Navdihuje nas francoski šik

Zakaj veljajo Francozinje za dobro oblečene ženske? Najbrž zato, ker so tako nonšalantno 'dolgočasne'.

Moda, 20. 7. 2015
Navdihuje nas francoski šik - Foto: profimedia

Ko govorimo o dobrem stilu, se mediji pogosto ponavljamo, še več, v tem ponavljanju prav uživamo. Najbolj nazoren primer tega je, ko govorimo o popolnem stilu Francozinj. V preteklih letih se je v modnem svetu veliko govorilo o stilu Avstralk, pred tem so sceno občasno zavzele urejene Italijanke, pa ekscentrične Angležinje in poštirkane Američanke. Po vseh kratkih 'aferah' pa se vedno vračamo k Francozinjam, pripravljeni, da znova nekaj malega prepišemo.

Caroline de Maigret,

manekenka in lastnica glasbene založbe

Priljubljen kos? Običajna moška majica.

Stilska vzornica? Mama, (bivši) fantje in Keith Richards.

Lepotilna rutina? Touche Éclat oziroma osvetljevalec, rdečilo za lica in (če že mora) črtalo za oči.

Nega las? Pomembno je le, da so lasje čisti.

Glavnik? Kdo ga sploh potrebuje.

Hitri kroki naše priljubljene Parižanke je videti, kot da ji je za modo malo mar, a modni svet jo preprosto obožuje. Sredi devetdesetih je bila priljubljena pri fotografih, kot so Mario Testino, Peter Lindbergh in Terry Richardson, medtem ko jo je na sceno leta 2011 kot eno od Chanelovih muz vrnil Karl Lagerfeld. Po tej reviji so jo želeli vsi.

Pojavila se je na skoraj vseh naslovnicah Elle in Vogue. Na njen deški šarm pa niso 'padli' le insajderji, temveč dekleta po vsem svetu. Knjiga How To Be Parisian Wherever You Are (ki jo je napisala s svojima kolegicama Audrey Diwan in Sophie Mas) je bila lani absolutna uspešnica.

Josephine de la BaumeJoséphine de la Baume,

pevka, igralka in model

Če bi kdaj poskušali skicirati, kako je videti in kako se obnaša prava Parižanka, je velika verjetnost, da bi vam na misel prišla prav Joséphine. Po poklicu je glasbenica, igralka in manekenka. Seveda vam bo v svoji pozi, češ, čisto vseeno mi je, z zamahom roke povedala, da zadnje prav gotovo ni, čeprav je z veseljem sprejela kar nekaj modnih kampanj, med katerimi je bila najbolj opažena za blagovno znamko Agent Provocateur.

Ob eklektičnem stilu, polnih ustnicah, jagodno blond laseh, aristokratsko bledem tenu in popolno razporejenih oblinah se na tem mestu sprašujemo, ali je mogoče, da so Francozinje dobile boljša navodila za življenje? Joséphine trdi, da je ključ v njihovi slavni nonšalanci.

Ines de La FressangeInès de La Fressange,

manekenka

Inès je dokaz, da leta niso ključna, njen stil je dobesedno brezčasen, klasika v najboljši izdaji. Od nje lahko prepisujete vi ali vaša mati, a nekega dne se lahko zgodi, da bo to naredila tudi vaša hčerka. Tu preprosto ni prostora za modni faux pas!

Pri svojih petdesetih se še vedno občasno kot posebna gostja pojavlja na modnih brveh, in ker je ugotovila, koliko oboževalcev ima njen stil, je mala pravila stila pretočila v poseben učbenik Parisian Chic: A Style Guide, ki ga je napisala s svojo takratno 16-letno hčerko, Nine d'Urso. Demonstrirali sta, da dobro izbrani kosi pristajajo vsem.

Njena omara temelji na preprostih kavbojkah (brez lukenj in raztrganin), balerinkah (pravi, da te dobro pristajajo tudi dekletom nižje rasti), suknjičih (vedno izberite tistega malo manjšega) in 'teksas srajcah'. Čeprav na prvi pogled vse deluje kot zelo dolgočasno oblačenje, sta njena karizma in odnos do stila tisto, kar njene kombinacije dela vredne milijon dolarjev.

Lou DoillonLou Doillon,

igralka, pevka in model

Lou je najmlajša zvezda klana Birkin, in to je dejstvo, ki jo je lansiralo na seznam ultimativno kul deklet. Njen stil sestavljajo igra slojenja prevelikih oblačil, seksi silhuete in rokenrol modni dodatki. Rezultat te stilske matematike je poln zadetek!

Predstavljajte si vizijo Hedija Slimana o dekletu Saint Laurent z dodatkom svobodnega duha in dobili boste Lou. Rada krši pravila, ona je ena od tistih deklet, ki bo svoj popoldanski čaj spila v večerni toaleti. Ključ je seveda v ravnotežju, s katerim se izogne teatralnemu predoziranju, tako bo k mini krilu ali prozornemu kombinezonu obula balerinke, ličila pa pustila doma. Touché!

Julia Sarr-JamoisJulia Sarr-Jamois,

modna urednica

Tudi občinstvo generacije Z ima svojo francosko muzo, to je Julia Sarr-Jamois. Francozinja senegalskega porekla je s svojimi oblačilnimi kombinacijami dobila pravo četo sledilcev. Celo znana newyorška blogerka Leandra Medine ji je posvetila blog z naslovom I Want to Be Julia Sarr-Jamois! Ta modna urednica v nasprotju z drugimi vlada z barvami, vzorci, teksturami.

Meša vse, kar ji pade na pamet, in vsak trenutek to po pameti tudi potencira. Njen stil se razlikuje od tistega, kar običajno razumemo kot francoski stil, Julia je dokaz, da ni vse v črtastih majicah in klasičnih trenčkotih. Eleganco je mogoče doseči tudi s cvetlično mini obleko in krzneno jakno v barvi, a le če se v takšnih oblačilih počutite dobro in svobodno – sporočilo, ki ga uporno ponavljajo vse naštete junakinje francoskega stila.

Pripravili: Jelena Karakaš in Petra Windschnurer

Najbolj brano