To so najslabši prigrizki, po katerih nikar ne posegajte: Izognite se jim v velikem loku, če želite ohraniti svoje zdravje in vitek pas

Da bi ohranili stabilno raven sladkorja v krvi, delujočo presnovo in pravilno usmerjeno hujšanje, je lahko prigrizek eno najboljših orodij v vašem arzenalu. Toda če izberete nezdrave prigrizke (torej predelane prigrizke v embalaži), tvegate ravno nasprotno.

To so najslabši prigrizki, po katerih nikar ne posegajte: Izognite se jim v velikem loku, če želite ohraniti svoje zdravje in vitek pas - Foto: Profimedia

Včasih se je preprosto treba prepustiti želji po prigrizku. In dokler se odločate pametno, si privoščite prigrizek! Vendar so nekateri prigrizki zagotovo slabši od drugih. Ta predelana hrana bo preprosto sabotirala vaše cilje glede zdrave prehrane in odkrito povedano, za vas ne bo naredila nič dobrega.

Da bi vam pomagali ostati na pravi poti, navajamo pogoste prigrizke, ki so škodljivi za vaše zdravje in so morda prav zdaj v vaši shrambi ali na nakupovalnem seznamu. Preverite te kršitelje in se jim med nakupovanjem v trgovini izognite.

Ne spreglejte:

V nasprotju s splošnim prepričanjem je prigrizek pravzaprav zdrava praksa. Nezdravo je lahko le to, kaj zaužijete. Prigrizki med delom so lahko zdravi in nezdravi glede na to, kaj zaužijete.

Uživanje zdravih prigrizkov ima različne prednosti. Če več ur ne jeste in se vam zniža raven sladkorja v krvi, nam dajo energijo. Pomaga zmanjšati apetit in nam pomaga preprečiti prenajedanje pri naslednjem obroku.

Prigrizki so še posebej priporočljivi med vsakim delom, saj pomagajo povečati raven naše energije in tudi razpoloženja. Prigrizki lahko izboljšajo tudi kognitivne funkcije in pripomorejo k boljši zbranosti.

Preden obiščete mamljiv avtomat, ki krasi hodnike vašega delovnega mesta ali v hladilniku poiščete prigrizke, za katere menite, da so zdravi, si najprej preberite spodnji seznam.

1. Vse vrste čipsa

Ti prigrizki so polni zraka in vsebujejo veliko natrija, maščob in kalorij. Večina teh prigrizkov nima skoraj nobene hranilne vrednosti ali vlaknin, saj so tako zelo predelani. To lahko poveča krvni sladkor in povzroči porast inzulina, kar spodbuja odlaganje maščob.

Na takšno nezdravo hrano je treba gledati kot na enkratno razvajanje in ne kot na redno izbiro prigrizka.

2. Riževi vaflji

Menite, da jih lahko pojeste veliko, saj imajo malo kalorij. Vendar so riževi vaflji pogosto umetno aromatizirani in so v resnici le ogljikovi hidrati z malo ali nič hranilnimi snovmi. Priporočljivo je, da namesto tega pojeste majhno porcijo ½ skodelice rjavega riža. Ta je veliko bolj hranljiv in nasiten - na koncu pa ima tudi veliko manj kalorij.

3. Prestice

Ti majhni, a okusni zavajalci so "ničelni" hranilniki in ne naredijo nič drugega kot to, da vaš inzulin in sladkor v krvi spravijo na tobogan. Zaradi tega ste še bolj lačni.

4. Smutiji, kupljeni v trgovini

Doma pripravljeni smoothiji so lahko polni hranilnih snovi. Vendar pa so smoothiji, ki jih lahko vzamete s seboj, tudi iz najboljše lokalne trgovine s smoothiji ali živilske trgovine, pogosto polni dodanega sladkorja (pogosto iz sadnega soka) in kalorij. S tem hitrim "prigrizkom" lahko pridobite od 300 do 700 kalorij, zaradi česar se ne boste počutili siti, kot bi se morali počutiti pri dobrem prigrizku.

5. Granola/žitne ploščice

Te so pogosto prikrite kot "zdrave sladke ploščice" in lahko vsebujejo velike količine sladkorja ter zelo malo beljakovin in vlaknin. Bodite pozorni na sestavine in preberite etiketo s hranili.

Preden pojeste nekaj, kar se vam zdi zdravo, najprej preberite etiketo in preverite, kaj v resnici dobite. Ta najboljša praksa vam bo preprečila, da bi pojedli veliko hrane brez hranilnih vrednosti in z veliko soli, sladkorja in maščob. 

6. Suho sadje

Suho sadje se pogosto napačno obravnava kot enako zdravo kot oreščki, vendar je to mišljenje napačno. Suho sadje je pogosto nasičeno z veliko sladkorja, čeprav je bogato s hranilnimi snovmi. Namesto suhega sadja vam svetujemo, da izberete oreščke.

Prigrizki so lahko zdravi in spodbudni, če izberete prave prigrizke. Poskrbite tudi za odgovorno uživanje teh živil, zato izbirajte prave prigrizke, ki vas bodo napolnili z energijo in vam zagotovili potrebne hranilne vrednosti. Jejte počasi in premišljeno. Zaradi prenajedanja se lahko poveča tudi dnevni vnos kalorij.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Imate okrogel obraz in razmišljate o frufruju? Frizerji trdijo, da vam bo najbolj pristajala ena izmed teh šestih pričesk

Pripročamo tudi:Učinkovita dieta s pomarančami in jajci: Kako enostavno izgubiti 15 kilogramov v samo dveh tednih

Najbolj brano