Sveža in kakovostna, lokalno pridelana hrana je pravi hit.
Vse bolj posegamo po hrani iz naše neposredne okolice, saj se zavedamo, da bomo tako prispevali še k boljši lokalni ekonomiji in tudi manjšemu deležu ogljičnega odtisa. Elle je poiskala preproste recepte za jesenske dobrote iz domačih logov.
Rdeča pesa
Rdeča solata: Pečico vklopite na 180 stopinj. Peso v njej pecite 1 uro (res se zdi dolgo, vendar bo tako manj vode, kot če bi kupili kuhano). Naj se ohladi, nato jo olupite in narežite na zelo tanke rezine. Pripravite omako. Olupite 1/2 stroka česna in ga drobno nasekljajte, nekaj orehov grobo zdrobite s prsti, sesekljajte šopek krebuljice. Vse skupaj zmešajte z 1 žlico kisle smetane, 1 žličko kisa ter ščepcem soli in popra. Rezine pese prelijte z omako, malo premešajte in takoj ponudite.
Buča
Moja juha: Sperite bučo, ne da bi jo olupili, narežite jo na kose in odstranite semena. Olupite 2 stroka česna. Kose buče položite v lonec in prelijte s toliko vode, da jih bo za prst prekrila. Zavrite, nato kuhajte na zelo majhnem ognju približno 30 minut. Na koncu kuhanja dodajte strt česen in sol. Lonec umaknite z ognja, vse skupaj pretlačite in po potrebi dodajte vodo, če imate na primer raje bolj tekočo juho. Okus izboljšajte še s kančkom olja tartufov.
Krompir
Domači čips: Krompir dobro umijte in brez lupljenja narežite na zelo tanke rezine; pomagate si lahko z nožem za lupljenje ali strgalnikom. Rezine za nekaj časa namočite v vodo, nato jih odcedite, posolite in prelijte z oljem. Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač prekrijte s peki papirjem in nanj drugo ob drugi položite rezine krompirja. Pecite tako dolgo, da krompir pozlati.
Mleko in sir
Sirova omaka: V ponvi segrejte nekaj olja, dodajte 1 strok narezanega česna ter 2 žlici moke, pomešajte in dodajte še nekaj mleka. Ko se omaka začne gostiti, v ponev stresite na kocke narezan sir, ki se dobro topi, in še malo mleka ter ves čas mešajte, da dobite gosto omako. Ponudite jo zraven testenin.
Jurčki
Jesenski karpačo: Očistite lepega jurčka. Razrežite ga na zelo tanke rezine, ki jih položite na krožnik. Dodajte lešnikovo olje, morsko sol, drobnjak in pražene pinjole.
Jabolka
Zeleni smuti: Razpolovite jabolko in ga izkoščičite ter skupaj z 2 olupljenima kumarama zmešajte v mešalniku. Dodajte šopek mete in še enkrat premešajte. Sok prelijete v kozarce in takoj postrezite.
Pripravila: Katja Vidrajz
Novo na Metroplay: Žan Serčič o glasbenem ustvarjanju, ohranjanju zasebnosti in spremembah