Slastne jesenske radosti

31. 10. 2013
Deli

Sveža in kakovostna, lokalno pridelana hrana je pravi hit.

Vse bolj posegamo po hrani iz naše neposredne okolice, saj se zavedamo, da bomo tako prispevali še k boljši lokalni ekonomiji in tudi manjšemu deležu ogljičnega odtisa. Elle je poiskala preproste recepte za jesenske dobrote iz domačih logov.

Rdeča pesa

Rdeča solata: Pečico vklopite na 180 stopinj. Peso v njej pecite 1 uro (res se zdi dolgo, vendar bo tako manj vode, kot če bi kupili kuhano). Naj se ohladi, nato jo olupite in narežite na zelo tanke rezine. Pripravite omako. Olupite 1/2 stroka česna in ga drobno nasekljajte, nekaj orehov grobo zdrobite s prsti, sesekljajte šopek krebuljice. Vse skupaj zmešajte z 1 žlico kisle smetane, 1 žličko kisa ter ščepcem soli in popra. Rezine pese prelijte z omako, malo premešajte in takoj ponudite.

Buča

Moja juha: Sperite bučo, ne da bi jo olupili, narežite jo na kose in odstranite semena. Olupite 2 stroka česna. Kose buče položite v lonec in prelijte s toliko vode, da jih bo za prst prekrila. Zavrite, nato kuhajte na zelo majhnem ognju približno 30 minut. Na koncu kuhanja dodajte strt česen in sol. Lonec umaknite z ognja, vse skupaj pretlačite in po potrebi dodajte vodo, če imate na primer raje bolj tekočo juho. Okus izboljšajte še s kančkom olja tartufov.

Krompir

Domači čips: Krompir dobro umijte in brez lupljenja narežite na zelo tanke rezine; pomagate si lahko z nožem za lupljenje ali strgalnikom. Rezine za nekaj časa namočite v vodo, nato jih odcedite, posolite in prelijte z oljem. Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač prekrijte s peki papirjem in nanj drugo ob drugi položite rezine krompirja. Pecite tako dolgo, da krompir pozlati.

Mleko in sir

Sirova omaka: V ponvi segrejte nekaj olja, dodajte 1 strok narezanega česna ter 2 žlici moke, pomešajte in dodajte še nekaj mleka. Ko se omaka začne gostiti, v ponev stresite na kocke narezan sir, ki se dobro topi, in še malo mleka ter ves čas mešajte, da dobite gosto omako. Ponudite jo zraven testenin.

Jurčki

Jesenski karpačo: Očistite lepega jurčka. Razrežite ga na zelo tanke rezine, ki jih položite na krožnik. Dodajte lešnikovo olje, morsko sol, drobnjak in pražene pinjole.

Jabolka

Zeleni smuti: Razpolovite jabolko in ga izkoščičite ter skupaj z 2 olupljenima kumarama zmešajte v mešalniku. Dodajte šopek mete in še enkrat premešajte. Sok prelijete v kozarce in takoj postrezite.

Pripravila: Katja Vidrajz

Novo na Metroplay: Žan Serčič o glasbenem ustvarjanju, ohranjanju zasebnosti in spremembah