Modna revija SimonaLampe Eco

Konec novembra se je v stari Kolinski zgodila modna revija v duhu poslovne trajnostne mode.

Modna revija SimonaLampe Eco - Foto: SimonaLampe

Oblikovalka Simona Lampe je predstavila zimsko in poletno kolekcijo oblačil z eko pečatom recikliranega in multi uporabe. Primarno je dogodek temeljil na želji širjenja okoljske zavesti v poslovni modi.

Kolekciji zato nagovarjata poslovno žensko, ambasadorko racionalne potrošnje in vizionarko, ki želi širiti trajnostno zavest ne samo v svojem podjetju pač pa tudi na področju mode. V celoti je namen, da se z reciklažo in multi uporabo poslovnicam olajša stiliranje in nakupovanje.

Zelo inovativno je Simona vključila v zgodbo tudi prostor in scenografijo. Pista je bila iz palet, ki so sicer skladiščene v tem prostoru. Drevo kot izbrani eko simbol je bil izpeljan iz stebrov, ki so del samega prostora.

Men bolj domiselnimi idejami je bila tudi pogostitev v obliki re-use eko tržnice, kjer so bile stojnice iz palet in oken, in sicer oken z napako, ki jih je posodilo eno izmed slovenskih podjetij.

Projekt je poleg modne revije obsegal tudi fotografsko razstavo Reciklirane II, fotografa Klemna Razingerja, kjer se je v svojih 'starih novih' recikliranih oblačilih kot fotomodelke predstavilo 17 poslovnih žensk.

Kolekciji sta sicer podpisani z diskretno ekstravaganco. Vključevali sta kar nekaj kosov recikliranih oblačil, za celoto pa je oblikovalka dodala nove kose v naravnih materialih, svila, kašmir, volna. Pri zimski kolekciji je bil poudarek na igranje s suknjiči in srajčnih oblekicah s pečatom kašmirskih plaščev. Barve so tipične poslovne, črna in siva, ki jih nadgrajujejo predvsem rdeča in peščeno kožna, ki poslovno žensko ovijejo v mehkobo.

Pri poletni kolekciji se je Simona igrala z multi-function oblačili. 'Na ta način namreč racionaliziraš potrošnjo, saj lahko eno oblačilo oblečeš vsaj na tri načine', razloži namen. Tako na primer lahko dolga večerna obleka z uporabo zadrg, nastane coctail oblekica na dva načina. Šal, ki ga nosiš ob kostimu, lahko postane top, ki si ga nadeneš ko odhajaš iz službe na pijačo in seveda nimaš časa iti domov se preobleči. Blazerju lahko odstraniš ali rokave ali ovratnik ali se celo igraš s spodnjim delom, torej kar 6 možnosti uporabe. Simona pojasnjuje, da na žalost teh multi uporab niso prezentirali na odru zaradi kompleksnosti, ki bi jo scenografija le-tega zahtevala, bo pa v ta namen posnela video.'

Tako recikliranje kot kreiranje multi uporabnih oblačil je zelo zamudno in manj dobičkonosno, zato se ga večina oblikovalcev ne poslužuje, vendar je ravno v tem prihodnost, je prepričana Lampetova.

Najbolj brano