavilo 11 modnih oblikovalcev oziroma blagovnih znamk. Za pomlad in poletje 2015 nam napovedujejo ...

Moda, 5. 1. 2015
Slovenska moda za pomlad in poletje 2015 - Foto: Mimi Antolović

Natasa Hrupic

Kolekcija je sestavljena iz vrhnjih kosov in pletenin. Izhodišče za oblikovanje vrhnjih kosov so bili dežni plašči iz različnih časovnih obdobij.

Oblikovalka se je navezala na značilnosti, ki definirajo ikonskost oblačilnega kosa, in jih z osnovnimi likovnimi prvinami preoblikovala v avtorsko izrazno sredstvo.

PRINCIP by Mojca Celin and Damijana B. Logar

Kolekcija slavi poletje, žensko in njeno lepoto, kar se odraža v luksuz­nih materialih, delikatnih detajlih, krojih, ki brezhibno poudarjajo linijo telesa, svetlih in nežnih barvnih odtenkih in intenzivnih čutnih vzorcih.

Tanja Zorn

Oblikovalka je znotraj črne barve razvila čutno in kljub temu zelo preprosto modno pripoved, ki temelji na izbranih detajlih. Da je prav črna tista, ki konstrukcijske detajle v materialu povzdigne na novo raven, dokazujejo cvetlični vzorci.

Ivan Rocco

ivan rocco

Oblikovalec je kolekciji, ki znotraj barvnega spektra zrcali vse odtenke sončnega zahoda, pričaral igriv in mladosten naboj s preoblikovanjem in 'krajšanjem' značilnih romantičnih detajlov, kot so volani in pentlje. Stilistični dvoboj s togimi kroji pa poskrbi za sodobno izraznost zgodbe.

Nioka

nioka

Kolekcija N°0 je zasnovana po načelu Zero Waste (nič odpadkov). Osnovna geometrična oblika tkanine (pravokotniki) je likovno preoblikovana v asimetrične, fluidne in presenetljivo organske obleke ter tunike.

Almira Sadar

almira sadar

Kolekcija pomlad-poletje 2015 predstavlja potovanja v različne materiale, barve, vzorce in oblike oblačil. Namenjena je aktivni in mladostni ženski, ne glede na starost, ki oblačila med seboj kombinira in z njimi ustvarja svoje avanture.

Young@Squat

young@squat

Kolekcijo je navdihnil vsesplošni kontrast med prefinjenim Parizom in kavbojskim Teksasom. Ta je mladim oblikovalcem omogočil živahno izrazno zgodbo, polno nepričakovanih stilističnih in oblikovalskih preobratov.

Maja Štamol

maja štamol

Kolekcijo, navdihnjeno z življenjem cveta, opredeljuje zanimiv dvoboj med strogim arhitekturnim redom, ki ga oblikovalka na oblačila prenese v obliki pliseja in črne barve, ter nakazanim neredom, ki ga začutimo kot 'vsiljeno' asimetrijo in se zgodi tudi z nepričakovanim rožnatim nakitom.

Simona Lampe

simona lampe

Nostalgična kolekcija je prežeta z vintidž elementi divjega zahoda (čipka, kavbojska srajca, resice ...), ki v posodobljeni obliki in predvsem z aktualnimi stilističnimi prijemi delujejo zelo urbano.

LETOUT by Nataša Peršuh

nataša peršuh

Ko se modna navdušenka odloči za šport ... Nepoznavanje 'pravil' je vir inspiracije, ki kolekciji omogoča, da znotraj ekspresionističnega stiliranja pozabi na značilno estetiko ter tako izraznim in vodilnim oblačilnim kosom v kolekciji dovoli individualno nagovarjanje posameznika.

Draž

draž

Motivi in teme tekstur iz zgodnjih kolekcij, ki jih je – tako kot to – navduševal potop pod vodne gladine, so se v aktualni kolekciji ponovno rodile s pomočjo digitalne fotografije (osnova so bile podvodne fotografije Boruta Furlana) in novih tehnik pletenja. Ples divjih barv in potovanje v preteklost pa sta silhueto popeljala v čas pred drugo svetovno vojno, v svet japonske gejše.

Pripravila: Petra Windschnurer

Najbolj brano