Izstopite iz drastičnih diet, tukaj je kultna shujševalna rutina, ki ji sledijo vse manekenke: Hujšajte brez frustracij in z užitkom

Če povzamemo to rutino v številkah? To je 80 % zdrave, nizkokalorične hrane in 20 % užitka. Zato pospravite stare babičine recepte, v omaro pospravite knjige o hujšanju brez možganov in se držite rutine, ki obljublja zgolj ravnovesje in dobro počutje. 

Izstopite iz drastičnih diet, tukaj je kultna shujševalna rutina, ki ji sledijo vse manekenke: Hujšajte brez frustracij in z užitkom - Foto: Profimedia

Dieta 80/20, ki jo obožujejo vsi supermodeli, ki tečejo z desne na levo in se zaradi svojega hitrega načina življenja trudijo slediti zdravi rutini hujšanja, je hitro postala nujna za ohranjanje postave in ne podleganje prekletemu padcu energije, ki ga povzročajo klasične diete. Elle Macpherson, Naomi Campbell in vse trenutne vrhunske manekenke, ki se sprehajajo po modnih brveh med Parizom in New Yorkom, so ugotovile, da je ta dieta prava rešitev za hujšanje in pridobitev sanjske postave, ki ne izgublja ne tonusa ne energije!

Zato pospravite stare babičine recepte, v omaro pospravite knjige o hujšanju brez možganov in se držite rutine, ki obljublja zgolj ravnovesje in dobro počutje.

Ne spreglejte:

Dolgotrajno hujšanje je zahtevno in povezano z velikim tveganjem neuspeha. Dieta po pravilu 80/20 priznava, da je za mnoge od nas 100-odstotno držanje diete nerealno in dolgoročno neizvedljiv cilj. Zato dieta po pravilu 80/20 spodbuja, da se 80 % časa prehranjujejo z zdravo, uravnoteženo prehrano, ki ustreza njihovim ciljem in prehranskim potrebam, preostalih 20 % časa pa lahko zmerno uživajo v nekaterih svojih najljubših živilih. Pravilo 80:20 je bolj filozofija prehranjevanja kot uradna dieta, zato se osredotoča na zdravo prehranjevanje večino časa.

Kako deluje dieta po pravilu 80/20?

Udeleženci se 80 % časa zdravo prehranjujejo, pri čemer je treba upoštevati osebne prehranske potrebe in upoštevati prehranske smernice. Te smernice običajno vključujejo uživanje najmanj petih dnevnih obrokov zelenjave in sadja, izbiro polnozrnatih žit namesto rafiniranih, uživanje več rib, perutnine, fižola in stročnic ter manj rdečega mesa in izbiro manj mastnih mlečnih izdelkov ali njihovih alternativ. V načrtu niso izpuščene nobene skupine živil, tako da lahko vsak sam izbere živila, ki mu najbolj ustrezajo.

Tak način prehranjevanja spodbuja ravnovesje in zmernost, 20-odstotna prilagodljivost pa omogoča, da uživate v hrani, ne da bi se počutili prikrajšane ali da bi se začeli prenajedati. Prožnost zagotavlja tudi zagotovilo, saj priznava, da lahko pride do spodrsljajev, ki pa so v načrtu upoštevani.

Dieta 80/20 je nasprotje vseh tistih drastičnih diet, zaradi katerih smo na koncu pravzaprav spet na začetku in razočarani. Spretno združuje omejevanje in užitek, ne da bi kdaj padel v shujševalne presežke, zaradi katerih bi se počutili neprijetno.

Pri "80-odstotnem" delu načrta se osredotočite na pitje velike količine vode in uživanje hranljive hrane, ki vključuje: 

  • polnozrnata živila
  • sadje in zelenjavo
  • puste beljakovine, vključno z rastlinskimi beljakovinami, kot so fižol, soja in edamame
  • omejene količine zdravih maščob iz avokada ali oljčnega olja 

Kako izračunate pravilo 80/20?

Ena od prednosti diete po pravilu 80/20 je, da ni tog in neprilagodljiv načrt, kar pomeni, da ga lahko prilagodite tako, da bo najbolje ustrezal vam in vašemu življenjskemu slogu. To lahko pomeni, da v tipičen teden vključite manj zdravih obrokov - če torej jeste tri obroke na dan, bi jih bilo 80 % ali 17 v tednu zdravih, preostali štirje pa lahko vključujejo občasna živila ali vključujejo prehranjevanje zunaj doma.

Druga možnost je, da si načrt ogledate na dnevni ravni - 80 % dnevnega vnosa hrane bo zdravih, 20 % pa bo namenjeno piškotom ob jutranji skodelici, sladici po večerji ali, če imate raje slane dobrote, nekaj rezin slanine ob zajtrku. Ne glede na to, kako boste sprejeli načrt, ne smete pozabiti, da je za doseganje želenih rezultatov potrebno 80-odstotno upoštevanje bolj zdravih izbir in da je nadzor porcij prilagodljivega dela prehrane še vedno pomemben.

Priznajmo si, da so vikendi sinonim za užitek XXL, teden pa lahko zelo dobro izkoristimo za hujšanje. Zato se od ponedeljka do petka osredotočamo na živila, bogata z minerali, hranilnimi snovmi, vitamini in vlakninami. Uživate lahko vse dobre maščobe, ki so koristne za vašo kožo, lase in telo, kot je na primer avokado. Uživate lahko različne obroke, v katerih so ribe, meso, zelenjava in škrobnata živila, in brez oklevanja izločite vse umetne sladkorje in druge premastne industrijske jedi, ki telesu ne koristijo, le kopičijo maščobo.

Ob koncu tedna? Gre za to, da si čez dan privoščite nekaj užitkov, vendar zmerno in s čisto vestjo. Če ste ljubitelj pice, lahko v soboto za kosilo pojeste pico. Ste ljubitelj peciva? V nedeljo zjutraj si lahko privoščite topel rogljiček, kavo in smetano. Ne predstavljate si vikenda brez aperitiva? Lahko si privoščite kozarec alkohola, vendar zamenjajte niz hladnih kosov za hrustljavo zelenjavo in nizkokalorični ovčji sir.

Kot vidite, si morate zapomniti ključno besedo? Ravnovesje!

Ali dieta po pravilu 80/20 vodi k zmanjšanju telesne teže?

Ali boste pri dieti 80/20 shujšali, je odvisno od vašega izhodišča in od tega, kako boste prilagodili svoje obstoječe prehranjevalne navade. Pomembno je poudariti, da načrt tehnično gledano ni načrt za hujšanje, vendar lahko pride do določene izgube telesne teže, če sprejmete trajne spremembe zdravega prehranjevanja.

Dieta po pravilu 80/20 je uporabna dolgoročna strategija za dietetike, ki so že dosegli svoj cilj izgube telesne teže in potrebujejo pomoč pri vzdrževanju. S sprejetjem načrta prehranjevanja, ki vključuje večino zdravih možnosti, vendar dopušča nekaj prilagodljivosti, boste namreč upoštevali realistično in učinkovito dolgoročno strategijo za vzdrževanje telesne teže. Ena od glavnih prednosti tega pristopa je, da 20-odstotna sproščenost omogoča, da si lahko privoščite manj zdrave možnosti brez občutkov krivde in neuspeha, ki so tako značilni za "dieto".

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Astrološka znamenja, ki jim mesec december ne bo prizanašal: Praznični december bo najslabši mesec za kar 3 znamenja

Priporočamo tudi:Ta najmanj kalorična hrana v sezoni bo poskrbela za vaše zdravje in izgubo kilogramov ter odlično dozo vitaminov

Najbolj brano