Ste za potovanje v Rim? Zgodovina, kultura in božanska hrana na enem mestu.

Pravijo, da vse poti vodijo v Rim, in res ni težko razumeti, zakaj je to eno od najbolj obiskanih mest na svetu.

Rim

Ko govorimo o bogati zgodovini in kulturi, je italijanska prestolnica nesporno zmagovalka, številne restavracije pa so za ljubitelje italijanske hrane pravi raj.

Čeprav mu manjka zloščen in mehak glamur meke stila, Milana, je Rim lepa protiutež severnemu sosedu. Zahvaljujoč pestri ponudbi svetovno znanih modnih znamk, kot sta Valentino in Fendi, ter številnim butikom, večno mesto dokazuje, da je italijanska moda več kot zapeljive obleke in usnjeni dodatki. Pazite le na limit na kreditnih karticah.

Prenočevanje v Rimu: Izberite hotel v svojem stilu

G-Rough

Od zrcalnih ploščic do klasičnega pohištva iz 50. let, G-Rough daje razkošju svežo noto. Sobe vzbujajo vtis nedokončanega minimalizma s kadjo, ki stoji na nogicah, in z originalnimi lesenimi stropi. Očitno je, da ima lastnica Gabriele Salini izvrsten okus, zato ne dvomimo niti o njenih predlogih za izlete ter najbolj priljubljene lokale in butike.
g-rough.com

G-Rough

Dom Hotel

Stavba je bila zgrajena v 17. stoletju in je bila sprva palača, nato samostan, zdaj je hotel. Na stenah boste opazili 400 let stare napise, zapisane v kamen, ki so včasih krasili tla bližnje cerkve. Hotel ponuja razkošje, skrito od vrveža na rimskih ulicah. Sobe so oblikovane tako, da je v njih vzdušje italijanskih aristokratskih domov, tudi hotelski bar in restavracija, The Deer Club, ima luksuzni videz, zahvaljujoč žametnim sedežem, lestencem in umetninam Andyja Warhola.
domhotelroma.com

Dom Hotel

Portrait Roma

Hotel ima prostore nad trgovino Salvatore Ferragamo na ulici Condotti in njegov lastnik ni nihče drug kot družina Ferragamo. Ponujajo vam iPad s predlogi za najboljše restavracije Rima, razgledne točke in nakupovanje, kjer boste lahko izkoristili desetodstotni popust v sosednjih butikih. Če cena ni primerna za vašo denarnico, pa naj bo obvezen vsaj koktajl na strehi hotela, s katere pogled sega na vilo Medici in baziliko Svetega Petra.
lungarnocollection.com

Portrait Roma

Nakupujte organizirano

Španski trg

Na slavnem Španskem trgu je doma največja trgovina Valentino na svetu. Obiskati jo je vredno že zaradi osupljive arhitekture, ki jo je zasnoval David Chipperfield, ne le zaradi salonarjev z nazobčanimi zakovicami. Na ulici Condotti, ki se vije ob trgu, lahko obiščete vodilne modne trgovine, kot so Prada, Gucci in Bvlgari. Za ovinkom, na ulici del Corso, vas čakajo cenejši butiki, optike in zlatarne ter italijanski odgovor na Sephoro, Kiko Milano. Obiščite še Emporio Armani in Davida Namana na ulici del Babuino.

Monti

Predstavljajte si kombinacijo brooklynske avenije Bedford in pariškega Le Maraisa. Poln butikov, Monti ponuja stilsko dovršeno notranjo opremo in arhitekturo. Po unikaten nakit se odpravite v Mikiway, po pletenine v Kolby, v Noro P po ročno izdelan nakit, dekor, ki ga boste zlahka spravili v prtljago, in pohištvo, s katerim se ne bi smeli spogledovati, če niste pripravljeni izprazniti denarnice, ter v Pronto Takeaway Gourmet po italijansko kosilo.

Trg Navona je eden od najlepših trgov v Rimu

V Supergi najdete klasičen par kultnih superg, v Officini Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella pa tonik z vrtnico. Jugozahodno se vije ulica Governo Vecchio s številnimi butiki, kot je Delfina Delettrez, pod katerega se podpisuje hčerka Fendijeve kreativne direktorice modnih dodatkov in moške kolekcije, Silvie Venturini Fendi; v bližini pa Omero & Cecilia prodaja vintidž usnjene izdelke, ki se podarjajo iz generacije v generacijo.

Preberite še: FOTO: Potovanje 2016 - Fantazijski pobeg

Kulturna doza

Rim ni bil zgrajen v enem dnevu, zato vam bo tudi ogled vzel več kot en dan.

Fontana Trevi

Izognite se gneči in si jo oglejte, ko se ponoči vračate z zabave. Pravi kliše, a zahvaljujoč nedavnemu restavriranju, je fontana lepša kot kdaj prej.

Fontana Trevi

Panteon

Čudite se matematični genialnosti največjega arhitekturnega dosežka antičnega Rima in težko boste verjeli, da je bila stavba zgrajena pred dva tisoč leti.

Panteon

Macro

Vzemite si odmor od antičnih ruševin in preživite popoldne v rimskem muzeju sodobne umetnosti. Oglejte si razstavo italijanskih umetnikov Marise in Maria Merz. Pozneje tega leta bodo gostili mednarodni festival fotografije, Fotografia.

Macro

Kolosej

Kolosej vsako leto obišče šest milijonov turistov in vreden je, da si ga ogledate tudi sami. Največji amfiteater na svetu vas bo osupnil s podzemnim labirintom, kjer so živali in gladiatorji čakali na boj.

Kolosej

Pohajkovanje po Rimu

Izleti, vredni vašega časa in žuljev.

Nekaj ur

Obujte svoje adidaske in se podajte na levi breg reke Tibere, v eno od najbolj očarljivih sotesk Rima, ki je polna tlakovanih uličic, pisanih trgov in hladnih fontan. Pozabite na tržnico Porta Portese in obiščite trg Santa Maria. Tu si oglejte baziliko in vzemite čas za kulinarično doživetje. Po kosilu se povzpnite na grič Gianicolo, ki ponuja dih jemajoč razgled nad mesto.

Eno popoldne

Pigneto je predmestje, kjer palice za selfije dajejo prostor uličnim umetnikom. Kar je bila včasih revnejša soteska na robu mesta, je danes dom in atelje lokalnih umetnikov. Preden se odpravite na 30-minutno vožnjo iz središča Rima, si rezervirajte mizo v restavraciji in baru Cohouse, ki večkrat gosti tudi lokalno tržnico.

En dan

Ko pomislite na italijansko obalo, vam nedvomno prideta na misel Cinque Terre in Amalfi. Kaj pa Ostia Antica? Če še niste slišali zanj, niste edini. Predmestje je bilo dom enih od prvih antičnih kolonij, danes pa je priljubljena obmorska destinacija številnih Rimljanov. Prebijte se skozi ruševine in pomislite, po koliko tisoč let starih tlakovcih se sprehajate, dan pa končajte z morsko jedjo v restavraciji La Bussola.

Nasvet

Želite skrajšati čas čakanja v vrstah za vstopnice? Na internetu si priskrbite Roma Pass, ki vas bo poslal na začetek vrste pred dvema muzejema po lastni izbiri, in izkoristite popuste za dogodke in razstave, ki vam jih ponuja.

Prevedla Manca Pogačar

Preberite še: Filmi, ki vam bodo dali navdih za naslednji počitniški pobeg

Najbolj brano