Spomladanska razstrupljevalna kura: nasveti za povrnitev zdrave teže pred poletjem

Ker je pomlad pravi čas za uravnoteženje telesa, nam strokovnjaki predstavljajo ključ do tridnevnega razstrupljanja, s katerim bomo odstranili nakopičene toksine in si še pred poletjem povrnili pravo energijo.

Lifestyle, 26. 4. 2022
Spomladanska razstrupljevalna kura: nasveti za povrnitev zdrave teže pred poletjem - Foto: Instagram

Po zimi pride pomlad, po dežju sonce. Prehod letnih časov pa je odličen čas za čiščenje telesa in uma od neravnovesij, ki so se nakopičila v dolgih in temnih mesecih. Po kitajski medicini je pomlad najboljši čas za razstrupljanje, saj so v tem obdobju jetra in žolčnik ključni organi. S spodbujanjem njihovega dela pa spodbujamo učinek detoksikacije. 

Cilj razstrupljevalne kure je očistiti in oživiti organe, ki prispevajo k pravilnemu delovanju telesa, vse z namenom, da bi spodbudili njegovo delovanje. Cilj je opolnomočiti ledvice, ki poleg tega, da odstranjujejo strupene odpadne snovi, ki jih proizvaja telo, vzdržujejo tudi ravnovesje vode v telesu. Prav tako je pomemebno, da posebno nego namenimo jetrom/žolcu, to je organ, povezan z izvirom, kjer se lahko kopičijo maščobe, hkrati pa ima pomembno funkcijo izločanja. Izrazito pomembna je tudi naša koža, saj je površina, povezana z izločanjem znojenja, s kožo pa je pomembno povezano naše črevesje, ki je bistvenega pomena pri razstrupljanju, saj se v njem nabira največ toksičnih odpadkov. In nikar ne pozabimo na pljuča, ki so prav tako povezana s kožo, saj naša energija kroži skozi kožo.

Ne spreglejte:

Pri čiščenju telesa je pomembno izbrati sestavine, ki ne povzročajo dodatnega stresa in škode za telo. Ohranjanje zdravja je kombinacija dobre prebave, pravilne prehrane in izbire živil, ki pomagajo nadzorovati raven sladkorja v krvi. Ko krvni sladkor pade, telo kalorije shranjuje kot maščobo, zato je cilj uživati živila, ki so zelo hranljiva, polna hranilnih snovi in vlaknin ter ustvarjajo občutek sitosti. Ključ do tega, da ostanemo zdravi, se znebimo nekaj kilogramov in dejansko ohranimo težo, je v tem, da uvedemo nove zdrave navade in način prehranjevanja - in jih nato tudi ohranimo. Telo se ne odziva dobro na jojo dieto z zmanjšanim številom kalorij, zaradi hitrega hujšanja pa se v telesu dejansko kopiči maščoba.

In preidimo k bistvu...

Kakšno je idealno trajanje zdravljenja z razstrupljanjem?

Izberite tri dni v tednu, ko čutite, da ste pripravljeni in imate manj vsakodnevnih obveznosti, saj je ob razstrupljanju lahko prisoten občutek šibkosti in upada energije. Razstrupljanje izvajajte enkrat na mesec, najbolje od petka zvečer do ponedeljka.

Katera živila izbrati v času raztsrupljanja?

  • Juhe
  • Gobe Shiitake, ki spodbujajo delovanje jeter.
  • Kurkuma, ki ščiti, obnavlja in čisti jetra ter skrbi za dobro prebavo.
  • Limona, odlična za spodbujanje delovanja jeter.
  • Artičoke, ki pospešujejo pretok žolča, ta pa emulgira maščobe.
  • Šparglji zaradi učinka odstranjevanja toksinov. Še dobro, da so v sezoni!
  • Regrat: cvet z nešteto dobrimi lastnostmi, zlasti za prebavila in hepatobiliarni sistem. Lahko ga pijete kot zeliščni čaj, ki nadomesti jutranjo kavo.
  • Morske alge: koščki dehidriranih morskih alg so kot nalašč za juhe in jušne osnove. Imajo čistilni učinek, minerali v morski vodi pa so enaki tistim v človeški krvi. 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

Kateri so pravi detoksikacijski prijemi?

Vsako jutro si privoščite idealen detoksikacijski napitek, ki ga zjutraj pijte na prazen želodec. Napitek naj vsebuje imono, svežo kurkumo, ingver in vodo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMPERNA® Probiotic Skincare (@ampernaskin)

Napitek se pije vroč, na ta način ogreje jetra in dobro razporedi energijo.
Pozorni bodite, da v času razstrupljanja iz prehrane izločite mlečne izdelke, živalske beljakovine (med razstrupljanjem morate spremeniti kislost telesa, da postane bolj bazično) in alkohol.
Hranite se sezonsko, saj nam narava daje hrano v določenem času! Uživajte veliko sezonskega sadja in zelenjave, ki sta polna vode in katerih minerali so nujni za pravilno delovanje telesa. Osredotočite se na beljakovine, saj je dokazano, da uživanje zdravih beljakovin zmanjša stopnjo nasičenosti. Pri čiščenju in poskusu hujšanja je prehrana z veliko beljakovinami in zelenjavo idealna. Vegetarijanske možnosti vključujejo lečo, kaljene stročnice, kvinojo, čičerko, oreščke, konopljine srčke, spirulino, surova sončnična semena, chia, mandlje, ohrovt, jajca, kalčke, brokoli in ekološki edamame. 
Jetra ogrejte s steklenico z vročo vodo. Zakaj? Toplota pospešuje krvni obtok, zato se kri bolje pretaka po njem, kar posledično omogoča boljše ravnanje z odpadki. Hkrati pospešuje proizvodnjo žolča za boljše odvajanje strupov.
Vsak dan se 40 minut ukvarjajte s telesno dejavnostjo in bodite pozorni na dihanje.

Pri razstrupljanju si lahko pomagate s suhim ščetkanjem, savnami in parami, razstrupljevalnimi kopelmi in hladnimi tuši. To je odličen način za sproščanje toksinov. Vsi so odlični tudi za izboljšanje zdravja in videza kože pred poletjem ter za spodbujanje zmanjševanja stresa. Pomembno je, da kožo suho krtačite in da se ob prhanju končate z minuto hladne vode. To pomaga pri premikanju toksinov v koži.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

Katere so glavne prednosti razstrupljanja?

Med najbolj očitnimi so: izboljšan vid (povezano z jetri), koža je svetlejša in čistejša. Sprva boste lahko opazili, da vaša energija upada, vendar boste kmalu opazili, da ste vedno bolj polni energije in čistih misli. Strokovnjaki prav tako obljubljajo lahkotnost telesa in izgubo kilogramov.

Fotografije: Instagram/@welleco

Preberite še: Adijo, maske, ustnice so spet v središču pozornosti: Najbolj priljubljeni odtenki šmink, ki bodo vladali to pomlad

Priporočamo tudi: “Heartthrob” paž: Vse, kar morate vedeti o pričeski iz 90-ih, ki bo prevzela to pomlad

Najbolj brano