Iz krušne peči

Na izletniški kmetiji Kuren v prijetnem domačnem okolju stoji krušna peč, ki polni mize z dobrotami, ki zadovoljijo goste z okusom in videzom.

Iz krušne peči - Foto: Fotografija Mateja Jordović Potočnik

Pita s pinjolami

Za 4 osebe

Sestavine: vlečeno testo, 20 dag kravje skute, 10 dag kozje skute, 1 jajce, 20 dag bučk, olivno olje, sol in poper, 1 žlička bazilike, pesto

Priprava: Bučke naribamo in damo v ponev, kjer smo segreli olivno olje. Dodamo sol in poper in pražimo tako dolgo, da bučke oddajo vodo. Ko so pripravljene, jih odstavimo in ohladimo, dodamo jajce in skuto ter vse skupaj premešamo. Pripravimo vlečeno testo kot za zavitek in ga enakomerno premažemo z zmesjo. Začinimo še s soljo in poprom ter potresemo z baziliko. Vse skupaj zavijemo v zavitek in položimo v pekač, ki smo ga naoljili. Pito pečemo približno 45 minut pri temperaturi 180 stopinj. Ko je pečena, jo namažemo s pestom, razrežemo in postrežemo.

Špinača v solati

Za 4 osebe

Sestavine: pinjole, špinača, sol, olivno olje, limona, parmezan

Priprava: Pinjole v ponvi popražimo, da zlato porumenijo, in jih potresemo po špinači. Po okusu solimo, oljimo in dodamo limono. Solato premešamo in posujemo z naribanim parmezanom.

Krompirjeva pita

Za 4 osebe

Sestavine: vlečeno testo, 4 krompirji, 1 srednje velika čebula, 1 mali por, 1 žlička vegete, sol in poper, 3 žlice sladke smetane, olje

Priprava: Najprej naribamo krompir, dodamo malo olja in smetano, na drobno sesekljano čebulo in por ter vse skupaj premešamo. Pripravimo testo tako kot za zavitek in ga enakomerno premažemo s pripravljeno zmesjo, ki jo začinimo s soljo, poprom in vegeto, nato vse skupaj zavijemo in položimo v naoljen pekač. Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah, dokler ne porumeni.

Pečena svinjska ribica

Za 4 osebe

Sestavine: 60 dag (8 kosov) svinjske ribice, 8 srednje velikih čebul, 1 česen, sol in poper, vegeta, zajemalka jušne osnove, olivno olje

Priprava: Čebulo in česen na drobno narežemo in popražimo, da posteklita. Posebej na olivnem olju popečemo svinjsko ribico z obeh strani in ji dodamo čebulo in česen. Pečemo še približno 5 minut. Meso odstavimo, dodamo začimbe in jušno osnovo ter vse skupaj pečemo v pečici pri 180 stopinjah približno 20 minut.

Dunja Mantel

Najbolj brano