Indijski Nokturno

Povabite k svoji poletni mizi mamljive in aromatične indijske okuse in uživajte na mehkih blazinicah v soju barvne svetlobe. To darilo čutnosti je treba deliti.

Indijski Nokturno - Foto: Fotografija Yves Duronsoy

Pečene ribe tanduri

Mešanica začimb, s katero prepojimo jedi pred peko:

  • 2 brancina, težka po 1, 5 kg, ali ena zlata makrela (z luskami), težka 3 kg, 2 cm svežega ingverja, 2 stroka česna, 8 jušnih žlic mase tanduri (dobite jo v supermarketih na policah z azijsko ali vzhodnjaško hrano), 1 jogurt, 4 zelene limone, 3 jušne žlice olivnega olja, drobna sol.
  • Čas priprave: 15 minut. Čas peke brancinov na žaru: od 15 do 20 minut na vsaki strani. Čas peke zlate makrele: 25 minut na vsaki strani. Ogenj na žaru mora biti blag in gori naj kar nekaj časa, tako da se riba ne zažge, še preden je pečena.


Olupite ingver in ga stisnite. Enako napravite z oluščenima strokoma česna. Obe sestavini zmešajte z maso tanduri in jogurtom. Dodajte sok ene zelene limone, olivno olje, ščepec soli. Operite ribe in z njih obrišite odvečno tekočino, nato jih vzdolžno prerežite. Kože, ureze in notranjščino rib obilno premažite s pripravkom tanduri. V vsak urez dajte kolute limone, nato ribe zavijte v folijo in jih 4 ure hranite v hladilniku. Iz njega jih vzemite 30 minut pred peko. Položite jih na žar in skrbno obračajte – pazite, da se ne prižgejo. Postrezite jih brez dodatkov ali z mešanico olivnega olja in zelene limone.

Indijske sladkosti

Kulfi ali indijski pistacijev sladoled.

Za pripravo brez sladolednega aparata:

  • 3 l polnomastnega mleka, 5 strokov vanilje, 300 g trsnega sladkorja, 8 strokov zelenega kardamoma, 300 g nesoljenih zelenih pistacij, 100 g mandljev v prahu, 100 g celih mandljev, 1 jušna žlica rožne vode, nekaj kapljic pomarančne esence ter rdečega in zelenega barvila.
  • Čas priprave: 10 minut.


Jed naj stoji: 4 ure. Zavrite mleko, ki ste mu dodali razklane stroke vanilje, sladkor in zmlete stroke kardamoma. Vse skupaj naj se kuha na zelo zmernem ognju, medtem pa zmes redno mešajte, vse dokler ne upade za polovico in postane podobna sirupu. Medtem sesekljajte pistacije. Mandlje v prahu popecite kar na suho, tako da pozlatijo. Ko mleko postane mazavo, odstranite stroke vanilije in kardamoma, nato dodajte 200 g pistacij in popečene mandlje v prahu. Ta pripravek razdelite na tri dele. Prvega pobarvajte z nekaj kapljicami rdečega barvila in odišavite z rožno vodo. Drugega pobarvajte z zelenim barvilom in ga odišavite s pomarančno esenco. Tretji naj ostane naraven. Vse tri zmesi porazdelite po kozarcih iz tanke plastike (ko iz njih odstranjujemo sladoled, jih je zelo lahko raztrgati) in jih dajte v zamrzovalnik za približno štiri ure. Kulfije posujte s preostalimi pistacijami in sesekljanimi mandlji.

Ledeni čaji

- osvežilna kiselkasta pijača.

Ledeni čaji so kot nalašč za spremljavo počitniških obrokov. Pripravite jih lahko na dva načina:

  • Topel: 4 kavne žličke čaja 5 minut namakajte v 1 l vode, segrevajte, dokler voda ne zavre, nato precedite. Preden ga postavite v hladilnik, čaj ohladite.
  • Mrzel: 10 g čaja vso noč namakajte v 1 l vode, nato ga precedite. V obeh primerih pijačo sladkajte s trsnim sirupom. Odišavljeni z aromo cvetja, sadja ali začimb so vsi ti čaji, pa naj gre za črne kitajske ali zelene japonske čaje, ustvarjeni nalašč za pripravo ledenih napitkov.

Lassiji širijo svoj sadni vonj

  • 6 jogurtov, 6 dl posnetega mleka, 12 listov opranega in posušenega sporiša, 200 g jagod, 100 g malin, 2 jušni žlici rožne vode, 2 jušni žlici vode pomarančnih cvetov, lupinica polovice zelene limone
  • Čas priprave: 15 minut, najmanj 2 uri vnaprej.


Zavrite 2 dl mleka, nato ga odstavite in v njem 10 minut namakajte 10 listov sporiša. Mleko precedite tako, da pritiskate na sporiš in ga pustite, da se ohladi. 2 dl mleka močno zmešajte z dvema jogurtoma, jagodami in vodo pomarančnih cvetov. Postopek ponovite s preostalim mlekom, 2 jogurtoma, malinami in rožno vodo. Na koncu mleko, odišavljeno s sporišem, zmešajte s preostalima dvema jogurtoma, na drobno sesekljano polovico lupinice zelene limone in dvema listoma svežega sporiša. Te pripravke prelijte v tri hermetično zaprte steklenice in jih shranite na hladnem mestu. Preden jih postrežete, steklenice močno pretresite, da se v mleku nabere zrak in postane kremasto. Lassi nalijte v kozarce in mu dodajte nekaj kock ledu, tako da je čim bolj svež.

Prevedla Alenka Koželj, fotografije Yves Duronsoy

Najbolj brano