Ta sadni napitek, poln vitamina C, ki ga pijete za zajtrk, ni tako zdrav, kot si morda mislite: Vsebuje kar toliko sladkorja, kot ga najdemo v treh velikih krofih

Pijača, za katero večina meni, da je zdrava, v resnici vsebuje 36 gramov sladkorja na kozarec, kar je približno toliko kot trije veliki krofi.

Ta sadni napitek, poln vitamina C, ki ga pijete za zajtrk, ni tako zdrav, kot si morda mislite: Vsebuje kar toliko sladkorja, kot ga najdemo v treh velikih krofih - Foto: Profimedia

Pomarančni sok je najbolj priljubljen sadni sok na svetu in je že dolgo osnovni sestavni del zajtrka. Televizijski oglasi in marketinški slogani prikazujejo to pijačo kot nedvomno naravno in zdravo.

Vendar pa so nekateri znanstveniki in zdravstveni strokovnjaki zaskrbljeni, da ta sladka pijača lahko škoduje vašemu zdravju.

Pomarančni sok je sladek in zelo okusen. Sveže stisnjen sok je izredno priljubljen napitek, ki ga uživamo tudi po zajtrku. Toda ali je pomarančni sok dober za vas? Sok pogosto velja za manj hranljivo možnost v primerjavi z uživanjem celega sadja. Toda zakaj? Poglejmo si podrobneje prehranski profil pomarančnega soka in poglejmo, kaj pravijo strokovnjaki.

Ne spreglejte:

Je naraven in bogat z vitaminom C, kaj bi torej lahko šlo narobe s pomarančnim sokom? Pravzaprav je ta sok, ki ga pogosto pijemo, poln sladkorja, kar nikakor ni dobro za tiste, ki skrbijo za svojo težo.

Koliko sladkorja je v soku? V steklenici soka s približno 340 ml je 33 gramov sladkorja, kar je približno toliko kot v treh krofih. In zato, če se vzdržite presladkih krofov s sladkorno glazuro, pomislite, ali bi morali enako storiti s sokom. Hkrati je sladkor v tem soku večinoma fruktoza, preprost sladkor, ki ga najdemo v sadju in ga telo zlahka absorbira in je povezan s trebušno maščobo. Študije namreč visoko porabo fruktoze povezujejo z nevarno maščobo okoli trebuha, pa tudi z inzulinsko rezistenco. Nedavna študija opozarja tudi na nevarnost uživanja prevelikih količin fruktoze, saj lahko povzroči presnovni sindrom.

Vsekakor je treba jesti sadje

Vendar to ne pomeni, da sadja ne smete uživati, ker vsebuje fruktozo. Bogat je z antioksidanti, ki se borijo proti nevarnim prostim radikalom, ima veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Veliko sadja v prehrani kljub fruktozi zagotavlja vitkejšo linijo in manjše tveganje za debelost.

Strokovnjaki menijo, da so vlaknine ključna povezava med sadjem in hujšanjem. Ko pojeste cel svež sadež, za razliko od na primer pomarančnega soka, dobite veliko vlaknin. Te vlaknine vas bodo nasitile in hkrati upočasnile prebavo sadnega sladkorja v telesu, kar preprečuje skokovit porast krvnega sladkorja. Po drugi strani pa sladkorji iz soka nimajo vlaknin, zato se hitro presnavljajo, ne nasitijo, vse to pa vodi v pridobivanje kilogramov.

Koristi pomarančnega soka za zdravje

Pomarančni sok vsebuje pomembna hranila, ki jih naše telo potrebuje za ohranjanje zdravja. Nekatere od glavnih koristi pomarančnega soka za zdravje izhajajo iz:

Karotenoidi: To so pigmenti, ki ustvarjajo rdečo, oranžno in rumeno barvo v sadju in zelenjavi. Karotenoidi v telesu delujejo kot antioksidanti, krepijo imunski sistem in se borijo proti škodljivim snovem, imenovanim prosti radikali, ki lahko povzročijo vnetja in raka.
Flavonoidi: To so hranila, ki jih proizvajajo rastline in so znana po svojih koristnih učinkih na zdravje. Pomarančni sok je še posebej bogat s flavonoidom hesperidinom, ki dokazano deluje proti prostim radikalom in zmanjšuje vnetja.
Vitamin C: To je nujno hranilo, ki ima v telesu številne vloge, med drugim prebavlja beljakovine in pomaga pri celjenju ran. Vitamin C je tudi antioksidant in lahko izboljša delovanje imunskega sistema.

Te koristi za zdravje niso značilne samo za pomarančni sok. Enake pomembne hranilne snovi lahko dobite tudi z uživanjem pomaranče, kar je dejansko veliko bolj zdrava alternativa. 

Zdravstvena tveganja pomarančnega soka

Čeprav ima pomarančni sok zdravju koristna hranila, morda ni tako dober za vas, kot se zdi. Pomarančni sok ni zdravo živilo, trdijo strokovnjaki.

Povišanje krvnega sladkorja in sladkorna bolezen

Ljudje s sladkorno boleznijo morajo biti še posebej previdni, da ne zaužijejo preveč pomarančnega soka, saj lahko sladke pijače povečajo krvni sladkor. Sčasoma lahko povišanje krvnega sladkorja povzroči nevarne bolezni, kot so bolezni srca in ledvic, tudi pri ljudeh brez sladkorne bolezni.

Povečanje telesne teže

Nekateri strokovnjaki priporočajo, da odrasli in otroci namesto pitja sadnih sokov jedo celo sadje. Sadje namreč vsebuje vlaknine, ki upočasnijo proces prebave in vam dajejo občutek sitosti. 

Študije kažejo, da je pitje sokov brez vnosa naravnih vlaknin iz sadja povezano z debelostjo in poškodbami jeter. Pri pitju sadnih sokov lahko namreč hitro zaužijete sok več vrst sadja, ne da bi se počutili siti, zato zlahka zaužijete velike količine sladkorja.

Če imate težave z uravnavanjem telesne teže, se raje izogibajte sladkim pijačam, kot je pomarančni sok. Ko namreč s pijačo zaužijete dodatne kalorije, je manj verjetno, da jih boste nadomestili z manjšo količino hrane, medtem ko lahko zaradi dodajanja dodatne hrane pozneje pojeste manjši obrok.

Študija iz leta 2011, objavljena v reviji New England Journal of Medicine, je pokazala, da so ljudje, ki so pili 100-odstotni sadni sok, v štirih letih pridobili več telesne teže kot ljudje, ki so se ga izogibali.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Zimske jakne in plašči na razprodajah: 15 daljših in krajših modelov, ki se jih splača kupiti

Priporočamo tudi: Pri Kim Kardashian se lahko zaposlijo le tisti, ki 'pašejo' k njeni hiši: življenje tega doma je zen

Najbolj brano