Osupljive prednosti zelenega čaja: To se zgodi z vašim telesom, če vsak dan spijete skodelico zelenega čaja

Čeprav je v njem veliko kofeina in z njim, tako kot s kavo, ne smete pretiravati, so nutricionisti potrdili, da ima zeleni čaj številne koristi za vaše zdravje. Kot poroča Healthline, lahko z vsakodnevnim uživanjem ene skodelice zelenega čaja v zelo kratkem času opazite naslednje spremembe.

Osupljive prednosti zelenega čaja: To se zgodi z vašim telesom, če vsak dan spijete skodelico zelenega čaja - Foto: Profimedia

Zeleni čaj je nedvomno ena najbolj znanih superživil, vendar koliko veste o tem, kaj je v vaši skodelici?

Zeleni čaj je narejen iz listov rastline Camellia sinesis, tako kot vsi drugi nezeliščni čaji. Za razliko od črnega čaja in čaja oolong (wulong) pa je zeleni čaj manj obdelan, saj je narejen s sušenjem s paro. Prav zaradi občutljivih postopkov predelave naj bi bil zeleni čaj tako bogat s hranilnimi snovmi in antioksidanti, kar lahko vpliva na številne koristi za zdravje. Po podatkih Nacionalnega centra za dopolnilno in integrativno zdravje (NCCIH) se zeleni čaj že stoletja uporablja v kitajski in japonski medicini.

Ne spreglejte:

Potencialne koristi zelenega čaja za zdravje se lahko razlikujejo tudi glede na izbrano blagovno znamko in način priprave. Vroč čaj ima morda več antioksidantov, saj se za ledeni čaj običajno uporablja manj čajnih vrečk in je razredčen, vendar ima čaj, ki je hladno pripravljen v nekaj urah, podobno količino antioksidantov kot vroč čaj. Tudi zeleni čaj brez kofeina morda ne prinaša toliko koristi, saj lahko obdelava odvzame antioksidante.

Redno pitje zelenega čaja lahko pomaga pri preprečevanju nekaterih kroničnih zdravstvenih stanj in obvladovanju drugih. Raziskave so doslej pokazale številne koristi zelenega čaja. 

Zeleni čaj je poln antioksidantov. Med njegovimi prednostmi je, da lahko pomaga pri delovanju možganov in izgubi maščobe, pomaga zmanjšati možnost za nastanek srčnih bolezni in zagotavlja določeno zaščito pred rakom.

Bolj zdravi boste

Raziskave so pokazale, da zeleni čaj vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo človeško telo pred tako imenovanimi prostimi radikali. Redno pitje zelenega čaja lahko pomaga preprečiti bolezni, kot so rak debelega črevesa, dojke ali prostate. Prav tako antioksidanti pozitivno vplivajo na raven holesterola v krvi, zaradi česar je odlična pijača za zdravo srce.

Bolje boste razpoloženi

Morda vas bo to presenetilo, a številne predhodne študije so pokazale, da pogosto uživanje zelenega čaja prispeva k boljšemu razpoloženju. Zeleni čaj ima namreč ta učinek zaradi nevrotransmiterjev dopamina in norepinefrina, ki izboljšujeta razpoloženje, ter aminokisline L-teanin, ki jo vsebuje. Prav L-teanin ima anksiolitični in sproščujoč učinek, ki med drugim deluje tudi proti stresu.

Imeli boste nižji krvni tlak

Zeleni čaj lahko zavira nastajanje angiotenzina, hormona, ki zožuje krvne žile in zvišuje krvni tlak. Če vsak dan popijete skodelico zelenega čaja, lahko znižate krvni tlak in preprečite težave, povezane s krvnim tlakom.

Shujšali boste

Redno uživanje zelenega čaja pomaga ohranjati optimalno telesno težo. Nutricionisti pojasnjujejo, da so za to zaslužni prav omenjeni antioksidanti, ki imajo še več koristi za vaše zdravje. Znižujejo namreč koncentracijo »slabega« holesterola in povečujejo koncentracijo dobrega, zeleni čaj pa lahko spodbudi izgorevanje maščob in zmanjša občutek lakote. Raziskave so pokazale, da uživanje zelenega čaja celo kuri trebušno maščobo in pospešuje metabolizem, kar je zelo pomembno pri hujšanju.

Videti boste mlajši

Ker antioksidanti v zelenem čaju ščitijo vaše celice pred prostimi radikali, jih ščitijo tudi pred prezgodnjim staranjem. Če redno pijete zeleni čaj, lahko preprečite nastanek gub, nekatere raziskave pa kažejo, da lahko celo popravite škodo, ki jo povzročijo sončne opekline.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Na modni reviji Chanel Haute Couture smo opazili živahne lepotne trende in nov način nošenja rdeče šminke, ki maksimizira vsak tip polti

Priporočamo tudi:Nepričakovano živilo za izgubo maščobe, ki ga lahko dodate vsem jedem: Dokazano pospešuje presnovo in zmanjšuje apetit

Najbolj brano