Gosha: Spoznajte enega od največjih modnih revolucionarjev 21. stoletja

Odkar je moskovski oblikovalec Gosha Rubchinskiy predstavil linijo za moške, je vsa pozornost usmerjena vanj.

Moda, 2. 2. 2017
Gosha: Spoznajte enega od največjih modnih revolucionarjev 21. stoletja - Foto: Promocijsko gradivo

Navdih črpa iz novega vala kulture ruske mladine, dal jim je prostor na odru mode in jih uveljavil na modni sceni. Blagovno znamko je ustvaril glede na lastno izkušnjo, to je kultura in estetika postsovjetske Rusije, kjer je živel in začel graditi svoje ime, podpira pa jo tudi modna hiša Comme des Garçons. Med seboj povezuje dva svetovna stila, sofisticirano in ulično moško modo, medtem ko je Gosha veliko več kot oblikovalec – združuje modo, fotografijo, film in ulično kulturo. Pred vami je pregled ključnih konceptov, ki tvorijo svet sodobnega genija.

Alexander Mihajlovič Rodčenko 

Med svojo oblikovalsko kariero je Gosha za svoj navdih uporabil dela ruskih avantgardnih umetnikov. Z Alexandrom Rodčenkom imata veliko skupnega, družijo ju skupna zanimanja, ki se kažejo tudi v njunem delu, zajemajočem različne medije. Slikar, fotograf, režiser, scenarist, učitelj in celo varilec kovine, Rodčenko, je znan predvsem kot eden od ustanoviteljev konstruktivizma, a njegovo ime stoji tudi za nekaterimi najvplivnejšimi deli Sovjetske zveze, kot je plakat za Books iz leta 1924. Njegov vpliv na Goshevo kolekcijo za pomlad in poletje 2016 je bil več kot očiten. Oblačila s potiskano cirilico, okrašena s simboli kladiva in srpa, oživljajo duh veleuma ruske avantgarde.

Alternativne lokacije

Od njegovega pojava leta 2008 je Rubchinskiy za svoje modne revije izbiral neobičajne lokacije. Njegova druga revija je bila v pravoslavni cerkvi v predmestju Moskve, ki se je v hipu spremenila v telovadnico. Prva revija v Parizu je bila v 11. okrožju v zgradbi, ki so jo šele obnavljali, revija za pomlad in poletje 2016 v protestantski cerkvi, ena izmed nedavnih pa na enem od najstarejših košarkarskih igrišč v Parizu. Letos se je za Pitti Uomo odločil za florentinsko avtobusno postajo Manifattura Tabacchi, nekdanjo tovarno tobaka.

Comme des Garçons

Gosha je v tesnem sodelovanju z modno hišo Comme des Garçons. V resnici se Rei Kawakubo že od leta 2012 ukvarja s proizvodnjo, prodajo in trženjem njegove znamke, tako je Gosha edini oblikovalec, za proizvodnjo, prodajo in trženje katerega skrbi nekdo izven njegove modne hiše.

Modni Vzhod

Kot številni drugi modni oblikovalci, kot so Craig Green, J. W. Anderson, Meadham Kirchhoff, je tudi Gosha povezan z imenom Lulu Kennedy in njeno londonsko znamko, imenovano Fashion East. Ko je leta 2010 predstavil svojo četrto kolekcijo Rob, sta z Aleksejem Tarutzom, umetnikom, ki se ukvarja predvsem s performansi in zvokom, ustvarila istoimenski film, ki se je predvajal med revijo. Film se osredotoča na otroke, ki so ga navdihnili, in prikazuje moskovsko rolkarsko ekipo in njihovo vsakdanje življenje.

Oboževalci

Rubchinskiy pogosto govori o svojih oboževalcih, ki so ustvarili nekaj podobnega kultu. To so večinoma mladi moški, obsedeni z ulično modo, in v tem smislu je njegova blagovna znamka ikonska znamka ulične mode. Tako zanje kot za Gosho je prihod nove kolekcije enako vznemirljiv. Povpraševanje po njegovih oblačilih je tako veliko, da se celotna kolekcija razproda neverjetno hitro – kolekcija za pomlad in poletje 2016 je bila v trgovini Dover Street Market razprodana v dveh dneh.

Vzhodni blok

Kot vir navdiha Gosha vidi tudi države vzhodnega bloka in tako pojasnjuje neke vrste sovjetski slog, ki je utihnil, ko se je železna zavesa dvignila in se je Rusija odprla svetu modnega vpliva. Čeprav se to sliši nostalgično, je pravzaprav zelo moderno, saj kaže, kako ruska mladina ponovno definira videz obdobja.

Gosha

Lotta Volkova

Za genialnost Goshevih modnih revij je zaslužna tudi Lotta Volkova, stilistka, ki sodeluje z modnima hišama Vetements in Balenciaga. Z Gosho sta se spoznala na snemanju v Parizu. »Bilo je tako, kot da se poznava že vse življenje. Oba sva rojena istega leta, 1984, in najini mentaliteti sta si podobni. Dobro se razumeva,« o njem pravi Volkova. Njuno sodelovanje presega Goshevo znamko, saj je s slavno DHL-majico odprl modno revijo Vetements.

Paccbet

Napis na njegovi majici, ki predstavlja ruski pregovor Zora se lomi prek planin. Prvič so bile predstavljene leta 2012, do danes so se simbolne majice pojavile že v več kolekcijah, pred kratkim pa postale del posebnega programa arhivskih modelov modne znamke DSM.

Rolkanje

Rubchinskiy je neločljivo povezan z rolkanjem, tudi njegovi modeli so večinoma rolkarji in njihov stil je njegov večni navdih. Projekt z imenom Transfiguration je predstavil leta 2011 v Sankt Peterburgu – svojevrsten kulturni center, ki je postal galerija, delavnica za fotografijo in prostor za rolkanje, izkoriščen za razstave, tekmovanja v rolkanju in druge dogodke.

Gosha Rubchinskiy X

Ker ima v modi kultni status, je neizogibno vzpostavil sodelovanje s številnimi umetniki in blagovnimi znamkami. Do zdaj je delal z blagovnimi znamkami, kot so Reebok, Supreme in Vans, ter na vseh pustil svoj pečat. Zasnoval je tudi kolekcijo, neke vrste poklon radikalnemu ruskemu umetniku Timuru Novikovu, o katerem meni, da je eden od najbolj zanimivih oseb iz sovjetske umetniške generacije osemdesetih, čigar energija lepo steče z njegovim delom.

Youth hotel

Lansko leto je Rubchinskiy izdal svojo drugo knjigo fotografij na 118 straneh z naslovom Youth hotel. Večji del je sestavljen iz fotografij mladih moških, ki ga navdihujejo in predstavljajo obraz nove ruske generacije. »Ne govorimo o hotelu za mlade kot takem, ampak o kulturi mladih. Po mojem mišljenju je to kot hotel, tam lahko ostaneš nekaj časa, nato pa moraš naprej po svoji poti, energija se spreminja in moraš odrasti,« je o hotelu za mlade povedal Rubchinskiy.

Pripravila Manca Pogačar

Preberite še: Valentinovo: Najboljše ideje za zmenek (po mnenju bralk)

Priporočamo tudi: Modni hit: pulover s srčkom! Nanj prisegajo tudi zvezdnice

Najbolj brano