5 vsakdanjih sprememb za hujšanje brez diete: Pričakujte hitre rezultate

Mnogi od nas smo utrujeni od diet, utrujeni od odrekanj. Psihološko morate imeti moč, da se lotite novega načrta prehranjevanja. Obstajajo pa tudi drugi načini za izgubo teže (do 5 kg) brez diete. Nadaljujte z branjem!

5 vsakdanjih sprememb za hujšanje brez diete: Pričakujte hitre rezultate - Foto: Profimedia

Shujšati je mogoče, ne da bi korenito spremenili svoje življenje. Včasih se nam zgodi, da nimamo dovolj moči, da bi se lotili diete - tudi če gre za učinkovite diete za izgubo kilogramov. Res pa je, da je s spremembo nekaterih prehranjevalnih navad več kot mogoče shujšati brez diete in brez fizičnega ali psihološkega izziva. Prav tako ne morete trpeti zaradi tesnobe ali občutka, da si odrekate preveč hrane.

Ne spreglejte:

Morda tudi vi ne potrebujete radikalne spremembe, temveč le podobno rutino, vendar prilagojeno zmernemu in trajnemu zmanjševanju telesne teže skozi čas. Kar vam je ostalo, se bo postopoma zmanjšalo, treba ga je le čim prej uporabiti v praksi.

Če menite, da morate preučiti svoje navade, se naučiti bolj zavestno prehranjevati ali če so vaši odvečni kilogrami težava, ker vplivajo na vaše zdravje, obiščite zdravnika ali strokovnjaka za prehrano. To je priporočljivo za tiste, ki imajo zdrav indeks telesne mase in normalno telesno težo. S spreminjanjem majhnih rutinskih potez lahko izgubite do 5 kilogramov.

Pet sprememb za hujšanje brez diete:

1. Pijte hladne zeliščne čaje

Čeprav so pozimi lahko tudi topli, nam običajno bolj ustrezajo očiščevalni zeliščni čaji, ki so bolj citronski in sveži, ki jih lahko pijemo čez dan. Tako ne boste zlorabljali jutranje kave, nasitili se boste, ker boste hidrirani, in tudi ne boste pili mleka (tistega, ki se prileže h kavi). To pomeni, da med obroki ne boste čutili lakote in se vam ne bo treba zatekati k energijskim, brezalkoholnim ali alkoholnim pijačam.

Čaj ni najboljša možnost, da ga prelijete z litrom vode in pijete čez dan, saj je vznemirljiv in stimulativen, zato lahko dosežete stanje, ki je v nasprotju s tistim, ki ga želite doseči. Povečajte nemir in s tem željo po hrani. Težko bi spali in to ne bi bilo produktivno, saj bi se vrteli v začaranem krogu, kar nikakor ni priporočljivo.

Koristne so lahko tudi vode z okusom, čeprav je bolje, da jih pripravite sami, na primer voda z limono in ingverjem, kumarami ali katero koli vrsto naravnega sadja. To je bolje kot dodajanje izvlečkov iz vrečk. 

2. Prekinjeno postenje

Prekinitveni post je sestavljen iz časovnega okna, v katerem čez dan ne zaužijemo nobene trdne hrane ali hrane, ki na splošno zagotavlja kalorije, in drugega časovnega okna, v katerem zaužijemo vse potrebne kalorije. Poznamo več vrst posta: 12-12, 16-8, 20/4, 24-urni ali 48-urni.

Najmanjši čas, ko se avtofagija (mehanizem, povezan s postenjem) lahko šteje kot pojav, je 12 ur postenja. To so različne vrste posta: 8, 16 ali 24 ur. Obstaja tudi terapevtski ali dolgotrajni post, vendar v tem primeru govorimo o več kot petdnevnem obdobju, v katerem se kalorije omejijo na največ 1046 kJ (250 Kcal) na dan.

Direktor podjetja NutriNour potrjuje, da ima lahko prekinitveno postenje pozitivne učinke na telo, "vendar je pomembno vedeti, da ni za vsakogar", poudarja. "Pomembno je, da s strokovnjakom za prehrano ocenite svoj osebni položaj in ugotovite, ali obstajajo kakšne kontraindikacije. Pomembno je tudi povedati, da post sam po sebi ne bo prinesel zdravja; pomembno je tudi, kakšno hrano izberemo v času, ko se bomo prehranjevali," dodaja.

To je še ena metoda hujšanja, ne da bi se tega zavedali, morda najbolj priročna pa je izločitev večerij. Vendar morate najprej obiskati zdravnika, da ugotovite, katera metoda prekinitvenega posta je najboljša za vas in ali ste dovolj zdravi, da jo lahko izvajate.

3. Dodatne kalorije

Obstajajo majhne poteze, ki preprečujejo hujšanje, tudi če se prehranjujete zdravo, kot so prehranjevanje s kruhom, pijača ob jedi, omake, sol v jedeh, prigrizki z ocvrto hrano ali oreščki itd.

Na koncu, ne da bi se tega zavedali, v telo vnesemo veliko kalorij, ki nam ne dajo ničesar. Če jeste normalno, brez posebnega poudarka na tem, ali jeste riž, testenine ali kaj drugega, ampak se omejite na eno samo jed z vodo ob strani - pitje vode in ohranjanje hidracije je še ena od najpomembnejših točk -, boste opazili, da se boste počasi začeli spuščati.

Najpomembneje je, da ste dobro prehranjeni, da vam ne primanjkuje hrane in da izločite vse, kar vam ne daje ničesar (in ne govorimo samo o prehrani). 

4. Znebite se občutka krivde

Če imate občutek, da se odpovedujete številnim stvarem, korenito spreminjate svoje navade ali čutite pritisk, ki si ga nalagate sami, se to ne bo dobro obneslo. Ne gre za to, da bi se izpostavljali pritiskom, se ocenjevali in se še dodatno obremenjevali.

Krivda mora ostati pred vrati. Če ni naš namen dieta, temveč sprememba določenih navad, da bi lahko prikrito in trajno shujšali, se ne moremo lotiti več, kot si želimo. Tega pa ni treba upoštevati do potankosti. Ne sme biti tako, jemati ga morate kot "igro", v kateri se počutite udobno in mislite, da to počnete izključno zaradi sebe, in da se ne bo nič zgodilo, če vam nekega dne ne bo uspelo ali ne boste delali dobro. Pravila določate vi, ne pozabite. Lepota ne sme biti nikoli ločena od zdravja, ampak vedno skupaj. 

Ne pozabite, da to počnete zato, da bi se počutili bolje.

Včasih smo sami sebi najhujši sovražnik in psihično, še toliko bolj po dolgem obdobju pandemije, si ne moremo privoščiti pritiska diete. Če se želite počutiti bolje, vključite te spremembe, vendar se ne obsojajte in ne obtožujte. Ne pozabite, da to počnete zato, da bi se počutili bolje in ne krivično. 

5. Ohranite aktivno življenje

Morda estetski motiv ni dovolj močan, da bi se ukvarjali s športom, vendar pa zagotovo je boljše psihično in fizično počutje. Zdaj iščemo svoje dobro počutje, ki temelji na sprejemanju tega, kdo smo in kje se trenutno nahajamo. Veliko smo trpeli in morali smo najti energijo za reševanje drugih razlogov. Če izhajamo iz situacije, ki se nam ne mudi ali je ni treba nujno rešiti, hujšanje ni težava. Nič hudega, če ste med božičem pojedli veliko domačih sladkarij ali če se vam zdi, da ste se med večerjami, zabavami in posebnimi zmenki preveč najedli.

Če se niste znebili kilogramov, ker se za to ne počutite dovolj ali ker veste, da se to poletje ne boste mogli spraviti v kopalke, kot ste upali. Nič hudega, najprej se je treba lotiti fizične in psihične plati, da bi dosegli rezultat, ki vam bo estetsko najbolj všeč. 

Odločite se, da boste v letu 2023 aktivni, ker bo tako bolje za vas, za vaše zdravje in za vašo glavo, iz spoštovanja in skrbi za lastno telo. Ni treba, da se ukvarjate z vrhunskim športom, niti vam ni treba hoditi v telovadnico ali trenirati doma ali začeti teči, kot da ni jutrišnjega dne, če se vam ne ljubi. Za začetek si nataknite slušalke, oblecite mikino, na telefonu nastavite letalski način in se odpravite raziskovat svoje mesto, saj je to dober začetek. Očistite si glavo, osredotočite se na glasbo in bodite s seboj. Z enim strelcem boste ubili dve muhi na en mah: dobro se boste počutili navzven in navznoter.

Če imate dovolj moči, da se ukvarjate s športom, še toliko bolje, vendar si tega ne postavljajte za obveznost.

Naučili smo se, da je najpomembneje uživati v vsakem dnevu, da je skrb za sebe praksa, ki jo moramo vključiti v svoj vsakdan, in da je svoboda samo v nas. Zato bodite srečni, poskrbite zase, dajte si, kar potrebujete, ko to potrebujete, in se ne počutite krive, ker obstajate ali ste to, kar drugi pričakujejo od vas.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Joker Out nas bodo na Pesmi Evrovizije zastopali z udarno shagadelično plesno himno 'CARPE DIEM'

Priporočamo tudi:Vsi modni trenutki zvezdnic z rdeče preproge s sinočnje podelitve nagrad grammy: Najbolj drzne, elegantne in ekstravagantne kreacije, ki si jih bomo zapomnili

Najbolj brano