Modna urednica priporoča beli ovratnik

Ne, ne bom pisala pisma zdravnikom, niti jim ne bom napovedala nove zdravniške mode. Po dolgem in počez bom pregledala belo srajčno bluzo. Ta z izbranimi ovratniki, čipkami, volančki in prav posebno dodelanimi kroji v prihajajoči pomladi s polnimi pljuči diha novo modno življenje.

Moda, 16. 3. 2015
Modna urednica priporoča beli ovratnik - Foto: Windschnurer, Imaxtree

Osvežena klasika

Bela srajčna bluza je klasika, ki jo lahko nosi prav vsaka. Zadnjih nekaj let se modni oblikovalci na veliko poigravajo s proporci in detajli – ti so beli srajci vdahnili značaj, ki je že zdavnaj prerasel uradniško zadržanost. Da je ta veliko manj formalna, kot smo je bili vajeni, kaže tudi njena naveza s sproščenimi oblačili in športno modo.

Pravi izvedenec za takšne stilistične in krojaške preobrate je ameriški ljubljenec Alexander Wang, ki belo srajčno bluzo enako uspešno vključuje v svoje kolekcije in tiste, oblikovane za Balenciago. Čeprav ta prav zaradi tega večkrat izgubi belo nit, kar zadeva značaj običajne bele srajce, še vedno sodi v razred belih ovratnikov.

Nazaj jo odpeljete tako, da se stiliranja lotite z drugega konca in jo 'sparite' s klasično pisarniško toaleto. Če je vaša bela srajčna bluza 'samo' klasična, odsvetujem slojenje, kot je kombinacija z običajno T-majico. Če delate v bolj sproščenem delovnem vzdušju, jo raje nosite skupaj s hlačami iz džinsa. Dovolj sofisticirana bo videti tudi v družbi kratkih hlač. Ne pozabite odpeti zgornjih dveh gumbov.

Leto 2015

Ekstra široki rokavi, ruski ovratniki in sproščena škatlasta oblika so funkcionalni talenti nove srajčne bluze za pomlad in poletje 2015. Ti napovedujejo vzpon mešanice japonsko-skandinavske silhuete, ki je hkrati impresivna in nadvse uporabna. Moda in resnično življenje je trendna napoved, ki bo poletje obarvala v belo.

Bela srajčna bluza in vi

Najti pravo belo srajco je mačji kašelj, še zlasti če je na voljo toliko različic, kot jih je letos. Da bo bera res prava, vam postrežem še z nekaj drobnimi napotki, ki jih ne zanemarite. Navpični všitki prsi običajno 'spustijo', potlačijo, medtem ko jih stranski vodoravni dvignejo.

Če ste drobne postave, vas bodo preveliki ovratniki, predolgi rokavi in dekonstrukcijski detajli v krojenju še pomanjšali. To ni videz, ki bi si ga želeli, sploh če želite z belo srajco narediti vtis. Običajna, prvinska bela srajčna bluza bo vaša idealna sopotnica. Enako velja za las­tnice bogatih oblin. Izogibajte se volančkom in volanom, saj vam ti hitro nadenejo naziv matrona.

Namesto takšnih pomerite nežnejše, bolj sproščene bluze. Za zadnje priporočam še bele srajčne obleke, ki jih na rahlo zavežete v pasu. Izbirajte med tanjšimi svilenimi in bombažnimi materiali, saj ti lepo padajo in delujejo zelo lahkotno. Bodite pozorni na material. Če je tkanina bele srajčne bluze preveč gladka in ravna (spominja na bel papir), bo, potem ko se zmečka, videti zelo ceneno.

Petra Windschnurer

Najbolj brano