Preprosta vsakodnevna navada za hujšanje in bolj zdravo življenje: Pozabite na ekstremne diete, ta tekočina vam lahko reši življenje

Nič več drakonskih diet, nič več ekstremnega stradanja, iščemo dobro premišljen trik, kako se znebiti odvečnih kilogramov. Nam lahko pomaga nekaj tako vsakdanjega, kot je voda? Voda za telo naredi več kot le poteši žejo - morda vam bo celo pomagala izgubiti nekaj kilogramov.

Preprosta vsakodnevna navada za hujšanje in bolj zdravo življenje: Pozabite na ekstremne diete, ta tekočina vam lahko reši življenje - Foto: Profimedia

Eden od preprostih nasvetov, s katerim lahko vsakdo vsak dan okrepi svoje telo, je, da zjutraj na prazen želodec spije kozarec vode. Pa vendar, ali pitje več vode res lahko vodi k zmanjšanju telesne teže?

Če ste že kdaj poskušali shujšati, ste verjetno veliko slišali o vodi in hujšanju. Ali lahko pitje večje količine vode res pomaga pri hujšanju? Kratek odgovor je da - in ne.

Če ste že zdaj dobro hidrirani in uživate dovolj vode, dodajanje več vode v prehrano verjetno ne bo prineslo velikih sprememb. Če pa ste skozi dneve malo - ali veliko - dehidrirani, kar se dogaja pri mnogih ljudeh, vam lahko zadostna količina vode pomaga.

Čeprav nihče ne trdi, da se boste zbudili lažji samo s pitjem vode pred spanjem (ali kadar koli drugje v dnevu), dokazi potrjujejo povezavo med vodo in izgubo telesne teže: Konec koncev je 60 % vašega telesa sestavljenega iz vode, kar pomeni, da ima bistra tekočina brez kalorij pomembno vlogo pri skoraj vseh telesnih funkcijah. Raziskave kažejo, da bolj ko ste hidrirani, bolj učinkovito deluje vaše telo pri različnih nalogah, od razmišljanja do izgorevanja maščob.

Ne spreglejte:

Znanost kaže, da lahko voda na različne načine pomaga pri hujšanju. Lahko zavira apetit, pospešuje presnovo ter omogoča lažjo in učinkovitejšo vadbo, kar vse lahko prispeva k rezultatom na tehtnici.

Za hujšanje ni treba iskati receptov za hujšanje ali drugih drastičnih diet. Poleg tega pogosto pozabljamo, da dieta pomeni pomanjkanje in s tem veliko bolj krhko zdravstveno stanje. Včasih je potrebna le malenkost ali vsakodnevni nasvet, da se poslovite od nekaj odvečnih kilogramov in poskrbite za svoje zdravje. Naslednji nasvet, ki ga priporočajo številni strokovnjaki in strokovnjaki za prehrano, vam bo omogočil združiti izgubo telesne teže z dobrim zdravjem.

Metoda kozarca vode zjutraj na prazen želodec!

Če dan začnete s kozarcem vode sobne temperature, boste rehidrirali speče organe, kot so možgani. To je dober način za njihovo prebujanje, hkrati pa tudi za boljše delovanje čez dan.

Metoda kozarca vode bi bila zelo učinkovita tudi pri odstranjevanju toksinov, ki so se zaradi statičnega položaja v ležečem položaju v telesu nakopičili ponoči. Nečistoče, ki se najpogosteje kopičijo v ledvicah, črevesju in jetrih. Če se jih želite takoj in hitro znebiti, se jih lahko znebite s kozarcem tople vode.

Ta preprosta tehnika je tudi odličen način za spodbujanje hujšanja. Ta znani kozarec vode, ki ga je treba piti na prazen želodec, bi omogočil boljšo absorpcijo hranilnih snovi čez dan, poleg tega pa bi v telesu zaviral lakoto. To bo spodbudilo vaš metabolizem in vam pomagalo izgubiti te nadležne kilograme.

Nekaj razlogov, zakaj vam lahko pitje več vode še pomaga pri hujšanju:

1. Voda lahko naravno zavira apetit

Ko ugotovite, da ste lačni, je vaš prvi impulz iskanje hrane. Vendar prehranjevanje morda ni rešitev. Žejo, ki jo sproži blaga dehidracija, možgani pogosto zamenjajo za lakoto, pravijo strokovnjaki. S pitjem vode lahko zmanjšate apetit, če v resnici nimate dovolj vode in ne kalorij.

Še več, pitje vode lahko spodbuja občutek sitosti, saj hitro prehaja skozi sistem in raztegne želodec. To možganom pošilja sporočila o polnosti.

2. Pitje vode lahko spodbudi vaš metabolizem

Možno je, da pitje vode spodbuja presnovo in porabo energije v telesu, kar navsezadnje pomaga pri uravnavanju telesne teže.

V osemtedenski študiji, objavljeni leta 2013, je 50 deklet s prekomerno telesno težo, ki so pol ure pred zajtrkom, kosilom in večerjo brez dodatnih sprememb v prehrani popile približno dve skodelici vode, izgubilo težo in opazilo zmanjšanje indeksa telesne mase in ocene telesne sestave.

Zdi se, da pitje vode spodbuja termogenezo ali proizvodnjo toplote v telesu, zlasti če je ohlajena. Telo mora porabiti energijo, da tekočino segreje na telesno temperaturo, in čim več energije porabi telo, tem hitreje poteka metabolizem (proces, v katerem telo pretvori hrano in pijačo v energijo).

Preden si napolnite kozarec in naložite krožnik, imejte v mislih, da učinki termogeneze verjetno ne bodo povzročili znatnega primanjkljaja kalorij, ki bi privedel do izgube telesne teže. Tudi če je učinek zanemarljiv, je pomembno, da ostanemo hidrirani.

3. S pitjem vode lahko zmanjšate skupni vnos tekočih kalorij

Ker voda ne vsebuje kalorij, lahko napolnite kozarec z vodo namesto z bolj kaloričnimi alternativami, kot so sok, gazirana pijača ali sladkani čaj ali kava, in tako zmanjšate skupni vnos tekočih kalorij. Izberite vodo namesto standardne 20-gramske brezalkoholne pijače iz avtomata in zaužili boste 1046 kJ (250 Kcal) manj.

4. Voda pomaga telesu odstranjevati odpadke

Pitje vode pospešuje izločanje urina, ki je večinoma sestavljen iz vode, in gibanje blata, saj voda ohranja blato mehko. Z drugimi besedami, bolj ko ste hidrirani, lažje se vaš sistem premika in manj verjetno je, da boste trpeli zaradi zaprtja in napihnjenosti.

Poleg tega ustrezna hidracija spodbuja delovanje ledvic, izloča škodljive bakterije iz sečil in preprečuje nastanek ledvičnih kamnov, ki se lahko pojavijo pri bolj koncentriranem urinu.

5. Voda lahko izboljša motivacijo in zmanjša stres

Ko ste dehidrirani, se lahko pojavijo simptomi, kot so utrujenost, omotica in zmedenost - in kdo v takšnih razmerah sprejema zdrave odločitve? Dehidracija je namreč lahko povezana tudi z zaspanostjo in zmanjšano budnostjo. Druga študija, objavljena v reviji International Journal of Sports Medicine, pa je pokazala, da dehidracija poveča proizvodnjo kortizola, stresnega hormona, v telesu.

Ti simptomi lahko vplivajo na vašo motivacijo za vadbo, kuhanje doma in boljšo izbiro hrane.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Vsakodnevne dejavnosti, ki pokurijo toliko kalorij kot telovadba: Privoščite si dolg spanec in ne pozabite na poljubljanje s svojim partnerjem

Priporočamo tudi:Pozabite na vidne tangice, temu trendu vidnega spodnjega perila se ne boste mogli izogniti

Najbolj brano