TOSCA BEAT: Operno petje in klasika v elektronski podobi

Tri akademske operne pevke, Zala Hodnik, Urška Kastelic in Eva Pavli, so v družbi klasičnih glasbenikov in pod vodstvom maestra DJ JAMirka, na odru ljubljanskega SiTi teatra predstavile prvi studijski album TOSCA BEAT.

Tosca Beat

Gre za projekt, kjer se operno petje in klasika zlijeta z urbanimi ritmi in popularno klubsko elektronsko glasbo.

Studijski prvenec TOSCA BEAT so predstavili z glasbeno-vizualnim performansom v polni dvorani ljubljanskega SiTi teatra v četrtek 1. junija 2017: "Z nastopom smo obiskovalcem želeli pričarati svet, kjer se operno petje in klasika zlijeta z urbanimi ritmi in popularno klubsko elektronsko glasbo. To je TOSCA BEAT. Iskreno se moramo zahvaliti vsem izjemnim ustvarjalcem in prijateljem, ki s svojimi veščinami omogočajo, da TOSCA BEAT lahko deluje."

Tosca Beat

"Vsaka skladba na albumu nosi svojo zgodbo in s tem svojo zvočno estetiko. Skupna ideja pa ostaja umeščanje opernega petja v različne zvrsti elektronske glasbe, preplet operno/klasičnega in elektronsko/digitalnega sveta," so ob izzidu svojega prvenca povedale pevke Zala Hodnik, Urška Kastelic in Eva Pavli, ki so tudi so-avtorice glasbe in besedila pri večini pesmi.

"Album odpre pesem Open Sea, naš prvi single, ki pa je sedaj dobil novo elektronsko nadgradnjo. Sledi Crossroads, pesem kjer se na razpotju prepletata dobro in slabo, ljubkovalno ji rečemo kar naš "demonček". Tretji po vrsti je Drop, naš najnovejši single, ljubezensko izpovedna pesem s sodobnim "two step garage" ritmom. Sledi Sailing High, kot kot glas upora pesimističnemu okolju, s katerim želimo pozivati mlade ustvarjalce, naj ostanejo trdni v svojih idejah in ciljih. Ljubezenska pesem Come and Stop je povezana z našim imenom, saj se v refrenu pesmi skriva del arije Vissi d'arte iz drugega akta znamenite Puccinijeve opere Tosca. Šesta pesem, Free World, je sporočilno najmončenjša pesem, ki glasno in družbeno kritično opozarja na nevarno smer v katero svet drvi v tem trenutku. Edino priredbo na albumu Hide and Seek smo izvedli v akapela verziji, kjer smo s tremi soprani priredili sicer zelo elektronsko obarvan original. Sledi naša pravljica, Land of Dreams, ki pripoveduje, da lahko kljub brezizhodnem stanju sanjamo o lepšem življenju. Album zaključi Love Recipe, ki navihano govori, kaj vse se mora skuhati, preden se zgodi prava ljubezen."

Tosca Beat

TOSCA BEAT poleg pevk na odru sestavljajo še trije klasični instrumentalisti - akademski čelist Žan Beljan, violinist Luka Beljan in akademska pianistka Kristina Golob ter "maestro DJ", sicer tudi akademski violinist JAMirko, ki v zasedbi z miksanjem elektronskih "beatov" deluje kot DJ dirigent. Za to priložnost so se jim na odru kot gostje pridružili še violistka Špela Pirnat, violinistka Tjaša Bizjak ter vokalist Ali R. Taha.

Projekt izdaje albuma in promocijskega koncerta je trajal dobro leto. "Pri ustvarjanju materiala za album smo od samega začetka uspešno sodelovale s producentom Petrom Penkom, v zadnjem obdobju pa z JAMirkom, ki je našemu prvencu dodal končno zvočno podobo in sodeloval pri končnem miksu ter masteringu, za katerega je poskrbel Matej Gobec v studiu RSL v Novem mestu, kjer smo naredili tudi zahtevno snemanje opernih vokalov."

Tosca Beat

Tudi po izdaji prvenca pa skupina TOSCA BEAT že kuje nove drzne načrte za prihodnost. "Veselimo se že novega kreativnega prostora, ki se nam sedaj odpira. Poleg glasbenega ustvarjanja, načrtujemo tudi malce drugačen projekt, o katerem pa bomo lahko več povedali že jeseni."

Foto: Anže Vrabl

Preberite še: Lepotni trendi za pomlad in poletje 2017 (morate jih poznati!)

Najbolj brano